Araştırmalar gösteriyor ki kadınlar erkeklerden daha uzun ömre sahip. Rakamlar hiçbir zaman yalan söylemez. Ortalama Amerikalı bir adam 76 yaşına kadar yaşayabilir iken kadınların yaşam ömrü ise erkeklere göre birazcık daha fazla. Ortalama Amerikalı bir kadın 81 yaşına kadar yaşayabiliyor. Peki, erkekler nasıl oluyor da kadınlardan daha erken ölüyor? Bunu derinlemesine inceliyor olacağız.
Anatomik Yapı
Kadın vücudunun her hücresinin içinde iki X kromozomu bulunurken, erkekler ise bir X kromozomunun ve küçük bir Y kromozoma sahipler. Kadınlar vücutlarında iki X kromozomu bulunması sayesinde bir kaza ile karşılaşmaları halinde daha kolay iyileşebilirken, erkeklerde bu mümkün olmuyor. Bu genetik eksiklikten ötürü enfeksiyonlar, kanserler ve diğer sağlık problemlerinden ötürü kadınların erkeklerden daha uzun ömürlü yaşadığını belirtelim.
British Medikal Journal notlarına göre erkek çocuklar kız çocuklarına göre daha fazla rahatsızlık riskine sahip. ADHD, körlük, otizm, sağırlık, hiperaktiflik, kekeleme gibi gelişim rahatsızlıklara erkek çocuklar kız çocuklarından daha fazla yakalanma riskine sahip. National Safety Council istatistiklerine göre de erkeklerin %87’si bisiklet kazalarında hayatlarını kaybetmekte.
Tehlikeli İş Seçimi
Erkekler kadınlara nazaran daha fazla çalışma alanına sahip ama bazen dezavantaj da yaratabiliyor. İstatistiklere göre erkelerin neredeyse %90 ı her yıl iş kazasından ötürü yaralanıyor. 2017 yılında erkeklerin ölüm oranı 5,7 oranında iken bu rakam kadınlarda 0,6 oranında. Erkeklerin kadınlara göre ölüm oranı daha yüksek olmasının sebebi tehlikeli işleri seçiyor oluşlarıdır. Erkekler inşaat, çatı yapımı gibi alanlarda çalışmalarından ötürü kadınlardan daha kısa ömürlü yaşayabiliyorlar.
Hormonlar
Bilindiği üzere erkekler ses, fazla kıl, kellik gibi özellikleri veren testosteron hormonu. Testosteron hormon kısa zamanda erkeklerin vücudunu daha güçlü kılsa da yol açtığı değişiklikler ileri yaşlarda kalp hastalığa, enfeksiyon gibi türlü türlü sağlık sorunlarına daha açık hale getiriyor.
Kadınlar bu riskten uzak kalmakla da kalmıyor ayrıca östrojen hormonları sayesinde vücutlarına zarar veren zehirli kimyasallar temizleniyor. Erkekler ise hormon el olarak kadınlar kadar şanslı değiller maalesef. Peki, bu kadar risk altındayken erkekler ne yapmalı da daha uzun ömürlü yaşayabilme şansını yakalamalı?
Erkekler Ne Yapmalı?
- Kan basıncını yaş ne olursa olsun bilinmeli ve takip edilmeli.
- Düşük HDL seviyesini yükseltmek için her gün spor yapılmalı
- Yaşam kaliteni yükseltilmeli
- Kronik hastalıklar, diyabet, prostat kanseri gibi rahatsızlıklara yakalanmamak adına kilo almaktan kaçınılmalı.
- Sigara içiliyorsa bırakılmalı ya da azaltılmalı.
Görüldüğü üzere hem anatomik yapı hem de kariyer seçimlerden ötürü erkekler kadınlardan daha kısa bir yaşam ömrüne sahip olabiliyor. Ancak bunun önüne geçebilmek adına gerekli önlemler alınır ise belki bir nebze de olsa ölüm oranları azaltılabilir.
Önerilen İçerik: Geceleri Aniden Uyanmanın Yarattığı Risk