Merhabalar,
Bu yazımda yakın dönemde tanıştığım ancak kısa sürede yazım tarzına ve eserlerine hayran kaldığım bir isimden bahsetmek istiyorum. Nihan kaya
Nihan Kaya kimdir?
Nihan Kaya, kurmaca eserleri kadar edebiyat, psikoloji ve estetik teori üzerine yazdıklarıyla da biliniyor. 1 Ağustos 1979’da dünyaya geldi. Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden 2001 yılında mezun oldu. İngiltere’de, University of Essex’teki Psikanalitik Çalışmalar yüksek lisansını Winnicott psikolojisi üzerine yazdığı tezle 2005’te tamamladı. King’s College London’da yazdığı doktora tezini Yazma Cesareti: Acının Yaratıcılığa Dönüşümü (2013) adıyla kitaplaştırdı. 2005’ten bu yana, psikoloji ve yaratıcılık alanlarında Avrupa ve Amerika’nın değişik yerlerinde konferans tebliğleri sundu, konuşmalar yaptı. Çatı Katı kitabı 2004’te Türkiye Yazarlar Birliği ödülü ald
Eserlerinden bazıları
- 2017 Kırgınlık
- 2016 Kar ve İnci
- 2012 Ama Sizden Değilim
- 2008 Disparöni
- 2006 Buğu
- 2004 Çatı Katı
- 2003 Gizli Özne
- 2018 İyi Aile Yoktur
- 2013 Yazma Cesareti: Acının Yaratıcılığa Dönüşümü
- 2019 İyi Toplum Yoktur: Günlük Hayatta Toplumun Bireyi İstismar Biçimleri
- 2011 Fildişi Kuyu: Psikanalitik Edebiyat Eleştirisi ve Kadın
Ben nasıl tanıştım?
Yine bir kitapçı gezisinde gözüme Buğu adlı eseri takıldı. Normalde kitapçıda gördüğümü direk almak pek alışkanlığım değildir. Gezinip fikir edinip internetten alırım. Ama bu eser beni büyülemişti hemen okumaya başlamak istedim. Aldım ve daha yolda bekleyemeden başladdım. Seni içine çeken anlatımıyla kısa sürede bitirdiğimde hayata bakış açım değişmişti.
Okuduklarım ve yorumlarım
Buğu
Bu eserin en önemli özelliği gerçekliği, doğruyu yanlışı sorgulatması. Bunu daha iyi anlatabilmek için size kitaptan bir alıntı paylaşmak istiyorum.
Arka arkaya söylediğim iki şey doğru ise, mesela önce adımı sonra yaşımı söylüyorsam ve doğru da söylüyorsam, bu söyleyeceğim üçüncü şeyin de doğru olacağına delalet eder mi?
Kitabı sistemi gerçek ve kurgu başlıklarıyla aslında tamamen kurgu bir hikayeyi anlatmak. Hikaye bir akıl hastanesinde geçiyor. Baş karakter nihan’ın ( evet yazar kendisiymişçesine bir baş karakter yazmış. Burada olayların doğru olmayacağını sorgulamaya başlıyorsunuz haliyle) akıl hastalarını gözlemlemek için bir yolunu bulup akıl hastanesinde çalışmaya başlamasıyla başlıyor. Hikaye içinde olaylar öyle ateşleniyor ki yavaş yavaş kurguyla gerçek yer değiştirmeye başlıyor. Kitabı bitirdiğinizde gerçeklik algınızı yitirmiş doğru yanlış yalan kavramlarını sorgularken buluyorsunuz kendinizi.
Kırgınlık
Bu kitabın ana karakteri kadın. Kavram olarak kadın. Toplumun her kesiminden farklı kadınların dünyasına daldırıyor okuyucuyu. Bunu da o kadar güzel yapıyor ki bazen ince ince işlenmiş olaylar en açık haliyle anlatırken bazen de tersini yapıyor. Kelimelerle anlatmıyor ama küçük bir kız çocuğunun eniştesinin kucağına oturmak istememesinin ondan korkmasının nedenini gayet iyi anlayabiliyorsun mesela.
Herkes her an her şeyi yapabilir