İkinci Dünya Savaşı’nın Kasvetli Atmosferinde Neşeli Bir Kitap Kulübü
Dönem filmlerini ve önemli tarihlerde yaşayan sivil halkın yaşantılarından izleri seyretmeyi sevenler için Edebiyat ve Patates Turtası Derneği isimli bu film tam yerinde bir seçim olacaktır. Netflix yapımı film, absürt bir isimle seyirci karşısına çıksa da konu itibariyle kendinden oldukça söz ettirmektedir. Genç oyuncu kadrosuyla dikkat çeken bu yapımın yönetmenliğini Mike Newell üstlenmektedir. Hikayenin ana karakteri olarak Juliet Ashton, Lily James tarafından canlandırılmaktadır. Filmin, Dawsey Adams ve Sidney Stark karakterinde ise sırasıyla Michiel Huisman ve Matthew Goode yer almaktadır. Hikaye 1940’larda geçtiği için prodüksiyon ekibinin, o zamanın kendine has kıyafetlerini ve geleneksel dekorunu film setine başarıyla aktardığı söylenebilir.
“Bunu size söylememe gerek yok. Kitapların yapabileceklerini zaten biliyorsunuz.”
-Edebiyat ve Patates Turtası Derneği
Tarihin Zorlu Sayfalarında İçinizi Isıtacak Bir Senaryo
Yazarları Annie Barrows ve Mary Ann Shaffer olan bir kitaptan uyarlanan film, 1945 ve sonrasında , II. Dünya Savaşı esnasında Hitler yönetimindeki Alman askerlerinin İngiltere’yi işgali sonrasında , oradaki halka uyguladıkları sıkı yönetimi beyaz perdeye yansıtmaktadır. Filmin ve kitabın orijinal adı “ The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society” dir. Yiyecek kıtlığı başta olmak üzere, insanların yaşam güvenliği oldukça tehlike altındadır. Edebiyat ve Patates Turtası Derneği’nin senaryosu, sıkıntılı bir süreç içerisinden geçen bölge halkının, nefes alabileceği bir alan ya da tüm bu yaşadıkları zorlukları kısa süreliğine de olsa unutturabilecek bir etkinlik arayışına girdiğini çarpıcı bir şekilde işlemektedir. Bu zorlu ve kasvetli savaş şartları altında bir grup yerli halk, spontane bir şekilde kurdukları kitap okuma kulübüyle birlikte kendilerine keyifli vakit geçirebilecekleri bir alan oluşturmaktadır.
Savaşın Tam Ortasında Kitaplara Sığınan Bir Grup İnsanın Hikayesi
Hikaye tam da bu noktada başlamaktadır. Spoiler vermemek adına ayrıntılara girmemeye çalışarak devam edinilirse , film aynı zamanda dönemin burjuvazi kesimi ile yerli çiftçi halkın arasındaki yaşantılardan farklılıkları göstermektedir. Edebiyat ve Patates Turtası Derneği , kitapların ve onların kritiklerini yaparak okumanın insan ruhuna savaş gibi zor şartlar altında dahi nasıl iyi geldiğini anlatan anlamlı bir yapıt olarak film severlere sunulmaktadır. En yakın arkadaşlarınızla, taze patlamış mısır eşliğinde bu güzel filmi seyretmeye ne dersiniz? İzledikten sonra kendinizden bir parçayı filmde bulabilmeniz ve ruhunuza güzellikler getirmesi dileğiyle.
“Kitap kulübündeki cuma geceleri, sığınağımız oldu. Gitgide karanlıklaşan dünyayı hissetmemizi sağlayan gizli bir özgürlük. Yeni dünyaları görmek için sadece bir muma ihtiyaç vardır. Topluluğumuzda bunu bulduk.”
-Edebiyat ve Patates Turtası Derneği
- Keyifli Seyirler !