Ne istiyoruz ? Döngüde miyiz ya da geçmişe takılıp kaldık mı?
Netflix`te denk geldiğim beni derinden etkileyen ve üzerine çokça düşündüğüm Jonah Hill`in yönetmenliğini üstlendiği bu eşsiz belgeseli büyük bir hazla izledim. Hatta hızımı alamayıp ikinci kez izledim ve izlerken not tutarak ilerledim. Filmi izlerken Hollywood’un ünlü terapisti Stutz ve oyuncu Jonah Hill’in aralarında geçen klasik hasta-doktor ilişkisinden ziyade iki iyi dost ilişkisine hayran olmamak elde değil. Filmde farklı kuşaklardan iki arkadaşın yer yer esprili ve eğlenceli tartışması yer alıyor.
Film, Jonah Hill tarafından yönetilen 2022 yapımı bir belgesel filmdir. Belgesel 14 Kasım’da Netflix’te izleyicilerle buluştu. 1 saat 36 dakika süren belgesel, Hill’in terapisti Dr. Phil Stutz‘un hayatını ve kariyerini anlatıyor. Oyuncu Jonah Hill ile samimi bir sohbet gerçekleştiren lider psikiyatrist Phil Stutz, gençlik yıllarındaki deneyimlerini ve kendi yarattığı eşsiz görsel terapi modelini anlatıyor.
Dr. Phil Stutz, dünyanın önde gelen psikiyatristlerinden ve koçlarından biridir. 74 yaşındaki psikiyatrist, 40 yılı aşkın kariyeri boyunca Hollywood’un en seçkin aktörleri ve yöneticileriyle birlikte çalışmıştır. Phil’in psikiyatri çalışmaları, terapiye başvuranların bütün potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçlayan dinamik ve sonuç odaklı uygulamalara yöneliktir. Belgeselde, insanın kendini gerçekleştirme yolunda yön duygusunu kaybetmiş veya ne yapacağını bilmeyenler için ihtiyacı olan gereçlerden bahsedilir. Jonah Hill`in bu filmi yapmaya karar verme nedeni de terapisti Phil Stutz`un, gereçlerini ve öğretilerini tanıtarak insanların bunlara erişmesini sağlayıp kendi hayatlarını iyileştirmelerine vesile olmak.
Kurgu bir terapi odasında çekilen belgeselde Phil Stutz`un konuşma boyunca not kartına çizdiği görsel terapi modeli olan çizimleri de yer alıyor. Stutz terapide bütün hastalarına ayrı birer not kartı tuttuğunu ve hastalarıyla bu not kartlarını paylaştığını belirtiyor. Hastalarıyla bu tür bir iletişim yolu bulmuş ve kelimelerden daha etkili olduğunu düşünmüş.
Stutz`un keşfettiği gereçler sırasıyla şu şekilde:
1) HAYAT ENERJİSİ
“Ne yapman gerektiğini, kim olduğunu öğrenmenin tek yolu hayat enerjini etkinleştirmektir. Zira hayat enerjisi, kaybolduğunda sana kılavuzluk edebilecek tek şeydir.“
Stutz, hayat enerjisini bir piramit olarak simgelemiştir. 3 kademeden oluşan bu piramitte en alt kademede fiziksel bedenle ilişki, ikinci kademede insanlarla ilişki, üçüncü kademede ise insanın kendisiyle olan ilişkisinden bahsediyor.
2) X TARAFI
“X tarafı imkansızlığın sesidir.”
Phil Stutz, x tarafının insanın yargılayıcı ve antisosyal tarafı olduğunu söylüyor. Yani insanı değişmekten alıkoymaya çalışan bir güç olduğunu belirtiyor.
3) İNCİ DİZİSİ
“Kazanan döngüyü izleyendir. İleri gitmek, iyi veya kötü ipe bir sonraki inciyi dizmektir.”
4) GÖLGE
“Gölgeyle uyumlu olma fikri bütünlük duygusu yaratır. Gölge insanın utandığı yönlerini ifade eder. Bu halimle bütünüm diyebilmek özgürleştiricidir.”
5) YANILSAMALAR DİYARI
Bu gereç insanın x tarafının mükemmeliyetçiliğini yansıtır.
6) LABİRENT
“Geçmişe takılıp kalma”
Labirent daima başkalarını içerir. X tarafının ürünüdür.
7) AKTİF SEVGİ
“Tüm evrendeki sevginin baş önderi olmak.”
8) RADİKAL KABULLENME
“Her olayda ders alabileceğin bir şey vardır. “
9) MİNNET AKIŞI
“Yukarıda hep olumlu bir şey vardır, onu hiç görmesen bile. Elindekilerle minnet duy.”
10) KAYIP HAZMETME
Sadece verebilirsin, alamazsın. Hiçbir şeye tutunamazsın, imkânsız. Bu yüzden `her şeyi kaybetmeye razıyım` diyebilmelisin.
Ve filmin sonunda Dr. Phil Stutz, “Asla her şeyi çözemeyeceğini kabullenmelisin” der.
Psikiyatri konularına merakı olanlar veya depresyonda olduğunu düşünenler ya da hayat enerjisini nereye akıtacağını bilemeyenler için ben bu belgeseli izlemelerini öneriyorum. Belgeseli izleyenlerin yorumlarını ve düşüncelerini merakla bekliyorum.
“Gereçler ruh halini değiştirir ve ruh halinin sonsuza dek aynı kalmayacağına dair bir umut verir.”
JONAH HİLL