Hepimizin bu hayatta çeşitli korkuları var. Birçoğu hastalık boyutuna taşınacak kadar ileri düzeyleri de bulabiliyor. Bu gibi korkularımız daha çok fobi olarak nitelendiriliyor. Korkularımız hayatımıza mani olabilecek boyutlarda olduğu gibi hayati problemlere de taşınabilecek ciddi bir boyuta da taşınabilir. Bunlardan en riskli olan korkulardan biri de doktor fobisi.
Doktora gitmek bazı insanlar için bir nevi alışveriş merkezine gitmek kadar olağanken bazıları içinse asla gidilmemesi gereken bir yer olarak algılanabiliyor. Bir başı ağrısa doktora koşan insanların yanında herhangi bir yeri olağan dışı bir şiddetle ağrısa bile doktora gitmeyen insanlar var. İşte bu ikinci tip insan doktor fobisi taşıyor olabilir. Aslında bakarsanız bu fobi diğer bütün fobilerden bile daha tehlikeli bir hastalıktır. Bu tip bir insanın ciddi rahatsızlıkları olabilir, fakat doktora gitmediği için bunu öğrenemeyebilir. Biliyoruz ki erken teşhis hayat kurtarır.
Doktorlardan Korkmamızın Nedenleri
Türk toplumunda genel bir doktor korkusu bulunmaktadır. Genellikle hasta olan bir Türk hastahaneye gitmek yerine evde bitkilerle tedavi olmaya çalışır ya da hiçbir şey yapmadan hastalığının geçmesini bekler. Belki de çocukluğumuzdan itibaren ‘‘Yaramazlık yapman yoksa doktor amca sana iğne yapar’’ tehdidiyle yüz yüze gelmemizden olsa gerek, doktor fobisi toplumu etkisi altına almış görünüyor.
Bunun bir diğer sebebi ise Türk toplumunun bilmediği şeyden aşırı derecede korkması da olabilir. Tıp, eğer sağlık profesyoneli olmadığınız takdirde anlaşılması neredeyse imkânsız bir uzmanlık alanı olduğu malumumuz. Birçok insan da bu öngöremediği ve algılayamadığı alanla etkileşime girmekten endişeleniyor. Doktorlarımızın kullandığı dil, belli terimler çoğu zaman bizim için anlaşılmaz olduğu için korkuyu tetiklediğini söylememiz gerek.
Doktora gitme korkusunu tetikleyen bir diğer önemli sebep ise yüzleşme korkusudur. Konulacak teşhisi duymak herkes için kolay bir durum değil. Hastahane ortamının gerginliği, ortaya çıkan problemden kaçınma ve alışkanlıklarını değiştirmek zorunda olmak gibi sebepler insanları doktordan uzaklaştırıyor. ‘‘Ya kötü bir hastalığım çıkarsa’’, ‘‘Bir sürü tetkik yapacaklar, canım yanacak’’, ‘‘Durup dururken bir sürü masraf çıkacak’’ veya ‘‘Diyet gerekecek, sigarayı bırakmamı isteyecek’’ gibi bir sürü evhamla insanlar doktordan, doktora gitmekten kaçınmaktadır.
Doktordan Kaçmak Teşhisinizi Geciktiriyor
Doktordan, hastahaneden korkmak bir insan için oldukça tehlikelidir. İnsanların doktor fobisinden dolayı doktora müracaat gecikmekte ve geciken teşhisten dolayı tedavi gecikmektedir. Pek çok hastanın hayatını erken teşhisin kurtardığı herkesin malumudur. Her zaman erken teşhis, gecikmekten daha iyidir. Doktora gitmemek insanı sağlıklı yapmaz aksine eğer bir hastalığı varsa, onu bilmeden hastalığını ilerletmiş olur. Hastalıkların belirtilerini görmezden gelmek, sadece tedavi için zaman kaybettirir. Çoğu zaman kaybettiğiniz sadece zaman olmaz, tedavi ve iyileşme şansınızı da kaybedebilirsiniz. Geciken tedaviniz size kaçtığınız muayeneden daha pahalıya mal olabilir.
Unutmayınız ki doktorlarımız her zaman hastanın yararını gözetir. Doktorların tüm tedavi ve tavsiyeleri sizin sağlığının ve yaşamınız için yararlı ve gereklidir. Bazı tıbbi tedavi süreçlerinin hastaya zarar verme potansiyeli taşıdığı doğrudur. Ancak beklenen yarar olası zarardan daha önemlidir. Aksi haldeki bir durum bir hastaya hiçbir zaman önerilmez.
Bu yazımızda son sözlerimiz anne ve babalarımıza gelecektir. Çocuklarınızı yaramazlık yaptıklarında sırf korkutmak amacıyla ‘‘Yaramazlık yapma, bak doktor amca sana iğne yapar’’ diyerek korkutmaya çalışmayın. Onları tedavi edecek olan, onların sağlıkları için çalışan doktorlara öcü muamelesi yapmayın. Bir gün çocuklarınızı doktora götürmeniz gerektiğinde yaşayacağınız zorluğu, çocuğunuzun yaşayacağı zorluğu düşünün. Bizim için çalışan doktorlarımızın kutsal işini zora sokmayın, çocuğunuzun sağlığını da riske atlamayın. Sağlıcakla kalın.