Doğu Ekspresi ile Seyahat Etmeden Önce Bilmeniz Gereken Her Şey
Son zamanlarda birçok kişinin; yerli ve yabancı turistlerin, gezginlerin ilgi odağı haline gelen Doğu Ekspresi ile ilgili merak edilenleri bu yazımda sizlere aktarıyor olacağım.
Doğu Ekspresi Tam Olarak Nedir?
Gelin, Doğu Ekspresi rotasına bir bakalım. Doğu Ekspresi’nin rotasına gelecek olur isek; Ankara – Kars arasında sefer yapıyor. Her seferi ise yaklaşık 24 saat sürüyor. 24 saat süren Doğu Ekspresi bir seferde tam 1933 km yol gidiyor.
Doğu Ekspresi’nin Güzergahı Nasıl?
Ankara’dan kalkışlı olan Doğu Ekspresi, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum gibi şehirlerden geçerek Kars’a varis sağlıyor. Doğu Ekspresi yataklı ve yataksız olmak üzere yolcularına 2 seçenek sunuyor. Yerli gezginlerin ilgi odağı haline gelen Doğu Ekspresi için bilet bulmak ise ilginin artmasından dolayı şu günlerde bir hayli zor. O yüzden Doğu Ekspresi macerası yaşamak istiyor iseniz elinizi çabuk tutmanızda fayda var. Ucuz, pahalı; yataklı, yataksız ayrım yapmadan kararınızı verir vermez Doğu Ekspresi’nden bilet almanız yararınıza olacaktır.
Peki, Doğu Ekspresi için bilet fiyatları nasıl?
Dogu Ekpresi, kısım kısım ve yatak sayısına göre fiyatlarda farklılık gösteriyor. Yataksız vagonda Doğu Ekspresi ile Kars’a seyahat etmek isterseniz sadece 47 TL’yi gözden çıkarmanız yeterli olacaktır.
24 saati 1 yataklı vagonda seyahat ederek geçirmek istiyorum derseniz 95 TL ödemeniz yeterli olacaktır. Böylelikle, Doğu Ekspresi’ndeki yolculuğunuzu tam dinlenerek geçiriyor olacaksınız.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın bilgilendirmesine göre “Doğu Ekspresi’nin vagonlarına ait biletler tam bir ay öncesinden açık bilet satış sistemi üzerinden satışa çıkarılıyor. İlginin yoğun olması sebebiyle biletler kısa sürede tükeniyor. Doğu Ekspresi deneyimi yasamak istiyorsanız 20 Aralık -15 Ocak tarih aralığında ek vagonda 200 kişilik yer olduğunu da belirteyim…
Doğu Ekspresi Neden ve Nasıl Popüler Oldu?
Peki, Doğu Ekspresi nasıl oldu da bu kadar popüler oldu, ilgi neden arttı derseniz burada fotoğrafçıların, bloggerların katkısı büyük. Yani, fotoğrafçıların ve bloggerların Doğu Ekspresi paylaşımları talebi artırdı diyebiliriz. Doğu Ekspresi ile Kars’a geldikten sonra ise Kars Kalesi, Ani harabeleri gibi görülesi yerler sizi bekliyor. Otelinizin rezervasyonunu da bir an evvel yapsanız iyi olur çünkü otellerde de doluluk oranlarının %100 oldugunu da belirtelim. Doğu Ekspresi icin acente yetkilileri son 3 yılda ilginin arttığını söylüyorlar. İlginin artmasının bir diğer sebebi ise gidip gelen gezginlerin Doğu Ekspresi’nden memnun dönüyor olmaları. TCDD, ilginin yoğun olmasından dolayı acentelere özel vagon veriyor. Dolayısı ile acente vasıtası ile de dilerseniz Doğu Ekspresi deneyimi yaşayabilirsiniz.
Grup ile gitmek isteyen varsa; arkadas grubunuz ile ya da aileniz ile, acentelerin sunmuş olduğu ilave vagonlar ile Doğu Ekspresi deneyimi yaşayabilirsiniz. Yahut, bireysel gitmek istiyorum derseniz TCDD’nin bilet satış sisteminden; Doğu Ekspresi biletinizi alarak, Doğu Ekspresi deneyimini yaşayabilirsiniz. Doğu Ekspresi sonrası dönüşünüzü ise uçak ile; Thy / Pegasus / Anadolu Jet ile yapabilirsiniz.
Doğu Ekpresi Vagon Tipleri Nelerdir? Vagon Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Doğu Ekspresi treninde tam 4 çeşit vagon tipi var. Vagon seçiminizi konfor anlayışınıza ve bütçenize göre yapabilirsiniz. Eger 4 kişilik bir kız grubu ya da erkek grubu iseniz, Doğu Ekspresi’nin 4 kişilik örtülü kuşetli vagonunu tercih edip, satın alabilirsiniz. Doğu Ekspresi vagon seçiminizde yardımcı olabilmek adına aşağıda bazı teknik bilgiler buldum sizler için.
Pulman:
Klasik tren koltukları olan vagondur. Her sırada ise 2 çiftli ve 1 tekli koltuk bulunur. Koltuklar yatmıyor ancak araları geniş denebilir. En uygun fiyatlı vagon tipi oldugunu da belirteyim..
Örtülü Kuşetli:
4 kişilik bir aile ya da arkadaş grubu iseniz tercih edebileceğiniz vagon tipi. Ranza şeklinde ve yatak olabilen koltukları ile 4 kişi olarak giderseniz rahat edersiniz. Doğu Ekspresi’nin bu vagon tipinde ayrıca temiz nevresimler de veriliyor.
Yataklı Vagon:
Tamamen kişiye özel yataklı vagon tipi. Yataklı vagonda iki kisilik ranza, buzdolabı lavabo ve masa bulunuyor. 2 kişiyseniz, sevgilinizle ya da en yakın arkadaşınız ile örtülü kuşetli vagonda konaklamak istemiyorsaniz yataklı vagonu tercih edebilirsiniz. Tek kişi iseniz de gene aynı şekilde iki kişilik yataklı vagonu kapatma şansınız var.
Yataklı Vagon ile Örtülü Kuşetli Vagon Tipi Arasında Ne Fark Var?
Yataklı vagonda kalmanız halinde 2 kişilik bir oda, özel lavabo, buzdolabı varken; örtülü kuşetli kompartımanda sadece 4 kişilik yatak bulunmakta; lavabo ve buzdolabı ise bulunmamaktadır. Yataklı vagonda 2 kişi rahat bir sekilde kalır iken örtülü kuşetli vagonda 2 kişi konaklamanız halinde tanımadığınız insanlar ile yolculuk yapıp, uyuyabilirsiniz. Diğer yandan 4 kişilik bir grup olarak gitmeniz halinde ise bütün oda sizin olur.
Yemekli:
Doğu Ekspresi’nin yemek yenilen bölümüdür. Doğu Ekspresi seyahatiniz sırasında yanınızda yiyecek bir şeyiniz yoksa Doğu Ekspresi içersindeki yemek alanında bir şeyler atıştırabilirsiniz.
Son Söz:
Eğer Doğu Ekspresi ile Kars’a gitmek gibi bir gezi planınız varsa tavsiyem acele etmeniz çünkü 2019 yılı ile birlikte Doğu Ekspresi yerini hızlı trenlere bırakacak. Benden söylemesi, Doğu Ekspresi deneyimini yaşamak için elinizi çabuk tutun…
Önerilen İçerik: Ucuz Uçak Bileti Alırken Yaptığımız 9 Hata