Doğru Üniversite Bölümü Tercihinin Püf Noktaları

Doğru Üniversite Bölümü Tercihinin Püf Noktaları

Merhaba değerli okurlar. Blog sayfama hoş geldiniz. Bugün son zamanlarda gündemi esir almış üniversite tercihleri hakkında konuşacağız. Üniversite bölümü  tercihleri bizim hayatımızda verdiğimiz en önemli kararlardan biri. Gelecekte yapacağımız meslek, statü ve istisna hariç maddi durumu belirleyen bir tercih bu. Her ne kadar günümüzde en iyi okulları da bitirsek istihdam konusunda sıkıntı yaşayacağımız aşikar ama eğitimin sadece maddi bir gelecek kazanmak olmadığını hepimiz biliyoruz. Vizyonlu, idealist ve birikimli gençler olma yolunda okuyacağımız üniversitenin ve bölümün önemi çok yüksek. Bugünkü yazıda başlıkta da belirttiğimiz gibi en doğru tercihi yapmanız konusunda yardımcı olacağız. 5 başlıkta üniversite tercihinin püf noktalarını anlatacağız. Hadi başlayalım…

Üniversite Bölümü Tercihinin Püf Noktaları

1) İstek

Birinci maddemiz istek. İstek aslında sadece üniversite tercihlerinde değil hayatımızın her alanında önemli bir rol oynuyor. Hayatta istemediğimiz alanda bulunmanın , istemediğimiz şeyleri yapmanın ne kadar zor denli bir şey olduğunu biliyorum. Üniversite tercihlerinde de geleceğimizi seçerken ilk olarak kesinlikle isteğimizi değerlendirmemiz gerek. İlgi alanlarımız doğrultusunda kendimize samimi olarak gerçekten ben bu bölümü/üniversiteyi istiyor muyum? Diye sormamız lazım. Kimsenin zoruyla olmadan bunu yapmamız lazım. Aynı zamanda gelecekte şu iş imkanı var veya şöyle yüksek para kazanıyorlar diye hayatımız boyunca ilgilenmediğimiz ve ne iş yaptığını bile bilmediğimiz bölümleri seçmeyelim lütfen. Araştırın,okuyun, ilgi alanlarınızı belirleyin ve içinize gerçekten sinen, hem okurken hem iş ararken hemde çalışırken gurur duyacağınız bölümleri seçin. Kendi istediğim meslekte, içim rahat şekilde çok zengin olmayıp ama Allah’tan başkasına muhtaç olmayacağım bir bölümü,  çok zengin olacağım ama 40 yıl boyunca mutsuz ve küfür ederek yapacağım mesleğe/bölüme değişmem. Bunu unutmayalım…

2) Aile

Doğru tercih de önemli püf noktalardan biri de aile. Tabi ki kimsenin ailevi durumunu bilemem ama genel olarak bizim millet de ailecilik önemlidir.Aile bağları sıkıdır.Anne ve baba çocuğunu korur,kollar ve maddi manevi yardımcı olur. Üniversite tercihi bizim kendi hayatımızı oluşturacak bir tercih. Hayatımızı anne ve babamız yaşamayacak, biz yaşayacağız bu doğru bir tespit. Ama ortalama olarak 18-20 yıl boyunca senin maddi ve manevi bütün ihtiyaçlarını karşılamış insanların fikrini almamak absürtlük olur. Yıllar boyunca her türlü insanla muhatap olmuş,tecrübe sahibi insanların fikrini önemsemeliyiz.Doğru tercihi verirken sadece kendi başımıza buyruk davranmadan , ailemizin de fikrini alarak tercih etmeliyiz. Ne kadar bazen ailemize kızsak da etsek de bizi anlamıyorsunuz desek de, size tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki dedikleri her şey çıkıyor. Keşke dinleseydim diyorum ama iş işten geçmiş oluyor. Lütfen o yarın yanınızda olmayacak arkadaşları, kankiştoları, rehberlikçileri bırakın ve ailenizle güzel bir sohbet içinde tartışıp onların tecrübelerini alın.

Doğru Üniversite Bölümü Tercihinin Püf Noktaları

3) Yetenek

Bu kavram aslında biraz soru işareti oluşturan ama önemli bir kavram. Tercih yaparken yıllar boyu kendimizi geliştirdiğimiz alanlara ve yeteneklerimize dikkat etmeliyiz. Yetenekten kastım sadece el, ayak vücut yeteneği değil. Psikolojik olarak o bölüme hazır olup olmadığımızı kendimizi test ederek tespit etmeliyiz. Duygusal özelliklerimizi başkalarından dinlemeliyiz. Bu yönden özellikle duygusal ve psikolojik yetenek önemli. Ama işin diğer boyutuna baktığımızda yetenek kavramının bazı alanlarda saçma geldiğini göreceğiz. Örnek verirsek hiç bir doktor üniversiteye gidene kadar iğne yapmayı bilmez. Polis ve asker olmak isteyenleri ve olanların çoğu hayatında silah eline almamıştır. Yani çoğu bölüme yeteneğimiz olduğu için değil, ilgimiz olduğu ve orayı kazandığımız için gideriz. Becerilerin çoğu okulda verilen eğitimle kazanılır. Onun için ben iğne tutabilir miyim acaba? Sorusu sormak yerine kendimize güvenip o okulu kazanmaya ve iğneyi tutmayı en iyi şekilde öğrenmeye çalışmalıyız. Bu yüzden psikolojik ve duygusal yeteneklerimizi göz önüne alalım ama sadece yeteneğim var/yok seçenekleri ile de bölüm seçmeyelim sevgili arkadaşlar.

4) İş İmkanı

İş imkanı tabi ki önemli kıstaslardan biri. Türkiye’nin son zamanlarda ki ekonomik çöküntüsünü bilmeyen yoktur. Gizli ve konuşulmayan enflasyonun %60’a vardığı,işsizliğin sayılamayacak kadar çok olduğu,döviz kurlarının fırladığı yani geleceği sis içinde olan bir Türkiye var diyebiliriz. Bu özelliklere baktığımız da da hayatımızı idare ettirecek bir meslek bulmamız gerekiyor. En ve tek garantili meslek Tıp. Ama herkes tıp okumayacağı için elde ettiğimiz puan seviyesinde bize iş getirisi yüksek bölümleri tercih etmek mantıklı.Belki herkes yüksek bir puan almıyor ama aldığımız puana göre kendimize iş imkanı sağlayabileceğimiz bölümü seçebiliriz. İş imkanı olabilir diye de daha önce hiç duymadığımız, başkası okurken dalga geçtiğimiz bölümleri tercih etmeyelim. Adam 19 sene boyunca o bölümü ya da o mesleği ağzına almamış, başkası ben onu okuyorum diyince sallamamış ama puanı ona yettiği için biraz da iş imkanı var klişesini duyduğu için o bölümü tercih ediyor.Açık konuşuyorum bu mallığı yapmayalım arkadaşlar. Emek vermediğimiz, araştırmadığımız, ne iş yaptığını bilmediğimiz bölümleri de sırf iş imkanı var diye yazmayalım. İlgi alanımız,puanımız ve iş imkanı kıstaslarının ortalamasını alalım ve ona göre en doğru tercihi verelim.

5) Hayaller ve Dua

Son olarak hayaller ve dua kıstası var. Arkadaşlar gerçekten hayal olarak edindiğimiz olan bölümün peşinden koşalım.Uğraşalım, didinelim, kimseye kulak asmayalım. İş imkanı yok, bu bölüm okunmaz, bu meslek de zorlanırsın gibi klişelere gülü geçelim. Çalışırsanız, isterseniz ve samimi olarak bağlanıp manevi bir biçimde dua ederseniz o işin gerçekleşeceğine eminim. Belki koç tıp gelmez ama Kars tıp gelir. Belki potansiyelin İtü ye yetmez ama Hatay da mühendis olursun ve hayalini gerçekleştirirsin. Bu yüzden her şeyden bağımsız olarak gerçekte uğruna göz yaşı dökebildiğiniz bir hayaliniz varsa benim yukarıda saydığım 4 kriteri falan sallamayın. Hayalin peşinden gidin. Kimsenin dini görüş ve bağlılığını bilmem . Ama samimi bir şekilde çalışıp samimi bir şekilde dua ederseniz o iş gerçekleşecektir . Yıllardır çıktığım her yolda  verdiğim bütün mücadelelerin sonunda kazanayım veya kaybedeyim şükür olsun demek nasip oldu. Bütün yollarda Allah’ın yardımını hissettim. Bütün mülakatlarda okuduğum duaların karşılığını stres ve heyecan yapmayarak aldım. Bu yüzden samimi olarak çalışın , tercihi yapın ve duanızı edin emin olun karşılığını alacaksınız. Pes etmek yok güzel insan  beyaz koç …

5.5) Kendinizi Kandırmayın

Ek olarak bunu da eklemek istedim asla ve asla kendini kandırma. Ya ben bunu yaparım zaten sıkıntı yok deme. Gelmeyecek tercihi ya gelir olm diyip yalan umutlarla yazma. Seviyeni belirle. B seviyesinde olup da A seviyesi gibi racon kesme. Haddini bil ve ona göre en mutlu olacağın tercihi yapıştır. Hayırlısı olsun diyip hayatına devam et. Sana yalandan umut verenlere , sen mutlu ol diye olmayacak şeyleri söyleyenlere aldırma. Onları sana iyilik yapmıyo seni  ve kendini kandırıyo. Tam tersi sana dobra konuşan doğruları söyleyen ama senin iyiliğini isteyenleri dinle onlar adamdır. Allah yardımcınız  olsun kaaardeşlerim.

Evet bugünkü yazımda üniversite tercihi yapacak genç arkadaşlara fikirlerimi ihsan ettim.Memnun olmayacak,başkalarının görüşlerine ve kendisiyle aynı şeyi düşünmeyen insanlara saygısı olmayan insanlarda okuyacaktır. Ama size önerim dar görüşlü olmayın. Her fikirden kendinize ders çıkarmaya bakın. Yoksa siz tıp fakültesinde  üniversite de okusanız bu hayat size zor gelir. Okuduğunuz için teşekkürler.İyi günler.

Genç Siyaset
22 yaşındayım. Marmara Üniversitesi Ekonomi, İstanbul Üniversitesi Siyaset bilimi öğrencisiyim. Ekonomi ve siyaset alanında gündeme ilişkin yazılar yazıyorum. İlginiz için teşekkürler...
Subscribe
Bildir
3 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
“Ben Artık Şarkı Dinlemek Değil, Şarkı Söylemek İstiyorum”

“Ben Artık Şarkı Dinlemek Değil, Şarkı Söylemek İstiyorum”

Sonraki
Bu Aşk Değil

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.