Doğa’nın bir parçasıyız ama ondan bir haberiz. Kötü bir dönemde yaşıyoruz. Binalara tıkılmış hayatlar. Sebze, meyvenin markette yetiştiğini sanan, tam da bu nedenle asıl besin ve hayat kaynağını koruması gerektiğini bilmeyen insanlar. Günlük ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan onlarca şeyin aslında gelecekten çaldığının farkında değil kimse. Mesela plastik kullanımı. Hayatımızın her alanında kullandığımız plastik malzemelerin mikro partiküller halinde vücudumuzda kaldığının ve muhtemelen bizi zehirlediğinin farkında bile değiliz. Tamam mikro partiküllerin fark edilmesi pek öyle kolay değil. Ancak bunun bir de çöpü var. Bir zamanlar #savetheturtles yani kaplumbağaları koru diye bir etkinlik başlamıştı. İnsanlar en azından plastik pipet kullanımını bırakarak, çeşitli şekillerde kaplumbağaların ölümüne neden olan pipet kullanımını azaltıyorlardı. İllaki pipet kullanmak istiyorum diyenler metal pipet taşıyorlardı yanlarında falan.
Söylemek istediğim, doğanın farkında olursak onu korumamız da mümkün. Maalesef bizim bugün burada yaptığımız basit gibi görünen tek bir pipet kullanımı bile zaten soylarının tükenmesi söz konusu olan su kaplumbağalarından bir tanesinin daha ölümüne neden olabiliyor.
Doğayı korumak için yapılabilecekler
Önce koruyacağımız şeyi tanıyalım
- Doğa yürüyüşelerine çıkın
Ormanlara, göl kenarlarına gidin. Gözünüzü kulağını açın. Gözlemleyin dinleyin. İmkan bulursanız bir bilenle gidin. Size tanıtsındünyayı paylaştığımız diğer canlıları.
- Etrafınıza dikkat edin
Günlük hayatta hangi canlılarla karşılaşıyoruz. Dikkat edin. Camınıza bir böcek mi kondu. Bakın inceleyin nasıl bir şey o. Araştırın. Ne yer ne içer dünyaya faydası ne.
Sonra sıra korumakta
Günlük hayat alışkanlıklarımız aslında doğa için o kadar zararlı ki. Doğayı korumak istiyorsak günlük alışkanlıklarımız değiştirmekle başlamalıyız. Bir bakın, ne yapıyorsunuz ve onun doğaya zarar vermeyen alternatifi ne.
Ben kendi adıma ne yapıyorum?
- Pipet kulanmamaya çalışıyorum
Restoranlarda içeceklerin yanında genelde plastik pipet de getiriyorlar. Yanımda doğaya zarar vermeyen alternatifleri taşımayı başaramadım ben. Bu nedenle iç kullanmamaya çalışıyorum.
- Plastik kullanımını azalttım
Son birkaç yıldır zaten ücretli poşet sistemine geçildiği için marketlerde plastik poşet kullanımı ülke genelinde azaldı. Ben de kendi adıma plastik su şisesi kullanmayı bıraktım. Yanımda cam şişe taşıyorum. Hem kendimi mikroplastiklerden korumak istedim elimden geldiğince. Hem de doğaya da bir artım olsun istedim
- Genel anlamda atık miktarımı azalttım
Ben çok kahve içen biriyim. Her gün demlediğim bir bardak kahveye bir adet atık filtre kağıdı çıkıyordu. Bunun yerine amerikan bezinden kahve filtresi diktim ve onu kullanıyorum.
Genel olarak kullan at olan her şeyi yıkanıp tekrar kullanılabilen alternatiflerle değiştirmeye çalışıyorum.
Ben doğayı korumak ve tanımak adına kendimce bir adım attım ve bir kuş gözlem etkinliğine katıldım. Çünkü bir şeye değer vermek istiyorsan onu yakından görüp tanımalı öğrenmelisin. Nasılsa bir insanla tanışıklık kurmak istediğimizde ilk olarak ismini soruyorsak doğaya da aynı şekilde yaklaşmalı ve öğrenmeliyiz.
Sizinle, odtü kampüsünde gözlemleme fırsatı bulduğumuz bazı kuşları paylaşacağım. Gerekli ekipmana sahip olmadığım için fotoğrafları internetten ekleyeceğim ama bence bu bile doğayı tanımak için iyi bir başlangıç.
Gözleme fırsatı bulduğum kuşlar
Çam baştankarası
Tanıştırayım çam baştankarası . Maalesef fotoğraflar boyut algılarını biraz kaybettiriyor. Bu aslında minicik ve aşırı hareketli bir kuş. Adından da anlaşılacağı üzere çam ağaçlarında görmek mümkün. En kolay beyaz yanaklarından fark edilebiliyor. Sesi için aşağıdaki videoya bakabilirsiniz.
Kerkenez
Bu arkadaşımız da KERKENEZ. Yaklaşık olarak güvercin boyutlarında. Ve çıplak gözle bakıldığında tüylerinin kahverengisi kolaylıkla görülebiliyor. Kendisi yırtıcı bir kuş. Ve kendi doğal ortamı içinde herhangi bir yerde görmeniz mümkün. Biz bir tanesini elektrik direği üzerindeyken gördük mesela.
Küçük Batağan
Bir su kuşu olan küçük batağan dalış yaparak avlanabilir.
Karatavuk
Bu da KARATAVUK. Bu net siyah tüylü ve parlak sarı gagalı olan erkek karatavuktur. 24-25cm boyutundadır. Boyutu ve tüy rengi nedeniyle uzaktan çıplak gözle görmek kolaydır.