Diyet listelerini elimize her aldığımızda bunu nasıl her ortamda uygularım yerine hayatımıza nasıl adapte edeceğimiz konusunda hepimizin aklında olan bir sorudur. Kendimizi kısıtlanmış hisseder, sosyal ortamdan uzaklaşırız. Diyet listesine baktığımızda mutsuz ve huzursuz hissediyorsak bunu diyetisyenize mutlaka danışmalıyız.
Kendimize uyumlu hale getirmeliyiz. Oysaki bunu daha esnek hale getirip her ortama uyumlu hale getirebiliriz. Hedef kilonuza ulaşmak için ne kadar sağlıklı yaşama alışkanlıkları geliştirirsek o kadar hedefimize ulaşmamız kolay olur. Ani ve hızlı kilo kaybı için sevmediğimiz, zorlandığımız, istemediğimiz şeyleri yapmamız bize tekrardan ve fazlasıyla kilo olarak dönebileceği bilmeliyiz.
Kendinizi sürekli olarak aç bırakmayınız. Yavaş yavaş emin adımlarla keyifle yapacağımız bir sağlıklı yaşam listesi ve buna uygun spor belirlediğinizde kendinize koyduğunuz hedefe ulaşmak daha kolay olacaktır. Sırf akraba, eş ,dost için değil kendiniz için ve sağlık kalitenizin daha iyi olması için zayıflayın. Adım adım bakalım ne yapacağımıza….
1- Uygun bir diyet
Diyet listeniz size uyulması zor, kendini kötü hissettiriyorsa mutlaka diyetisyeninize liste elinize verdiğinde mutlaka bir inceleyin. Günlük yemek yeme alışkanlıklarınızı mutlaka anlatın. Çalışma hayatı içerisinde iseniz buna uygun bir liste talep edin. Kendinizi kısıtlandığınız ve yeterince beslenmediğiniz bir diyet size yardımcı olmaz.
2- Günlük tutun.
Yediklerinizi bir süre kontrol altına almak için yemek günlüğü tutun. Ne yediğinizi bilmek ve kontrollü olmak adına size yardımcı olacaktır. Fazla yediğiniz ya da yenmemesi gereken bir yemek varsa yazın. Daha sonra kontrol ettiğinizde ne yediğinizi bilmek size iyi gelecektir
3- Ulaşılabilir bir kilo hedefiniz olsun.
Şok diyetlere yaklaşmayın. Bir süre şok diyetler kilo verdiriyor gibi görünse de zararı sonradan ortaya çıkar. Hızlı verilen sağlıksız kilolar fazlasıyla geri almanıza neden olacaktır. Sizi stres yapmanıza neden olacak bir diyet listesi sizi zayıflatmayacağı gibi sağlık durumunuzu kötü bir gidişata neden olmaktadır.
4- Düzenli spor alışkanlığı edinin
Devamlı yapabileceğiniz yaparken keyif alacağınız sürdürülebilir bir spor programınız olsun. Size keyif veren başlangıçta ağır olmayan temiz havada yürüyüş programı ile başlayabilirsiniz. Sizi yoran ağır gelen bir program bir anda hevesinizi kırabilir. Kişiye en uygun spor sevdiğiniz spordur unutmayın.
5- Tartıya ara ver
Sık tartıya çıkmayın. Sürekli tartıya çıkmak motivasyonsuzluğa neden olabilir. Daha fazla kilo vereceğini her tartılmada beklemek canımızı sıkabilir. Sağlıklı olarak yavaş yavaş hedefe yaklaşmak sizin için daha iyi olacaktır.
6- Her şeyin fazlası zarar
Sağlıklı besin diye tüketimi abartmayın. Her şeyin azı karar, çoğu zarar. Vücuda faydası var diye abartılı şekilde besinleri fazla tüketmeyin. Fazladan tükettiğiniz her yiyecek ekstra kalori olarak geri dönmektedir.
7- Uyku
Düzenli bir uyku saatiniz olsun. Hormonların düzenli ve dengede kalma için gece en geç 23:00 uyumanız gerekmektedir. Karanlık bir odada uygun bir sıcaklıkda kaliteli bir uyku elde edersiniz. Az uyumak sizi bir sonraki günde hayat kalitenizi düşürmektedir. Daha az uyku uyumanız size daha fazla yemenize neden yol açar.