Dijital Vatandaşlık Nedir ve Unsurları Nelerdir?

Dijital Vatandaşlık Nedir ve Unsurları Nelerdir?

Dijital vatandaşlık teknoloji içeren tüm araçları kullanabilen insanlara verilen bir unvandır. Dijital vatandaşlık 9 unsurdan oluşur.

Dijital Erişim

Dijital ürünlerin herkes için eşit erişilebilir hale getirilmesidir. Ülkemizde bu durum çok zor olsa da maalesef tanım bu.

Dijital Ticaret

Online alışveriş en çok hacime sahip sektörlerden biri. Farkındalığımızın yüksek olması gereken bir alan. Alışveriş yapacağımız mecraları iyi seçmeli, kişisel verilerin korunmasına dikkat etmeliyiz.

Dijital İletişim

Tüm dijital araçlarla oluşturduğumuz ve etkileşime girdiğimiz iletişim türüdür. Anlık ve süreklidir. Saniyeler içinde mesajımız alıcılara dağıtıldığı için kullanırken dikkatli olmalı ve dijital iletişim araçlarını tanımalıyız.

Dijital Okuryazarlık

Dijital teknolojiyi doğru kullanan kişilere dijital okuryazar diyoruz.

Dijital Görgü Kuralları

Sanal ortamda olmanın cesaretiyle altından kalkamayacağınız iletişim şekillerine girmeden iletişim kurmalıyız. Klavyeye güvenmemeliyiz.

Dijital Hukuk

Telif haklarına dikkat etmeli, başkalarının çalışmalarını ve emeklerini çalmamalıyız. Teknolojiyi kullanmanın yasal sorumlulukları da olduğunu unutmamalıyız.

Dijital Hak ve Sorumluluklar

Teknolojiyi kullanmanın yasal sorumlulukları da olduğunu unutmamalıyız. Korsan yazılımlardan kaçınmalıyız. Kimseye dijital açıdan zarar vermemeli haklarımızı ve sorumluluklarımızı bilmeliyiz.

Dijital Sağlık

Her güzel şeyin bir kötü yanı vardır. Dijital dünyaya fazla bağımlı olmak ve mental sağlımızı koruyarak online ortamlara dahil olmalıyız. Fiziksel olarak da sağlımızı dijital araçları kullanırken korumalıyız.

Dijital Güvenlik

Değerli eşyalarımızı korumak için önlemler alıyoruz. Aynısı dijital sahipliğimiz olan araçların da güvenliğini her şekilde sağlayarak dijital güvenliğimizi sağlayabiliriz. Virüs programları ve zararlı yazılımları engelleyici çeşitli uygulamalar ile güvenli şekilde dijitalde var olabiliriz.

Son olarak 9 unsur dışında dijitalde var olarak yarattığımız dijital ayak izine de dikkat etmeliyiz. Yaptığınız tüm dijital hareketler siz istemeseniz de yıllardır kayıt altına alınıyor ve hizmetleri kullanabilmeniz için zorunlu tutuluyor. Buna dikkat ederek kullanımlarınıza göre dijital ayak izinizin bir kısmını kontrol altına alabilirsiniz.

Berktuğ
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Moğollar kimdir, Türkler ve Moğollar aynı ırktan mı geliyorlar?

Moğollar kimdir, Türkler ve Moğollar aynı ırktan mı geliyorlar?

Sonraki
YAZAR ADAYLARINA ÖNERİLER

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.