Öncelikle sizlere dijital vatandaşlık için olması gereken 9 unsurumuzu sayacağım.
1)Dijital Erişim 4) Dijital Okuryazarlık 7)Dijital Hak ve Sorumluluklar
2)Dijital Ticaret 5) Dijital Görgü Kuralları 8)Dijital Sağlık
3)Dijital İletişim 6) Dijital Hukuk 9)Dijital Güvenlik
Günlük yaşantımızda uymamız gereken kurallar nasıl var ise dijital hayatımızda da sorumluluklarımız ve uymamız gereken kurallar vardır. Dijital ortamlarda ki hareketlerimiz bizim kimliklerimizi oluştururlar. Her zaman olduğu gibi dijital ortamlarda da kimliğimizi korumak adına güvenli siteleri seçerek önlemler alabiliriz. Bunların yanında kendi dijital kimliğimizi korurken başka insanlarında din, dil, ırk farketmeksizin görgü kuralları çerçevesinde dijital kimliklerini korumamız gereklidir.
Günümüzün en popüleri olma haline gelen dijital ticaret birçok dijital kimlik sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Pandemi sürecinde oluşan internet mağazacılığına olan ilgi kat kat artmaktadır. Bu süreçte kişisel bilgilerimiz, banka hesap bilgilerimiz gibi verdiğimiz her bilgi tehlikeye açık bir şekildedir. Dijital ticaretin getirdiği siber saldırı gibi zorluklar oldukça dikkat etmemiz gereken bir husustur. Nasıl ki her şeyin bir hukuku var ise dijital hukuk kavramı da artık vardır. Yaşanan problemlerle bu hukuk gerektiğinde kullanımından çekinilmemesi gereken bir şeydir. .
Dijital hak ve sorumluluklarımızın ve dijital erişimi olan herkesin bunlara sahip olduğunu bilip buna göre hareket etmek toplumun ve dijital vatandaşlığımızın da sorumluluklarıdır.