Vatandaş ne demek?
Vatandaşlık, siyasi, sosyal ve medeni topluma üyeliğimizi anlatır. Bir toplumda yaşayan herkesin sorumluluğu ve hakları vardır. Türk vatandaşlığı denilince Türkiye Cumhuriyeti’ne olan üyeliğimizden bahsetmiş oluruz.
Dijital vatandaşlık en temel anlamıyla topluma çevrim içi online katılma yeteneği demektir. Yani elimizde var olan dijital araçlarla, dijital ortamlarda güvenli ve olumlu bir ilişki kurduğumuz zaman dijital vatandaşlık yapmış oluruz. Dijital vatandaşlık görevinin yerine getirmiş oluyoruz. Dijital vatandaşlığı oluşturan 9 unsur vardır. Bu unsurlar bir araya gelip dijital vatandaşlık kavramını oluşturmaktadır. Bunlar, dijital erişim, dijital ticaret, internet ortamında alışveriş yapacağımız siteleri iyi seçmemiz gerekir, asi taktirde dolandırılabiliriz, dijital iletişim, mesajla, mail ile kurduğumuz iletişim şeklidir, dijital okuryazarlık, dijital görgü kuralları, dijital hukuk, birinin fikri alındığında alıntı yapılmalıdır, alıntı yapılmadan bir başkasının yazısının kullanılmasının yasal sonuçları vardır, dijital hak ve sorumluluklar, dijital sağlık, dijital teknoloji kullanımı ile ilgili fiziksel ve psikolojik olarak iyi olmaktır.
İnternetten dolayı ilişkilerin bile bozulduğu saptanmıştır. Dünya üzerine interneti en çok kullanan kıta Asya’dır. Asya’yı Avrupa ve Afrika takip eder. En çok kullanan yaş grubu 18-29, %48, sonrasında 30-49, %36 kullanmaktadır.
Anlık olarak telefon bildirimine bakmak, internet bağımlılığı sayılmaktadır. Aynı zamanda yatmadan önce telefonla oynamak ya da lavaboya telefonla girmek internet bağımlılığının göstergesidir.
Dijital güvenlik, kullandığımız teknolojik ürünlerin güvenliğini bilmemiz gerekir. Örneğin virüs koruma programlarını bilmeli ve kullanmalıyız ya da şifresiz wi-fi kullanmanın güvensiz olduğunu bilmemiz gerekir.
Dijital ayak izi, online paylaşım, kullanıcıların dijital ayak izini oluşturur. Farkında olmadan internet üzerinde bir profilimiz oluşur. Bizler sürekli olarak veri üretiriz, örneğin bizler yemekten konuşunca telefonumuzda yemek reklamıyla karşılaşırız. Uygulamaları indirerek, bizlerden sürekli olarak veri toplamalarını kabul etmiş oluruz.
Dijital ayak izi ikiye ayrılır:
Aktif ayak izi, bilinçli yaptığımız şeylerdir. Örneğin sosyal medyada paylaştığımız gönderiler.
Pasif ayak izi, bilmeden geride bıraktığımız izlerdir. Örneğin cihazımıza çerezler yükleyen web siteleri.
Paylaştığınız şeylerin asla yok olamayacağını unutmamamız gerek. Dijital ayak izindeki çöpleri nasıl temizleriz unuttuğumuzda ya da kullanmadığımız uygulamalı silebiliriz ya da devre dışı bırakabiliriz. Hesaplarımızı silebiliriz, bilgisayarlarımızda her zaman bir virüs programını bulundurmamız gerekir.