Dijital Okuryazarlık ve Öğrenme

Yaşam Boyu Öğrenme Nedir? 

Yaşam Boyu Öğrenme, insana ve bilgiye daha çok yatırım yapma, dijital okuma yazma da dahil olmak üzere temel bilgi ve becerilerin kazanılmasını teşvik etme, esnek ve yenilikçi öğrenme olanaklarını genişletme anlamına gelmektedir. 

Yaşam Boyu öğrenme ile amaç tüm yaş gruplarındaki insanların nitelikli öğrenme olanaklarına ve çeşitli öğrenme deneyimlerine eşit ve açık biçimde erişim sağlamalarını kolaylaştırmaktır. 

Yaşam Boyu Öğrenme Becerilerinin Önemine bakacak olursak eğer; Üniversite öğrencilerinden olması gereken becerilerdir.  Bu becerilerin farkında olup ona göre hareket edilmesi gerekmektedir. Bu beceriler aynı zamanda okul başarısını etkileyen en önemli beceriler arasındadır. 

Şimdi gerek okulda gerekte hayat boyu öğrenen olmak için hangi malzemelere ihtiyaç duyarız bunlara bir göz atalım. 

1. En önemlisi MOTİVASYONDUR. Motivasyon bizi hedeflerimize ulaşmaya, tatmin olmuş hissetmeye ve genel yaşam kalitemizi iyileştirmeye iten şeydir. Yaşam Boyu Öğrenme öz motivasyon gerektirir. Motivasyonda kendi içinde ikiye ayrılır. İçsel ve dışsal olmak üzere iki tür motivasyon vardır. İçsel motivasyon: dışsal faktörlerden bağımsız olarak kişinin kendi kendini motive etmesi olarak tanımlayabiliriz. Örnek olarak: matematiğe ilgi duyan bir öğrencinin, ona ödevlerini yap demeden ödevlerini yapması gösterilebilir. Dışsal motivasyon nedir? Dışsal güdüler çevresel uyarıcılar yardımıyla bireyi harekete geçiren güdülerdir. Örnek olarak: “yemeğini yemezsen oyun oynayamazsın” denmesi üzerine çocuk yemeğini yemeye başlayan çocuk dışsal olarak güdülenmiştir. Burada çocuğun yemek yemesi, çocuğun yemeği seviyor olmasından değil, oyun oynamak için yemeği araç olarak kullanmasıdır. 

Dışsal Motivasyon her zaman sağlanamayabilir. İçsel Motivasyonumuzu yüksek tutarsak çok daha başarılı oluruz.

2. Motivasyondan sonra gelen kavram ise KAZANIMDIR. Kazanımlar; okuyarak, dinleyerek, pratik yaparak elde edilir. Bilgi her yerdedir. İşin püf noktası ilgili ve anlamlı bilgiler edinerek bunu bilgi ve beceriye dönüştürmek gerekir. Öğrenme süresinde pasif bir dinleyici olmak yerine, etkileşimde kalmayı tercih edin. En etkili öğrenme biçimi bilgiyi edindikten sonra uyguladınız, yaşamınıza entegre ettiğiniz şeyler olacaktır. 

3. ARAMAK VE ARAŞTIRMAK çok önemli. Elde edilen bilgilerde kişisel bir anlam ararsak öğrenme başarılı olur diyebiliriz. Gerçekleri anlamadan yada bağlama oturtmadan hatırlamakta zorlanırız. Peki bağlam nedir? Bağlam: bir tiyatro sahnesi gibi düşünürsek, siz bu tiyatro sahnesini nasıl giydirirseniz, önünde konuşan insanların konuşmaları o tiyatro sahnesiyle birlikte algılanacaktır. Örneğin: İki aktörün birbirine serenat ettiği bir sahne arkasına dağlar, bayırlar resim ederseniz bu bağlam kazanacaktır. Ancak ilgisiz resim eklerseniz, konuşmacılarla resim arasında bir bağlam kurulmaz. Bu sebeple öğrendiğiniz her şeyi bağlama oturdun. 

4. HAREKETE GEÇMEK/TETİKLEMEK: İnsan beyni öğrendiğini çabuk unutmaya meyillidir. Ancak hatırlanmanın tetiklenmesine yardımcı olabiliriz. Bunlar: not almak, sorular sormak, pratik yapma olabilir. Bir şeyi öğrenirken not almak, zihin haritası çıkarmak, arkadaşlarımızla tartışmak, ve edilen bilgileri uygulamak bilgilerimizi harekete geçirecektir. 

5. SORGULAMAK: Öğrendiklerinizi düzenli olarak sorgulayın. Yeni bilgilere açık olmalı, başka bakış açılarından fikir almak, yararlanmak bir konuyla ilgili kendi algınızı incelemenizi sağlar.

6. YANSITMAK: Öğrendikleriniz üzerinde düşünüldüğünde değer kazanır. Nasıl ve Neden öğrendiğinizi düşünün. Kendinizden de bir şeyler katarak yeniden bir fikir ortaya çıkarmaktır. 

7. PROBLEM ÇÖZME: Bir problem varsa bu problemin nedenlerini saptayabilmeli, çözüm için alternatif yollar belirlenmelidir. 21. yüzyıl Becerileri arasında da yer alan problem çözme basamakları, sorunları çözme, çözüm için alternatifler bulmak için önemlidir.

8. ÖZ DÜZENLEME: Öğrenme ortamını anlama ve kontrol etmeyi ifade eder. Kendinize her zaman ulaşılabilir hedefler belirleyin, zamanınızı iyi yönetin ve kendinizi sık sık objektif bir şekilde değerlendirin.

9. ELEŞTİREL DÜŞÜNME: İfadeleri çözümleme, ifade edilmemiş düşüncelerin farkına varma, önyargıların farkına varma ve düşüncelerin farklı ifade edilişlerini arama olarak özetlenebilir. 

10. ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME: Öğrenmeyi öğrenmedeki asıl amaç: kişinin kendini ve yeteneklerini tanıması, algı özelliklerini öğrenmesi, öğrenme prensiplerini bilmesi, bilgiyi neden, nereden, nasıl ve niçin alabileceğini bilmesi, duygularını ve duyularını, öğrenmede kullanmasıdır. Kısaca öğrenmeyi yaşam boyu öğrenme denebilir. 

Reference: https://www.yeniisfikirleri.net/yasam-boyu-ogrenme-aliskanligi-gelistirin/

Neslihan-Zengin
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
PİŞMANLIK
Sonraki
26 Mayıs 2021 – Yay Burcunda Ay Tutulması

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.