DİJİTAL OKURYAZARLIK VE ÖĞRENME

Günümüzde hem bilginin artmasıyla ve hem de insanların iş yaşamlarında sürekli kendilerini geliştirebilmeleri için bilgiye olan ihtiyaçları oldukça artmıştır.

21. yy becerileri yaşam boyu öğrenme ya da hayat boyu öğrenme demektir. Bu becerilerin özelliklerine bakacak olursak:

1) Doğumdan ölüme kadar tüm yaşam süreçlerini içerir.

2) Bireylerin ilgi alanlarına, mesleki ve kişisel ihtiyaçlarına dayanır.

3)Bireylerin yeteneklerinin gelişimine katkıda bulunur.

4)Değişen dünya koşullarıyla birlikte bireylerin yaşamlarının zorunlu bir parçası haline gelmiştir.

5)Bireylere eşit fırsatlar sağlayarak yaş, eğitim seviyesi gibi kısıtlamaları ortadan kaldırıyor. 

Bu becerilerin önemine bakacak olursak: 21. yy becerileri üniversite öğrencilerinde olması gereken becerilerdir. Öğrencilere yaşamları boyunca kendilerini yaşam boyu eğitmeye yönelik beceriler kazandırır.

Gerek okulda gerekse hayat boyu öğrenen olmamız için nelere ihtiyacımız var:

1) Motivasyon: Motivasyona sahip olmamız hedeflerimize ulaşmamız konusunda bize yardımcı olur. Yasam boyu öğrenme öz motivasyon gerektiriyor. Bu noktada iki çeşit motivasyon karşımıza çıkıyor. 

 –>İçsel motivasyon: Doğal bir doyum elde ettiğimiz için bir eylemi gerçekleştiririz, yapmak için dıştan bir ödül ya da baskıya ihtiyaç duymayız. Bu noktada yapılan faaliyetin eğlenceli olması önem taşır.

–>Dışsal motivasyon: Daha çok dıştan bir kazanım yani bir ödül elde etmek ile ilgilidir. Ödül para iyi not gibi. Ancak bu ödüller  bize her zaman sağlanamayabilir. Bu yüzden içsel motivasyonumuzu yüksek tutmamız bizim için daha çok önemlidir.

2) Elde etme, kazanım: Etkili öğrenme okuyarak, dinleyerek, gözlemleyerek, deneyimleyerek bilgi edinmemizi gerektirir. Önemli olan bu bilgileri beceriye dönüştürebilmemizdir. Eğer öğrendiklerimizi gerçek yaşamımızda uygulayamazsak bunun bir anlamı kalmayacaktır. Öğrenme sürecinde pasif bir dinleyici olmamalıyız, öğrendikten sonra yaşamımıza entegre etmemiz bizim için önemlidir. 

3) Aramak ve araştırmak: Elde ettiğimiz bilgilerde kişisel bir anlam aramamız gereklidir. Bu noktada bağlam bizim için önemlidir. Öğrendiğimiz her şeyi bir bağlama oturtmalıyız. Bu deneyim bana kendim hakkımda ne öğretecek, bana ne yararı olacak sorusunu kendimize sormalıyız.

4) Harekete Geçirmek, Tetiklemek: Öğrendiğimiz bilgiyi unutmamız açısından notlar alabiliriz, pratik yapabiliriz. Bu sayede bu bilgiyi daha sonraki zamanlarda hatırlama ihtimalimizi de arttırmış oluruz. 

5) Sorgulamak: Öğrendiklerimi pekiştirmek için öğrendiklerimizi her zaman sorgulamalı, açık fikirli olmalıyız. Başkalarıyla konuşmak ve onların bakış açılarını görmek, bir konuyla ilgili kendi anlayışımızı değerlendirmemiz için oldukça yararlıdır.

6) Yansıtmak: Öğrendiklerimiz üzerinde düşündükçe değer kazanır. Nasıl ve neden öğrendiğimi düşünmemiz önemlidir. Kendimizden de bir şeyler katarak öğrendiğimiz bilgiyi hayatımıza yansıtmalıyız.

7) Problem Çözme: Eğer bir problemle karşılaşırsak, bu problemi tanımlayabilmeli, nedenlerini saptayabilmeli ve alternatif çözüm yolları belirleyebilmeliyiz.

8) Öz Düzenleme: Öğrenme ortamını anlama ve kontrol edebilme yeteneğidir. Zamanımızı iyi yönetmeli, kendimizi objektif olarak değerlendirmeliyiz.

9) Eleştirel Düşünme: Bir konuyla ilgili farklı bakış açılarını değerlendirmeliyiz. Elde edindiğimiz bilgiyi çeşitli yönleriyle ele alıp değerlendirebilmeliyiz. Bu sayede öznellikten uzaklaşır, daha fazla objektiflik yakalayabiliriz. 

10) Öğrenmeyi Öğrenme: Yaşam boyu öğrenme motivasyonuna sahip olmamız gelişimimizi destekler. Kişinin öğrenme süresi ve ihtiyaçları hakkında farkındalık sahibi olması ve mevcut fırsatları belirleme yeteneği, öğrenmeyi öğrenme için gereklidir.

Yaren Kıran
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Mezarımızı kim kazdı?
Sonraki
Sıradanlık Ve Yalnızlık! Bunların İçini Dolduracak Hoşluk…

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.