Dijital Okuryazarlık

TERİMLER

Dijital yerli olarak biz gençler adlandırılıyoruz.Dijital bir dünyada yaşamanın getirdiği birtakım becerilere sahip olmak bilgisayar korsanlarına karşı bir avantajdır.Dijital okuryazarlık 1990 larda ortaya çıkan yeni bir kavramdır.Fikirlere hakim olmaktır.Dijital okuryazarlık başlangıçta insanların bilgisayarları ve internetin ihtiyaç duydukları işlevsel beceriler ve yetkinlikler olarak görülürken son zamanlarda dijital bir ortama katılmak için gereken daha geniş bir kapasiteyi dikkate alacak şekilde genişletilmiştir.3 temel unsuru vardır:bulma,kullanma,yaygınlaştırma.

Bilgi okuryazarlığı,medya okuryazarlığı,veri okuryazarlığı

DİJİTAL ARAÇLAR

İnternet,bilgisayardaki verilerin ortak bir ağ üzerinden paylaşılmasıdır.İnternet üzerinden içerik oluşturabiliyoruz.İnterneti alışveriş,eğitim parasal işler,resmi işler,eğlence amaçlı kullanıyoruz.

Wi-Fi,kotalı olarak sunulan mobil verinin gündelik hayatta üretilen içeriği tüketmeye yetmemesi ve wifi ile bunu desteklemek gerekiyor.

3G VE 4G kavramları burdaki g generation ifade eder yani nesli temsil ediyor.

Bulut teknolojisi nesnelerin birbirleriyle konuşmasına olanak sağlıyor.

Arama motorları günlük yaşamda web sitelerine erişmek için kullandığımız araçlar google,yandex…Bunu etkin kullanmanın yollları var.

e-posta:

to:kime

from:kimden

cc:karbon kopya

bcc:gizli kopya

subject:konu(özet)

DİJİTAL KAYNAKLAR

Bize sunulan içeriklerin dijital halde sunulmuş olan halleri kısaca.Bunlar veri tabanları,kitaplar,dergiler,gazeteler,tezler,araştırma raporları…Dijital kaynak oluştururken mesela bir video,metin,resim  başkasının yaptığını beğendiniz ve çalışmanızda kullanmak istiyorsunuz,yapan kişi eseri için kullanılabilir diyorsa kullanabilirsiniz yok kullanamazsınız kaynak göstermeden diyorsa kaynak gösterip kullanabilirsiniz.

DİJİTAL OKURYAZARLIK BECERİLERİ

Dijital okuryazar olarak bizler çeşitli kaynakları kullanarak bilgileri uygun platformlarda bulmak.Aradığımız bilgileri sınıflandırmamız gerekir.Akademik,resim,yazılım gibi.Anahtar kelimeleri tanımlamak gerekli mutlaka.Okuryazar  eleştirel düşünme ve analiz etme özelliğine sahip olmalıdır.Bulduğu kayanakların uygunluğunu bulabilmeli.Elde ettiğimiz bilgiyi yargılamalıyız tüm bu aşamalardan sonra ne yapılacağına karar vermeliyiz.Aynı zamanda dijital okuryazar üretken ve güçlü iletişim becerilerine sahip olmalıdır.

Bilgi okuryazarlığı bilgiye ne zaman ihtiyaç duyulduğu,gerekli bilgileri bulma,problem çözme,değerlendirme,düzenleme ve kullanma yeteneğidir.Her şeyden önce bilgiye ihtiyaç duyduğuna karar verir.Edindiği bilginin değerlendirmesini yapar.Farklı kaynaklardan elde ettiği bilgiyi analiz eder ve sentezler.Kendini güncel tutar.

Veri işlenmemiş bilgi demektir.Tek başına bir anlam ifade etmez.Veri okuryazarı olan bir birey amacı için hangi verilerin kullanılmasının uygun olduğunu bilir.Grafikleri ve çizelgeleri yorumlar.

Bilgisayar okuryazarlığı bilgisayarların ve yazımların nasıl kullanılacağına dair bir anlayıştır.Excel gibi programları nasıl kullanıcağını bilir.Virüs taraması yapmasını bilir.Klavye kısa yollarını bilir ve kullanır.E-posta ve diğer iletişim araçlarını nasıl kullanması gerektiğini bilir.

Çeşitli formlarda bilgiye ulaşma,analiz etme ve bunları değerlendirme,iletme becerisini içeren bir dizi iletişim yetkinliğidir medya okuryazarlığı.Telif hakkı konularının bilincinde olurlar.Bir mesajın amacını ve bakış açısını tanımlamak;dilin,sesin,görüntülerin nasıl kullanıldığını bilmek bunların tamamını yapabilmeliler.

Görsel okuryazarlık görsel imgeleri okuma,yaratma ve yazma yeteneğidir.3 boyutta tanımlanmıştır.

Teknoloji okuryazarlığı bir bireyin tamamen dijital bir ortamda bilgiyi değerlendirme,edinme,iletme becerisini tanımlamak için kullanılır.Akademik veya akademik olmayan çevrelerde iletişim kurmak,sorun gidermek ve problem çözmek için bilgisayar,akıllı telefon gibi çeşitli dijital cihazları kolayca kullanabilirler.

ETKİLİ İLETİŞİM STRATEJİLERİ

İletişim, hayatımız içim çok önemli bir noktadadır.İletişim bir süreçtir ve bu süreç kaynak,mesaj,kodlama,kanal,kod çözme,alıcı,geri bildirim,bağlamdan oluşur.Hepimiz,dünyayı,iletişim kurduğumuz kişiyi ve hakkında iletişim kurduğumuz durumu veya konuyu kendi filtremizden geçirerek iletişim kurarız.Bu filtreler,iletişim kurduğumuz kişiyle her zaman aynı bakış açısıyla iletişime başlamadığımız anlamına gelir.Video konferans görüşmesini günümüzde özellikle pandemi ile  birlikte günlük hayatımızda daha çok kullanmaya başladık.Video konferansa giriş yapmadan önce internet bağlantınızın ve donanımınızın sorunsuz çalıştığından emin olun. İnternet bağlantınız yavaş olduğunda,görsel kesintiler ve tutarsız ses  video konferansı olumsuz etkileyecektir.Video konferans sistemine önceden giriş yapın ve her şeyin çalışır olduğunu kontrol edin.Akıllı telefon veya laptop kullanacaksanız görüşme öncesinde şarj edin.Görüşmeye mikrofonunuz kapalı olarak giriş yapın.

DİJİTAL VATANDAŞLIK

Topluma çevrimiçi(online) katılma yeteneğidir.Dijital teknolojiler kullanarak dijital ortama güvenli ve olumlu bir ilişki kurmak.9 unsurdan oluşmakta.Bunlar dijital erişim,dijital ticaret,dijital iletişim,dijital okuryazarlık,dijital görgü kuralları,dijital hukuk,dijital hak ve sorumluluklar,dijital sağlık,dijital güvenliktir.

Dijital ayak izi:online ortamlarda yapılan her bir paylaşım bir iz bırakıyor.Bunlarda bizim dijital ayak izimizi oluşturuyor.Uygulamalar bizden sürekli veri topluyor.Bunların toplanmasını aslında bizde onaylıyoruz.Uygulamayı indirirken okumadan onayladığımız formda aslında verilerimizi dinleyeceğini ve alıcağını söylüyor bizde onaylıyoruz.Bu şekilde verileri topluyorlar ve isteklerimiz karşısında reklamlar,mesajlar yolluyorlar.Bu yüzden oluşturduğumuz gönderilere dikkat etmeliyiz.

ARAMA MOTORLARI VE STRATEJİLERİ

Herhangi bir arama motorunda arama yaparken yazdığımız kelimelerin sıralamasının çok bir önemi yok.Aradığı şey kelimelerin bir bütünlük içerisinde kullanımıdır.Görsel ile arama yoluyla istediğiniz şeyin benzerlerini bulabiliyorsunuz.Google her şeyin arandığı ve bulunduğu bir araç.Google akademik herhangi bir akademik içeriğe,yapılmış deneye,litaratüre ulaşılabilecek bir arama motorudur.

Elif Yaman
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Dijital kaynaklar, dijital araçlar
Sonraki
Digital Ticaret

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.