Dijital platformlar üzerinden araştırma yaparken kullanabileceğiniz birçok yöntem vardır. Önceki haftalarda da bahsetmiştim fakat tekrardan hatırlatmak istiyorum. Araştıracağınız konuyla ilgili kısa yoldan en etkili ve güvenilir kaynaklara erişmek istiyorsanız ilk olarak ana konu başlığını tırnak içine yazın “…” sonrasında konunun içinde spesifik olarak olmasını istediğiniz ya da istemediğiniz bir alt başlık varsa bunu + ve – işaretlerini kullanarak yanına belirtmeniz oldukça faydalı olacaktır 🙂
Dünyada genel olarak birçok arama motoru vardır. Ben size bugün dijital okuryazarlık dersimizde gördüğümüz birkaç tanesinden bahsetmek istiyorum:
Google Arama Motoru:
- Sergey Brin ve Larry Page tarafından 1998 yılında kurulmuştur.
- Yukarda bahsettiğim stratejiyle kısa yoldan etkili bir şekilde istediğiniz sonuçlara ulaşabilme imkanı tanır.
- Aklınıza gelebilecek her konu hakkında bilgi edinebileceğiniz evrensel bir arama motorudur.
- Dil, bölge, arama geçmişi, okuma seviyesi, kullanım hakları, dosya türü, görsellerde renk, boyut vb. daha birçok konuda gelişmiş arama özelliklerine sahiptir.
Google Akademik Arama Motoru:
Google tarafından 20 Kasım 2004 tarihinde hizmete sunulan ve dünyanın her yerinden bütün insanların, birçok farklı alandaki makale, tez, raporlar, dergiler vb. çalışmaları bulmalarına yardımcı olan bir arama motorudur.
- Araştırma yaparken ve, veya, değil kalıplarını kullanarak daha hızlı bir şekilde istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz.
- Araştırma yaparken hangi dilden kaynaklara ulaşmak istediğinizi seçebildiğiniz bir kısım vardır.
- Araştırma yaptığınız dosyanın hangi formatta olduğunu belirleyebilirsiniz .
- Farklı birçok alandaki makalelere Google Akademik üzerinden daha rahat ulaşılabilir çünkü bu makalelerin çoğuna Google arama motorundan erişilmesi daha zordur.
- Google akademik “Alert” özelliğine sahiptir. Bu özelliği aktif hale getirirseniz araştırma yaptığınız konuyla alakalı yeni çıkan makale, dergi veya tez yazılarından haberdar olabilirsiniz.
- Google akademik arama motoru üzerinden araştırılan makaleler, tezler, raporlar, dergiler vb. birçok sonuç bilimsel, öğretici ve güvenilirdir.
- Kitaplığa kaydetme özelliği olduğu için bir dosyayı masaüstüne indirmek yerine “kitaplık” kısmına kaydedebilirsiniz.
Mynet Arama Motoru:
- Türkiye’nin ilk Türkçe portalı olan Mynet 1998 yılında kurulmuştur.
- Birçok kategori hakkında arama yapabilme özelliğine sahiptir. (Haber, finans, magazin, tarih, spor, sinema vb.)
- Merak ettiğiniz herhangi bir konuyla ilgili anahtar kelimeleri arama kutucuğu kısmına yazdığınız anda kısa sürede birçok ilişkin haber karşınıza çıkar.
Yandex Arama Motoru:
- Arama motorunun küresel ve yerel özellikleri birleştirerek coğrafi konumları kapsayan ve kişiselleştirilebilen uygulamalar sunması en önemli özelliklerinden biridir.
- Diğer arama motorları gibi birçok bilgiye kısa sürede erişim sağlanabilir.
Bunlara ek olarak Yahoo Arama Motoru, Bing Arama Motoru da örnek olarak verilebilir.
SEO (Search Engine Optimization):
Yukarda da bahsetmiş olduğum arama motorlarının daha etkili, güvenilir ve iyi bir performans gösterebilmesi için yapılan çalışmaların tümüne verilen isim olarak tanımlayabiliriz. Kısa yoldan etkili ve güvenilir bilgilere ulaşabilmemiz için kullandığımız yöntem sonucunda SEO bu bilgileri en bilindik, güvenilir ve kullanışlı siteler olarak üstten alta doğru sıralayarak bulmamıza yardımcı olur.
Referanslar:
7. Hafta Arama Motorları ve Stratejileri.pdf
https://www.habernediyor.com/bilim-teknoloji/google-akademik-nedir-ozellikleri-nelerdir-h48956.html
https://geleceginbilimi.com/bitirme-tezi-mi-literatur-taramasi-da-ne-2/