Dijital okuryazarlık- 5. Hafta(etkili iletişim stratejileri)

Etkili bir iletişim hayatımızın her alanında oldukça önemli bir noktadır. İnsanlar sözlü ya da sözsüz bir şekilde hayatlarının her alanında canlılarla iletişim içindedirler. Etkili bir şekilde iletişim kurabilen insan hem iş hem de sosyal hayatında kendini güzel, akıcı ve etkileyici bir şekilde ifade edebilir. Dijital okuryazarlık dersimizin bu haftasında insanlarla mesaj üzerinden etkili bir iletişimin nasıl olması gerektiği konusunu gördük. İletişim süreci birçok parçadan oluşmaktadır: Kaynak, mesaj, kodlama, kanal, kod çözme, alıcı, geri bildirim ve bağlam.

Kaynak: İletişimimizde etkili ve iyi bir kaynak olabilmek için karşı tarafa ilettiğimiz mesajlarımız konusunda  net olmalıyız. Biz, şu anda bu iletişimi neden kurduğumuzu nasıl bir sonuç beklediğimizi tam olarak bilmeliyiz. İletişimi kursak bile iletişim sonucunda bizim beklediğimiz bir sonuç yoksa ya da tam olarak bilmiyorsak, etkili bir iletişim kuramama olasılığımız oldukça yüksek bir şekilde iletişime başlamış oluruz.

Mesaj: Karşı tarafla neden iletişime geçtiğimizi, neyi iletmek istediğimizi ve ana konunun ne olduğunu iletmek istediğimizi bilgidir diyebiliriz.

Kodlama: İletişim kurmak istediğimiz kişiye gönderdiğimiz mesajı paylaşılabilecek bir biçime aktarma işlemidir. Karşı tarafın da anlayabileceği bir şekilde kodlamalar, kısaltmalar yazılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde karşı taraf, sizi anlamakta zorlanabilir. Etkili bir iletişim sağlayamamış olursunuz.

Kanal: İletişimi ne şekilde sağladığınızı gösteren yöntemlerdir. İletişimi mail yoluyla, yüz yüze ya da telefonla arayarak konuşmak vb. yöntemler iletişim kanallarına örnektir.

Kod çözme: İletişim kurmak istediğiniz kişiye vermek istediğiniz mesajı o kişinin almasıyla birlikte kod çözme başlamış olur. 

Alıcı: Zaten adı üstünde iletişim kurduğunuz kişiye denir 🙂 Alıcının, ilettiğiniz mesajı almasıyla birlikte mesajınız ne kadar anlaşılır olup olmadığı geribildirimini almanız da konuyu netleştirebilmeniz için önemlidir.

Bağlam: İletişim kuracağımız kişiyle aramızda olan ilişki ve iletişim içinde olduğumuz ortam ve iletişim kurduğumuz durum olarak tanımlanabilir. 

Bu terimlerin dışında etkili bir iletişimde üslubun, ses tonunun, yazım kurallarının, vücut dili ve mimiklerin oldukça önemli olduğunu söyleyebilirim. Karşı tarafı sıkmayacak şekilde iletişim kurulmalıdır. Vücut dilindeki ve konuşma üslubundaki rahat tavırlar iletişimimizi fazlasıyla olumsuz etkiler. Kafa karıştıracak bir şekilde uzun ve karışık cümleler kurmaktan kaçınılması gerektiğini düşünüyorum. Bu insanların yüz yüzeyseniz size ya da mail üzerinden iletişim sağlıyorsanız da mesajınıza odaklanmasını zorlaştırabilir. Bilgisayar üzerinden önemli bir video konferansı yapılıyorsa mutlaka telefon sessize alınmalıdır, internet bağlantısı kontrol edilmeli ve konuşmanız bittikten sonra da mikrofonu kapatmayı unutmamanız da oldukça önemlidir.

Benim bu haftalık söyleyeceklerim bu kadar umarım okurken sıkılmamışsınızdır… 6. haftada tekrardan görüşmek üzere 🙂

Referans: DR. Ergün Akgün hocamızın hazırlamış olduğu: Etkili İletişim Stratejileri.pdf 

Görsel linki:https://tr.pinterest.com/pin/714594665866784353/

Şevval
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Loki: Çılgınlığın Çoklu Evreni, Marvel Zaman Ustaları MCU’ya Geliyor!

Loki: Çılgınlığın Çoklu Evreni, Marvel Zaman Ustaları MCU’ya Geliyor!

Sonraki
Herbalife kilo alıp verme

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.