Dijital okuryazarlık dersinin ilk haftasında neler öğrendim hadi bir göz atalım..
1.hafta:
Dijital yerli,internet nesli:Gençler ve yaşlılar aynı düzeyde değil.Dijital yerli,dijital teknolojilerini biliyor fakat nasıl kullanılacağını bilmiyorlar.
dijital teknoloji daha yaygın,uygun fiyatlı ve taşınabilir hale geldi.Bu sayede daha fazla insan dijital ortama yani çevrimiçi olmaya başladı.Dijital teknolojiyi kullanan herkes mevcut araçları biliyor anlamına gelmiyor.Bu yüzden dijital okuryazarlık teknolojiyi kullanma becerisine sahip olmayı sağlar ve olumsuz durumları en aza indirir.
şimdi de dijital okuryazarlık kavramına bakalım…
1990’larda ortaya çıktı.1997’de,bir tarihçi ve aynı zamanda eğitimci olan Paul Gilster , dijital okuryazarlığın sadece teknolojiyi kullanma becerisini olmanın ötesine geçtiğini savunmuş ve dijital okuryazarlık terimini ortaya atmıştır.
Okuryazarlık kavramı temel olarak bir şeyi okuma ve yazma becerisidir.Tanımlama,anlama,yorumlama,hesap yapma gibi becerileri sağlar.
Dijital okuryazarlık bilişsel,motor,sosyolojik ve duygusal becerilerdir.Yani kısacası dijital okuryazarlık bir toplumda yaşama becerisidir.
- Dijital okuryazarlık 3 temel unsur
1-Bulma: ihtiyaç duyulan bilginin temel kavramını belirleyip, bulmak.
2-Kullanma: Ulaşılan bilginin kalitesini sorgulama,tanıyabilmek ve yanıltıcı bilgilerden yani eleştirel düşünce ve analiz etmek.
3-Yaygınlaştırma:Bilgi güvenliği,ortaya çıkan çalışmada başkalarının fikirlerine atıfta bulunmak, akademik ortamda iletişim kurmak için teknolojiyi kullanmak gerekiyor.
- Dijital Okuryazarlığın Temel Unsurları
Bilgi okuryazarlığı: Dijital bilgileri bulur, düzenler, bloglarda, bilimsel dergilerde bulur.
Medya okuryazarlığı:Medya metinlerini değerlendirir.Örnek olarak video, ses, medya metinlerini değerlendirir. Medya okuryazarlığı becerisine sahip kişi;dijital mesajların nasıl tasarlandığını bilir ve dijital medya ortamlarında kurallar ve dijital telif hakkı yasaları dahilinde hareket eder.
Veri okuryazarlığı: Verileri bilgi olarak okuma, anlama, oluşturma ve iletişim yeteneğidir.Bu beceriye sahip kişi;gizlilik ayarlarını düzgün bir şekilde kullanır.Kendi öğrenimini ve kişisel gelişimini desteklemek için kişisel verileri kaydeder ve kullanır.
Dijital yaratım:Yeni dijital ürünleri tasarlıyor ve yeni eserler yaratma kapasitesine mevcuttur.
Bireyler bu sayede yeni materyaller tasarlar.Örneğin;web sayfaları, wiki girişleri, videolar, dijital hikayeler, sunumlar, infografikler…
Dijital medyayı düzenler ve üretir.Bunlara örnek olarak video ve ses materyalleri verilebilir.
Dijital araştırma:Dijital yolları kullanarak araştırma verilerini toplar ve analiz eder.Yeni keşifler yapar, yeni hipotezler ve fikirler üretir.
Dijital yenilik:Dijital olarak ortaya çıkan yeni fırsatları yakalar.Dijital araçlar, uygulamalar ve medyayla iş yapmanın yeni yollarını bulur.
Dijital iletişim:Dijital ortamda ve forumlarda etkili bir şekilde iletişim kurma becerisidir.Bu beceriye sahip kişiler diğer insanlarla dijital medya araçları ile iletişim kurar.Örnek olarak e-posta, sunumlar, blog gönderileri, video, konferans ve fotoğraf paylaşımı verilebilir.
Dijital iş birliği: Dijital ekiplere ve çalışma ekiplerine katılabilir.İşbirliğine dayalı çevrimiçi ortamlarda yer alabilir.Örnek olarak web seminerleri, tartışma grupları verilebilir.
Dijital katılım:Dijital ortamları kullanarak kültürel ve sosyal hayata katılır.Sanal ağlarda bağlantı kurar ve dijital kaynakları paylaşır.
Dijital öğrenme ve kişisel gelişim:Dijital kaynakları öğrenmek için kullanır.Eğitmenlerle ve öğrencilerle tartışmak için dijital medyayı kullanır.Öğrenme fırsatlarını bulur ve değerlendirir. Online kurslar, podcast’ler, TED konuşmaları vb. gibi şeyler örnek verilebilir.
Dijital kimlik yönetimi:Dijital profillerini oluşturur ve yönetir.Bir gönderi paylaşırken iletişim kurarken dijital itibarı düşünür ve gizlilik ayarlarını yönetir.
Dijital refah:Dijital ortamlarda kişisel güvenlik , ilişkiler ve iş-yaşam dengesini sağlama becerisidir.
Bilgi ve iletişim teknolojileri okuryazarlığı:Bilgiyi bulur, paylaşır ve diğer insanlarla iletişim kurabilir.Bilgisayar programlama da dahil olmak üzere teknoloji tabanlı içerik kullanma ve oluşturma becerisidir.Bu beceriye sahip kişi;dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonları kullanır.Temel bilgisayar donanımlarını bilir.Bir web tarayıcısı ve arama motorlarını kullanır.Teknolojiyi takip eder ve güncel kalır.