Bu hafta dijital kaynaklar konusuna değindik. Dijital araçlar web siteleri, içerik ürettiğimiz programlar vb. bir sürü şeyi kapsar. Dijital kaynaklar ise bizlere sunulan içeriklerin dijital halde sunulmuş halleridir. Buna örnek olarak kitaplar, veri tabanları, dergiler, gazeteler, tezler, araştırma rapoları, konferans metinleri vb. örnekleri verilebilir. Kaynakça: Sayın Ergün hocam.
Veri tabanları: Multimedyada araçlarını aradığımız, konularına ve kullanım amaçlarına göre gruplandırılan dosyalar olarak düşünülebilir. Birçok veri tabancı ücretli fakat deneme sürümlerinden faydalanılabilir. Derslerimize yardımcı olma konusunda da oldukça işimize yarayabileceklerini söyleyebilirim.
Dijital bir kaynak oluştururken en çok araştırma ve geliştirme yöntemleri kullanılması gereklidir. Birçok farklı kaynaklar, makaleler, dergiler okumak oldukça faydalı ve eğitici olacaktır. Eğer video resim kullanacaksak kaynakça göstermek çok önemlidir. Bunun yanı sıra makalelerden, dergilerden, tezlerden vb. dijital kaynaklardan cümleler alacaksak alıntı yaptığımızı mutlaka belirtmemiz gereklidir. Cümleleri de direkt almayarak kendi fikirlerimizle yorumlayarak yazmamız çok daha uygun olacaktır.
Ergün hocamız sayesinde eğitici ve bir o kadar da düşündürücü bir hafta olduğunu söyleyebilirim. Hocamızın 3. hafta c-d araya eklediği “paradigma” kelimesiyle alakalı olan video beni oldukça etkiledi. Paradigma, kelime anlamıyla hayata yönelik bakış açımız olarak tanımlanabilir. Herkesin hayata yönelik birçok farklı bakış açısı (paradigması) vardır fakat bulunduğumuz bu pandemi sürecinden yola çıkarak düşünmek gerekirse çoğu insanın öyle ya da böyle zor da olsa bu paradigmaya adapte olabildiğini düşünüyorum. Başlarda kurallara ayak uydurmak istemeyen birçok insan oldu, yasak olduğu halde dışarı çıkanlar, maske takmadan elini kolunu sallayarak gezenler, testi pozitif olmasına rağmen hastaneden kaçanlar vb. birçok olaya şahit olduk ama sonunda çoğunluk olarak insanların beklentileri, hayata yönelik bakış açılarının aynı perspektifte olmaya başladığını hissediyorum. Umarım hep birlikte bu süreci atlatabiliriz. Dijital okuryazarlıktan konu nerelere geldi farkındayım ama Ergün hocamız ders anlatımları dışında haftalık olarak bizlerle paylaştığı video ve görsellerle kendimizi fazlasıyla sorgulatıp, düşüncelerimizle aydınlanmamıza yardımcı oluyor diyebilirim.
Görselin kaynakçası: https://www.istockphoto.com/tr/vekt%C3%B6r/s%C4%B1n%C4%B1fta-bilgisayarda-%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fan-gen%C3%A7-byrenton-gm1150453750-311427082