Dijital Okuryazarlık- 13. Hafta (Bulut Teknolojisi)

Herkese tekrardan merhaba arkadaşlar!!! Bu hafta dijital okuryazarlık dersimizde bulut teknoloji konusundan bahsettik. Anlatmaya başlamadan önce söylemek istediğim birkaç şey var. Öncelikle bu ders dönemin son konusuydu. Başta Ergün Hocam olmak üzere emeği geçen diğer bütün dijital okuryazarlık ekibine çok teşekkür ederim. Bu pandemi sürecinde itslearninge bu kadar hevesle gireceğimi hiç düşünmezdim  Gerek ders videoları olsun gerek yazılı ve görsel paylaşımlar olsun oldukça eğlenceli ve eğitici bir ders ve dönem olduğunu söylemek isterim.

En basit tanımıyla bulut teknolojisi hiçbir kurulum gerektirmeyen web tabanlı uygulamalar ile işlemsel olarak kolaylık sunan online depolama sistemi olarak tanımlanabilir.

Bulut bilişim, dosyaları bir sabit sürücüde veya yerel depolama cihazında tutmak yerine, bulut tabanlı depolama ve onları uzak bir veri tabanına kaydetmeyi mümkün kılar.

Bulut bilişim hizmetleri kullanıcılara birçok işlev sağlar. Bunlardan bazılarını sizler için aşağıda sıraladım:

1- E-posta

2- Depolama, yedekleme ve veri alma

3- Uygulama oluşturma ve test etme

4- Verilerin analizi

5- Ses ve video akışı

Ek olarak bulut bilişimi, küçük işletmelerden büyük kuruluşlara, devlet kurumlarına ve bireysel tüketicilere kadar birçok farklı kuruluş tarafından kullanılmaktadır.

*Bulut bilişimi üç hizmetten oluşan bir sistemdir. Bilgisayar veya cep telefonu gibi bir sistem değildir!!!

1-SaaS (Software as a Service ): Hizmet olarak yazılımların sunulması olarak tanımlanabilir.

2-IaaS (Infrastructure-as-a-Service): Fiziksel veya sanal sunucular (kiralanabilen), depolama gibi temel yapı taşlarını ifade eder. 

3-PaaS (Platform-as-a-Service): SaaS ile benzerlikleri vardır fakat temel fark, yazılımları çevrimiçi sunmak yerine platformun amacı internet üzerinden sağlanan yazılım oluşturmak için bir platform olmasıdır (Salesforce.com ve Heroku gibi platformları içerir).

 

*Bulut bilişim sistemlerinin 3 farklı türü bulunmaktadır

1-Genel Bulut: Bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sunulduğu modeli ifade eder.

Özellikleri:

-Düşük maaliyetli, aboneliğe dayalı bir fiyatlandırma katmanı

-Tüketilen bilgi işlem kaynaklarına göre ücretlendirme

-Ölçeklenebilirlik ve yüksek esneklik

2-Özel Bulut: Bu model kuruluşlar veya işletmeler gibi spesifik alanlarda kullanılan bilişim kaynaklarından oluşur. Gizlidir ve bir başka kurumla paylaşılması doğru değildir. Bilgi işlem kaynakları izole edilir, korunur ve güvenli bir özel ağ aracılığıyla saklanır. Genellikle finans kurumları, devlet kurumları gibi alanlarda, gizlilik ve güvenliğin yüksek olması gerek hassas veriler söz konusu olduğunda, yüksek performans ve kullanılabilirliği yüksek teknolojide olması gerek ve özellikle buna yatırım yapan kuruluşlarda kullanılmalıdır.

3-Hibrit: Hem genel hem de özel hizmetlerin bir kombinasyonu olarak düşünülebilir. Veriler, kaynaklar entegre bir altyapı ortamı olarak düzenlenir. Şirket içi bir veri merkezini  bir genel bulutla birleştiren, veri ve uygulamaların paylaşılmasına olanak sağlayan bir bilgi işlem ortamı olarak da tanımlanabilir.

Referanslar:

Dijital Okuryazarlık Dersi 13. Hafta- Bulut Teknolojileri Konusu

https://azure.microsoft.com/tr-tr/overview/what-is-iaas/

https://www.natro.com/blog/bulut-teknolojisi-nedir/

https://azure.microsoft.com/tr-tr/overview/what-is-hybrid-cloud-computing/#:~:text=Hibrit%20bulut%20(bazen%20bulut%20hibrit,sa%C4%9Flayan%20bir%20bilgi%20i%C5%9Flem%20ortam%C4%B1d%C4%B1r.

https://www.limonhost.net/makaleler/nedir/bulut-teknolojisi-nedir/

Şevval
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
DİJİTAL OKURYAZARLIK-12. HAFTA (21. Yüzyıl Becerileri)

DİJİTAL OKURYAZARLIK-12. HAFTA (21. Yüzyıl Becerileri)

Sonraki
Suçlu Kim?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.