Herkese merhaba arkadaşlar!! Dijital okuryazarlık dersimizin 11. haftasında “Dijital Güvenlik” kavramı üzerinden devam ettik. Dijital bir vatandaş olarak dijital ortamları ve araçları kullanırken verilerimizin kötü niyetli insanların eline geçmemesi için güvenliğe ihtiyaç duyarız. Dijital güvenlik olarak bahsettiğimiz bu kavram online kimliğimizin korunması olarak tanımlanabilir. Çevrim içi dünyada kimliğimizi, varlığımızı ve teknolojimizi güvence altına almak için kullanabileceğimiz araçları içeren bir terimdir. Günümüz dünyasında bütün özel bilgilerimiz, kişisel kimliğimiz, fotoğraflarımız, ders notlarımız, özel mesajlarımız ve maillerimiz, işimize ve daha birçok şey dijital dünyamızda kayıtladır. Bu sebepten dolayı gizlilik ve güvenlik oldukça önemli bir konudur. Dijital dünyada güvenlik için birçok yöntem vardır.
1-Antivirüs Yazılımları: İyi bir antivirüs programı yalnızla virüsleri temizlemekle kalmaz aynı zamanda şüpheli programları, siteleri de dışarı tutar ve olası tehditleri izole eder.
2-Mevcut, Güncellenmiş Güvenlik Duvarları: Bu araç web trafiğinizi izler. Sizin aygıtlarınızda, bilgisayarınız ya da mobil cihazlarınızda yetkili kullanıcıları tanımlar ve yetkisiz erişimi engeller.
3-Proxylerà Bir kurum ya da kuruluşun bilgi teknolojileri politikalarına uygun filtreleme kuralları kullanarak kullanıcılar ve internet arasındaki boşluğu dolduran dijital güvenlik araçları olarak tanımlayabiliriz. Aynı zamanda tehlikeli web sitelerini engeller ve erişimi kontrol edip kullanımı izleyebilen bir kimlik doğrulaması sisteminden yararlanabilirler.
Hack Nedir ve Nasıl önlenir?
Teknoloji bilgisini bilgisayar sistemlerine girmek için kullanmaktır. İnsanların, kurumların ve büyük şirketlerin güvenlik açıklarından yararlanma uygulaması olarak da tanımlanabilir. Hackleyen kişi sisteme erişimi engelleyebilir, sistemdeki verileri erişebilir bunları kendi çıkarlarına uygun bir şekilde kullanabilir ya da karşı tarafı tehdit etmek amacıyla kullanabilir.
Peki…
Akıllı telefonlarımızı korsanlıktan nasıl koruyabiliriz?
1-Akıllı telefon otomatik kilidinizi daha kısa süreli yapın (mümkünse 30 saniyenin altında), mutlaka telefonunuza şifre koyun.
2-Uzun şifre oluşturun. Kısa ve bilindik şifreler koymaktan kaçının.
3-Tüm yazılım güncellemelerini gerçekleştirin. Her akşam güncelleme sorgulamadan kontrol etmenizi tavsiye ederim.
4-Otomatik doldurmayı kapatma.
-Dijital etik-
Bir dijital vatandaş olarak dijital etik kurallarına uygun davranmak oldukça önemlidir. Tüm dijital teknoloji kullanıcıları teknolojiyi kullanırken başkalarından haberdar olmalı ve teknoloji kullanımının başkalarını nasıl etkileyeceğini de düşünmelidir.
Dijital etik kuralları nelerdir?
1-Karşıdakinin insan olduğunu hatırlayın. İnsanlarla dijital ortamlardan iletişim kurduğunuzda (mail, anlık mesaj, vb.) kendinize şu soruyu sorun: “ Bu maili başkası yazsaydı benim için uygun olur muydu?”. Empati kurmayı unutmayın.
2- Gerçek hayattaki davranış biçiminizi onlineda da sürdürün.
3- Sanal dünyada nerede olduğunuzu bilin.
4- Dijital ortamlardan iletişim kurduğunuz insanların zamanına ve bant genişliğine saygı gösterin. Sabırlı olmayı bilin 🙂
5- İnternette kendinizi iyi gösterin. Dijital vatandaşlık kimliğinizi nasıl tanıtırsanız o şekilde bir izlenim bırakmış olursunuz.
6- Uzman bilgilerini paylaşmaktan çekinmeyin. Kendinize güvenin.
7- Başkalarının mahremiyetine saygı gösterin ve karşı tarafın hatalarını affetme konusunda katı olmayın. Gücünüzü kötüye kullanmayın.
SİBER ZORBALIK: Bireylerin dijital cihazlar üzerinden (tablet, bilgisayar, telefon vb.) diğer insanlara yaptıkları ya da kendilerinin maruz kaldıkları her türlü zorbalığın genel tanımı olarak adlandırılabilir. Nefret söylemi, yazılı olarak yapılan cinsel taciz, alay etmek, şiddet içerikli mesajlar yollamak vb. birçok şey siber zorbalığı kapsar.
Referanslar:
https://www.megabayt.com/dijital-platformlar/siber-zorbalik-nedir-kimlere-siber-zorba-denir/
Dijital Okuryazarlık 11. Hafta Ders Videosu-https://www.youtube.com/watch?v=zUUVQwDDOdI