Öncelikle sizlere narsisizm ’in ne olduğunu açıklayayım. Türk Dil Kurumuna göre, narsisizm ’in karşılığı özseverlik. TDK özseverlik kelimesini kişinin kendi bedensel ve ruhsal benliğine karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık olarak tanımlıyor.
Peki, nedir dijital narsisizm? Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte insanların yaşam tarzı, ilgi alanları, iletişim yolları ve hatta kişilikleri dahi değişti. Önceden büyüyünce ne olacaksın sorusuna doktor, öğretmen, polis, hemşire tarzı cevaplar verilirken şimdi ise dijital medyayla birlikte cevaplarımız da değişti. Yeni cevabımız Fenomen oldu. Üstelik bunun için eğitime de gerek yok. Artık cep telefonununun nasıl çalıştığını öğrenen küçük kolaylıkla fenomen oluyor. İşte dijital narsisizm de burada devreye giriyor. Karakterleri henüz oturmamış kişiler sosyal medyayla tanışıyor. Attıkları bir içeriğe gelen beğeni onları mutlu ediyor. Kişi reel ortamı bırakıp sanal ortama kendini hapsediyor. Günümüzde artık tüketici konumundan çok üretici konumuna geldik. İçerik üretme… faydalı faydasız her şeyi özel alanın gizliliğini bile ihlal edip her şey bilinçsizce paylaşılıyor. Yedikleri yemekten tut giydikleri kıyafetleri, gezdikleri yerleri, kullandıkları ürünleri ve daha aklıma gelmeyen bir çok şeyi…
Yapılan paylaşımlar insanlara daha fazla haz ve mutluluk verdikten sonra bu bir hırsa dönüşüyor. Sanal alan kişiyi yavaş yavaş içine çekiyor. Artık kişi ona hakim değil tabi olmak durumuna geliyor.
Sabah uyandığımızda ilk yapılan iş yüzümüzü yıkamak yerine, sosyal medyaya girmek oluyor. Tabi uyumadan öncede sosyal medyaya son bir kez giriliyor.
İnsanlar içerik ürettikçe ve ürettikleri içerik beğeni kazandıkça insanın öz güveni tavan yapıyor. Bu sefer kişi kendini daha yükseklerde görmeye ve kendini diğer insanlardan soyutlamaya doğru götürüyor. Kendi çevresini daraltıyor ve sadece kendi gibi olan kişilerle iletişime geçiyor. Özel ve eşi bulunmaz biri olduğunu ve her şeyi hak ettiğini kendisine inandırıyor. Kendi çıkarı için başkalarını kullanıyor ve empati yapamıyor. Sıklıkla başkalarını kıskanıyor ama başkalarının kendisini kıskandığını düşünüyor. Başkalarına saygısızca davranıyor ve ego sahibi birine dönüşüyor. Kendini aşırı seviyor ve nerdeyse kendine tapıyor. Kısacası narsisizm kişilik bozukluğudur.
Ben bu yazımda size önerim; toplumun ahlakını bozmamak, kendimizi, ailemizi, çocuklarımızı korumak adına kişilikleri oturmamış insanları sosyal medyadan uzak tutmanızdır.