Dijital Kaynaklar Nelerdir? Dijital Kaynaklar Nasıl Kullanılır?

dijital kaynaklar nelerdir?

Dijital kaynaklara bu terimi tanımlayarak başlayabiliriz. Dijital kaynakları dijital olarak oluşturulan ve tasarlanan veya analog kaynakların dijitale dönüştürülmüş halleri olarak tanımlayabiliriz.

Dijital Kaynak Örnekleri

Veri Tabanları

Tamamen dijital olarak oluşturulmuş dizinlerin birleşiminden ortaya çıkan dosyalara veri tabanı diyebiliriz. İçerisinde analogdan dijitale geçirilen kaynakları da barındırır ve listeler. Düzenli şekilde listelendiği için erişimi kolaylaştırır.

Kitaplar

Geleneksel kitapların e-kitaplara dönüştürümüş hali bir dijital kaynaktır. Analogdan dijitale geçirilmiştir. Bunun için özel olarak üretilmiş e-kitap okuyucuları da mevcut.

Dergiler ve Gazeteler

Artık tedavülden kalkan geleneksel dergilerin analoglara geçirilmiş hali de dijital kaynaktır. Bunları bir araya getiren platformlar da mevcuttur. Örneğin Turkcell dergilik dijital kaynak olarak ele alınabilir.

Tıpkı dergiler gibi gazeteler de artık neredeyse dijitale geçiş yaptı. Çünkü dijitalleşemeyen kurumlar günümüzde batmaya mahkum.

Tezler ve Araştırma Raporları

Uzun bir süredir analogdan dijitale geçen akademik makaleler ve araştırmalar dijital kaynak konusunda öncü gibi gözükebilir. Wiley gibi online kütüphaneler hem güvenilir hem de dijital kaynak konusunda atıfta bulunulabilir makaleler içermektedir.

Dijitak Kaynak Kullanımı ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kaynakları buldunuz ve bilgiye ulaştınız. Peki sonra ne olacak? Hemen kopyala-yapıştır ile alayım kullanayım şekliyle ilerleyebilir misiniz? Hayır. Ne demiştim önceki yazılarda, iyi bir dijital okuryazar bilgiyi kullanmayı iyi bilmelidir.

Kullandığınız kaynaktaki içeriği kullanma koşullarına dikkat ederek ve gerekirse izin alarak bilgiyi kullanmalısınız. Kullanırken de mutlaka referans olarak o kaynağı kullandığınızı belirtmelisiniz ki oluşturduğunuz ürünün bir dayanağı olsun ve güvenilir bir kaynak haline gelsin. Bu görsel ve metin fark etmeksizin tüm kaynaklarda geçerlidir.

Ücretsiz stok görsel siteleri platform koşullarına uygun alıntılayarak kullanabilirsiniz. Freepik, pixabay, unsplash, pexels ve canva gibi platformları ücretsiz kullanabilirsiniz. Dilerseniz Collage Maker ile de bu platformların databaselerine API ile entegre olmuş bir platformla tek kaynaktan arama yapabilirsiniz.

Google Akademik ile de araştırmalarınızı kolayca yapıp dilediğiniz kaynağı alıntılama seçeneği ile dilediğiniz türde kolayca referans gösterebilirsiniz.(Örn: APA)

https://www.slv.vic.gov.au/sites/default/files/Digital%20resources%20CRDP.pdf

Berktuğ
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
KAYBETMEK NORMAL KAZANMAK İSE KÜÇÜK BİR DEĞİŞİKLİĞE BAKAR

KAYBETMEK NORMAL KAZANMAK İSE KÜÇÜK BİR DEĞİŞİKLİĞE BAKAR

Sonraki
Ölmek İstemiyorum!..

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.