Dijital kaynak ve dijital araç arasındaki fark, dijital araçlar, YouTube ya da Instagram gibi platformlardır. Dijital kaynaklar ise veri tabanları, yani, kitaplar, gazeteler, dergiler, tezler gibi kaynakların dijital olarak sunulmasıdır. Uzun zamandır basılı olan kaynakların dijitale dönüştürülmesi dijital kaynaklara bir örnektir. Spesifik olarak Bundle haber platformunu gösterebiliriz.
Veri tabanlarını aradığımız multi medya araçlarını aradığımız isimlere göre ya da başka bir şeye göre gruplandığı dosyalar olarak düşünebiliriz. Mesela içinde sadece eğitimle ilgili olan veri tabanları vardır. Ya da sadece hayvanlarla ilgili olanlar. Birçok veri tabanı ücretlidir, üye olduğumuz üniversitenin bize sağladığı veri tabanları vardır ve bunları nasıl kullanacağımıza dair dokümanlara oradan ulaşabiliriz.
Birçok firma e-kitaba geçmeye başlamıştır. Bunların en meşhur olanı ise Amazon Kindle’dir. Burada kitap hissini veren bir ara yüz bulunuyor ve içerisinde ücretsiz kitaplar vardır. Aynı zamanda artık, birçok magazin e-dergi olarak sunuluyor, nredeyse her haber kanalının ücretsiz bir haber sitesi var, tezlerin paylaşılması için birçok tez tarama merkezi vardır. Örneğin Türkiye’de YÖK’ün tez arama sitesine üye olup oradan tezlere bakabiliyoruz.
Dijital bir kaynak oluşturmak için nelere dikkat etmeliyiz?
AR-GE ne demek?
Ar-ge araştırma geliştirme demektir.
Eğer a sitesinden bir video, b sitesinden bir yazı ve c sitesinden bir görsel alıp kendi sitenize yüklerseniz bu araştırma geliştirme değil de arakla getir olmuş oluyor. Eğer ki bir görsel, video ya da metin kullanılmak isteniyorsa şu şekilde kullanılmalıdır: bir metni yazan kişi “metni herkes istediği gibi kullanabilir” diyorsa, o metin isteyen kişi tarafından kullanıma açıktır ama eğer kullanılacak olan metin, görsel ya da video kullanıma açık bırakılmamışsa, kullanacak olan kişi alıntı yapmalı ve nereden aldığını belirtmelidir. Çok fazla alıntı yapmak, yapılan işin, yapan kişiye ait olmadığını göstermez. yapılan alıntılar eğer doğru şekilde kullanıldıysa, ne kadar çok alıntı yapılırsa iş o kadar güzel yapılmış demek olur. Çünkü birden fazla yerden bakıldığı ve harmanlandığı anlamına gelir.
Erişilebilir dijital kaynaklardan bahsetmek gerekirse,
Freepik,Flickr,Unsplash, Adobe Stack,Getty Images… Telif problemi yaşanmadan kullanılabilecek, vektörüel çizimler, photoshop dosyaları, sunum dosyaları, resimler gibi içeriklere ulaşılabilecek sitelerden bazılarıdır. Bu sitelerin bir kısmı ücretli ve bir kısmı ücretsizdir.
Nature,The RSA, MIT World, TED ideas… Bu platformlar ise erişilebilecek video kaynaklarından birkaçı. Fakat TED ideas en iyisi denilebilir.
Spotify, Itunes U, Fizzy, Youtube Music, Incompetech, müzik inderebileceğimiz yerlerdir.
Info grafikler birçok bilginin küçültülerek anlatıldığı, şekillerlei tablolara, grafiklerle desteklendiği anlatım biçimi info grafiklerdir. Bilgi veren grafik olarak da Türkçe’ye çevirebiliriz.