DİJİTAL KAYNAKLAR

Dijital kaynaklar bize sunulan içeriklerin dijital olarak sunulmuş halleridir. Örneğin; veri tabanları, dergiler, gazeteler, konferans metinleri, tezler, araştırma raporları vs.

Bizler dijital kaynaklar sayesinde daha az zamanda daha çok bilgiye erişim sağlayabiliriz. Dijital kaynakların bizlere geri bildirim sunması da bizlerin hatalarımızı anında öğrenmemize olanak sağlar. Bazı dijital kaynakların pahalı olması da bize dezavantaj sağlar tabi ki.

Dijital kaynak oluşturulurken dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?

AR-GE(araştırma – geliştirme). Dijital bir kaynak oluştururken farklı sitelerden alıntıladığımız resim, video ve metinlerin telif hakkına dikkat etmemiz gerekmektedir. Oluşturduğumuz kaynağımızda yardım aldığımız siteleri  mutlaka belirtmeliyiz. 

Telif olmadan kullanabiliceğimiz birkaç web sitesi;

Freepik, Flickr, Pixabay, İstock, Unsplash, Pexels, Adobe Stock, Shutterstock

ve birkaç video web sitesi; Nature, The RSA, MIT Word, TED ideas

Creative Commons (CC), sağladığı özgür yasal araçlar ile yaratıcılığın ve bilginin paylaşımına, tekrar kullanımına olanak veren kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Bu amaçla bir açık lisanslar topluluğu sunar. Bu lisanslar herkesin kullanımına açık ve ücretsizdir.

İnternet üzerinde, telif hakkı sahibi tarafından CC lisansları ile paylaşılan eserlerin kullanımı için, eser sahibinden ayrıca izin alma adımını ortadan kaldırır. Böylelikle paylaşımı hızlandırır. İnternetin tüm potansiyelini açığa çıkarır. Yaratıcılığı teşvik eder, yenilikçiliği güçlendirir. Mevcut fikri mülkiyet kanunlarına alternatif değildir, birlikte çalışır.

seyma-ozen
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
YAPRAKLAR AŞKINA
Sonraki
Herkes Film/Dizi Eleştirebilir Mi?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.