Bugün ki ana konumuz dijital kaynak ve dijital araçların arasındaki farklar;
Dijital Araçlar: İçerik ürettiğimiz programlar, serverlar, web siteleri vb.
Dijital Kaynaklar: Bize sunulan içeriklerin dijital halde sunulmuş halleridir.
Dijital kaynaklar günümüzün en önemlisi haline gelmeye başladı. Kitaplar, gazeteler, dergiler vb tarzda kaynaklar hayat merkezimiz olma yolunda devam ediyor.
Bunların yanında dijital müze, dijital kütüphaneler de bulunduğumuz pandemi sürecinde oldukça gelişme kaydeden yerler haline gelmeye başladı.
Bu durum müzelerin ve kütüphanelerin yüksek çözünürlükle belgeleri, eserleri arşivlemesiyle hem uzun süreli koruma hem de dünyaya tanıtma yönünden oldukça avantajlı hale getiriyor.
https://www.metmuseum.org/art/collection/search
Bu link adresi ‘The Met 150’ müzesine ait tüm eserlerini dijital hale dönüştürerek eserler hakkında ki bilgilere hem yazılı hem de sözlü ulaşmamıza yardımcı oluyor.
Kilometrelerce uzaktaki bu müzeye saniyeler için de ulaşmamızı sağlayan dijital araçlar günümüzü güzelleştirmemizi ve zamanımızı oldukça verimli kullanmamızı sağlıyor.
Bilgiye erişimde bu alanda tüm eğitmenler ve öğrenciler için çok kıymetli hale geliyor. Öğrencilerin kolaylıkla kitaplara ulaşımı hem süreç açısından hem de ekonomik açıdan önemli hale büründü.
Üniversitemizin dijital kaynak olarak bize sunduğu online kütüphanemiz, tüm ders kitaplarına erişimimiz adına kolaylık sağlıyor. Bunların haricinde oluşturduğu online laboratuvarlarımız deney yapacağımız tüm aletlere, verilere aynı zamanda kullanacağımız tüm programlara ücretsiz ve kolay bir şekilde ulaşmamızı sağlıyor.
Sizlere erişebileceğiniz birkaç tane dijital kaynak linki bırakıyorum. Umarım seversiniz 🙂
Sanat kitaplar için,
https://archive.org/details/guggenheimmuseum
Harika koleksiyonları için,
https://www.davidrumsey.com/luna/servlet/view/all
TBMM Milli Saraylar kütüphanesi için,
https://acikerisim.tbmm.gov.tr/xmlui/handle/11543/2112