Teknolojinin gelişmesi yaşama biçimlerimizi değiştirdi. Birçok işimizi çevrimiçi ortamlardan halleder olduk. Faturalarımızı online olarak ödüyoruz, dersleri online ortamdan yürütüyoruz. Biz bütün bunları yaparken verilerimizin kötü insanların ellerine geçmemesi için güvenliğe ihtiyaç duyuyoruz.
Dijital Güvenlik dediğimiz kavram çevrimiçi ortamda kimliğimizin korunmasıdır. Peki dijital veri güvenliği neden önemlidir? Bütün mahremiyetimiz dijital dünyada artık. Kişisel kimlik verilerinden, arkadaşlarımızla olan yazışmalarımıza vs. kısacası her şeye kayıt tutuluyor dijital dünyada.
Dijital Verilerin tehlikeye girmesi durumunda ters gidebilecek birçok şeyin olduğunu biliyoruz artık. Neyse ki dijital dünyada güvenlik için çok çeşitli savunma yöntemleri var. Bunlardan bir kaçını örnek vermem gerekir ise;
1. Antivirüs Yazılımları: Antivirüs yazılımı kötü amaçlı yazılımları engellemek, tespit etmek ve devre dışı bırakmak amacıyla kullanılan bilgisayar programlarıdır. Başlangıçta bilgisayar virüslerinden korunmak amacıyla üretilmiş olan antivirüs yazılımlarının kullanım alanı kötü amaçlı programların ortaya çıkmasının ardından genişlemiştir. İyi bir antivirüs programı yalnızca virüsleri tespit etmekle kalmaz aynı zamanda şüpheli programları da dışarıda tutar.
2. Mevcut Güncellenmemiş Güvenlik Duvarları: Bu araç web trafiğinin izlenmesine olanak tanır. Sizlerin cihazlarınızda yetkili kullanıcıları tanımlar ve yetkisiz erişimleri engeller. Bu güvenlik duvarı temelde iyilerden kötüleri, güvenilir olanlardan güvenilir olmayanları filtreler.
Proxy’ler: Bir kurum ya da kuruluşun bilgi politikalarına uygun filtreleme kuralları kullanarak kullanıcılar ve internet arasındaki boşluğu dolduran dijital güvenlik araçlarıdır. Proxy güvenlik duvarları, gerçek bir fiziksel engele en yakın koruma biçimidir. Diğer güvenlik duvarı türlerinin aksine Proxy, harici ağlar ve bilgisayarlar arasında aracı işlevi görerek ikisi arasında doğrudan iletişimi engeller. Tıpkı kapıda bekleyen bir koruma gibi gelen verilere bakar ve değerlendirme yapar. Bir sorun algılanmazsa verilerin geçerek kullanıcıya ulaşmasına izin verilir.
Hacking Nedir ve Nasıl Önlenir?
Teknoloji bilgisini, bilgisayar sistemlerine girmek için kullanma, güvenlik açıklarından yaralanma uygulamasıdır. Hacking gerçekleştiren kişi, sisteme erişimi engelleyebilir, sistem içinde veri toplayabilir. Peki, 7’ den 70’e hepimizde bulunan akıllı telefonlarımızı nasıl korsanlıktan koruruz? En fazla risk altında olan cihazlarımız akıllı telefonlarımızdır. Ancak sırf böyle bir tehlike var diye de telefonlarımızı bir kenara atmıyoruz. Peki, ne yapmalıyız?
1. Akıllı Telefon Kilidinizi daha kısa süreli yapın ve telefonlarınıza şifre koyun her seferinde şifrenizi girin. Bu nedenle otomatik kilitlemenizi cihazınız izin veriyorsa 30 saniyenin altında aktif hale gelmesini sağlayın.
2. Tüm Yazılım Güncellemelerini Gerçekleştirin. Bunu her akşam kontrol edin. Güncellemeler ne kadar güncel olursa, o kadar kötü saldırıların sızdırılmasını engellersiniz.
3. Uzun Parola Oluşturun: Oluşturduğunuz parolalar bilindik tarihler olmasın buna dikkat edin. Bir şifre oluştururken de ana kalıp belirleyerek, bu kalıbın yanına gireceğimiz sitenin isminin ilk iki harfi yazılabilir. Bu sayede hem aklımızda kalmış olur hem de şifrelerimizi telefonumuzda notlara yazmamıza gerek kalmaz.
4. Otomatik Doldurmayı Kapatma: Eğer tamamen bilgisayarınızın ya da telefonunuzun güvenliğinizi sağladığınızı düşünüyorsanız bu büyük bir kolaylık ancak çok dikkatli değilseniz telefonlardaki ve akıllı telefonlardaki otomatik doldurma kapatılmalıdır.
5. Yalnızca akıllı telefon güvenliğini sağlayarak dijital güvenliğimizi koruma altına almış olmuyoruz. Girdiğimiz web sitelerinin güvenli olup olmadığını da kontrol etmeliyiz. Peki, web sitesinin güvenli olup olmadığını nerden anlayacağız? Öncelikle URL’nin yanındaki ama kilit işaretine dikkat edeceğiz. Http yerine URLD HTTPS kullanmak daha güvenlidir. Buradaki “s” “Security” anlamına gelmektedir.
Reference: https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/djital-guvenlik-nedir-40995724