Estetik algısı var olduğumuz günden beri aynı mıdır acaba ? neye göre şekiller bu estetik algısı veya kırılabilir mi bu algı ? sanmam. Sadece gördüğümüz kadar mı hayat, göremediğimizin ötesinde ne var sizce ?
şuanda savaşlar bize ne kadar cahil ve aptalca geliyor ama bundan 2000 yıl önce yaşasaydık aynı şeyi düşünürmüydük ya da fikrimizi paylaştığımızda nasıl tepki alabilirdik. Düşünenler elbet ki vardı ama bunlar o zamanın delileriydi o zamanın delileri şuanın dehaları olabilir mi? hayır delirmedim sadece görüyorum. binalardan ve insanlardan kafamı kaldırıp geçmişe bakıyorum, geleceği görmek için kim geçmişe bakar ? evet o benim belki de bir döngünün değişen üyeleriyiz. muhtemelen aynı zamanda olsak arkadaşlık kurmak istemeyeceğimiz bir kaç kişi bloğumun konusu, delilik ve dahilik arasında kalmışlar…
BENİM İÇİN GÜZEL BUDUR !
Güzellik alıgısını yıkmak mümkün mü? evet ama imkansıza yakın sanırım Tristan tzara ve bir kaç arkadaşı bu durumdan gayet rahatsızdı burjuva varoş alıgsı neiçin vardı onlara güzel gelen kendisine de güzel gelmek zorun mıydı ? 1. dünya savaşı sırasında birkaç arkadaşı ile dadacılık fikrini ortaya attı dada ismi ise sözlüğün herhangi bir sayfasını açıp herhangi bir sözcüğü seçerek ortaya çıktı aynı zamanda şair olan tristan şiirlerini ; gazetede ki kelimeleri kesip rasgele seçerek birleştiriyordu hiçbir yazım kuralı olmaksızın kurallar zaten kime göreydi o kural öyle yazıldı diye doğru olan o muydu ?
yaşantımızın çoğu kurallara uygun, sisteme uygun bir şekilde akıp gidiyor ama bu kural denilen, sistem denilen hayali düşünce kimler için doğruydu. dünyada tek bir doğru tek bir yanlış mı vardı ? bence yoktu. tristan bunu kırmak için kendi akımını başlattı ve bu akım tarihte ki en etkili sanatla sistemi eleştirmek olabilir. Sistemi kırmak zordur ama önemli olan mücadeledir. belki de trsitanı sevmemin sebebi aynaya bakıp kime göre çirkinim ya, aslında ben yakışıklıyım demem 😀
fotoğraftaki dada afişini bundan bir yıl önce tasarladım biraz acemice ama konuyla alakalı.
hayatı, arkadaşları ve dadaizm hakkındaki eserler hakkında konuşup yazıyı uzatmak istemem diğer bir delimize geçelim.
BEN BÖYLE GÖRÜYORUM !
Aynı manzaraya oturup aynı şeyler mi görürüz? farklı görmek kötü birşey aynı düşünmemek kötü birşey ve en önemlisi toplumdan farklı olmak kötü birşey. çevremize bakıp fikirlerini küçümsediğimiz insanlar ya bizden 100 yıl sonra dahi olsaydı? sadece anlamadığımız için deli damgası vurmak ne kadar mantıklı, sıradan insan olmak ne kadar sıkıcı değil mi, sence sıradan mısın?bence hiçbirimiz değiliz lakin içimizdekileri keşfetmeyi bekleyen dahileriz.
Coğu tablosunu bildiğimiz Van Goghla aynı zamanda yaşasak tabloları hoşumuza gider miydi? yada tristan da olduğu gibi onunla arkadaş olmak ister miydik büyük ihtimalle hayır, onun zamanında yaşayan insanlar içinde bu böyleydi tablolarını ana sınıfı düzeyinde gören kişiler bile vardı. Evet gogh farklıydı bunu kendiside biliyordu, hatta çizim yeteneğini ona tanrının bahşettiğini düşünürdü. Ben görüyorum, onların göremediğini. hayatını az çok biliyorsunuzdur yoksul bir hayat, psikolojik açıdan da berbat bir yaşam ve en önemlisi toplum baskısı, dışlanma. Peki bunlar olmasaydı suan hepimizin hayran olduğu yıldızlı bir gece tablosu o zaman da popüler olsaydı van gogh delirir miydi ?
şimdi diyorsunuz yıldızlı bir gece tablosu deli olduğu zaman, hastanede çizildi. Evet, o yüzden bende diyorum Gogh deli değildi, kelimeleri etkili değildi, o zamanın ressamı değildi. şuanda o tabloların ünlü ve milyonlarca para birimi etmesinin sebebi altında yatan sağlam bir hikaye olması mı?(bir ihtimal) ya da gerçekten bizden farklı gören bir dahi mi?
gogh evet o zaman göre deliydi ama sizce dahi olabilir mi ?
ÜST MÜ İNSAN
üst insana ulaşmak, tanrı öldü. O zamanda kullanılması zor aynı zamanda delilik damgası yemek için harika bir yöntemdi. Ben bu kulaklara uygun ağız değilim demişti şuan bile çok zor anlaşılan nietzsche acaba haklı mıdır diye hiç düşündünüz mi ? (bunun ken di içinizde düşünün deli damgası yemek istemezsiniz) nietzsche hakkında tek merak ettiğim konu öldükten sonra yayımlamadığı bir sürü eseri var ve arkadaşları yayına en uygun eserleri basıyorlar nietzsche kötü bir imaj vermemek için, oeki o yayımlanmayan eserlerde neler yazıyordu.
gerçekten bizim ötemizde bir insan mıydı? (üstinsan) bizim göremediklerimizi görüyor muydu yoksa bunların hepsi bir delirmeden ibaretmiydi ama biz okuyanların kafasında sürekli şöyle bir cümle geçer ya öyle değilse bundandır ki okuma merakımız. ya deli değilse?
yazıyı uzun tutmak istemem, akademik bir yazı değildi sadece benim düşüncelerim. bu listeye daha bir sürü kişiyi ekleyebilirdim ama yazdıklarımla deli damgası yemek pek hoş olmaz 😀
bu sadece küçük bir düşünme algısıydı fikirlerinizi yorumlarda benimle paylaşırsanız hoşnut kalırım. Yazım hatalarım olacaktır(dadaistim biraz) onlar için kusura bakmayın, buraya kadar okuyan herkese teşekkür ederim.
yorumlarda buluşalım…