Çukur, Sosyoloji ve Psikoloji üçgeni

 Çukurun klasik mafya dizilerinden farkını yorumlayacağım bugün.Çukuru izlerken bunlar mafyacılık oynuyor şeklinde ki at gözlüklerini bir kenara bırakmak gerekiyor.Hasta çocuklar,kanserli hastalar olsun hepsiyle ilgili sürekli sosyal mesajları o meşhur duvar yazılarında gösteren bir dizi Çukur.Gala günleri  topladığı bağışlarlar da yine o bahsettiğimiz hasta çocuklara yardım gönderen bir ekip bu ekip.Onun haricinde en büyük sosyal mesaj ‘Aliço’ karakteri diyebiliriz.Aliço karakteri dizide otizmli bir kağıt toplayıcıyı canlandırıyor.Ama sıradan bir kağıt toplayıcı değil. İnanılmaz hafızası,güçlü zekası ve silah kullanma yeteneği ile adeta mahallenin mafyacılık işlerinde önemli bir rolü var Aliço’nun .Burada ki  mesaja bakacak olursak,otizmli bir bireyin ne kadar yetenekli olabileceğini,neler başarabileceğini gösteriyor. Otizmli bireylerin de hayat içinde ki rollerinin önemli olabileceğinden bahsediyor.Yani otizmli bireylerinde izlerken mutlu olabileceği, Aliço güzel bir iş yaptığında ‘bakın Aliço yapabiliyor bizde yapabiliriz’ düşüncesiyle motivasyon alabileceği bir dizi şekline bürünüyor Çukur. 

Bununla da yetmiyor sosyal mesajlar. Gerçek hayatta köhne olarak nitelendirilen ve insanların üstten baktığı Balat’da ki bu Çukur mahallesi,diziden sonra bir şöhret yerine çevriliyor. İnsanların her gün ziyaret ettiği, fotoğraflar çektiği bir mekan olmuş oluyor.Normalde kendilerini ayrışmış hisseden bu mahalle sakinleri de diziden sonra , kendilerininde normal insanlardan farkı olmadığını ve insanların kendilerine kötü gözle artık bakmadığı düşünçe yapısına kapılıyor.Bu sayede o insanlar kabuklarından çıkarak daha farklı insan topluluklarına katılabiliyorlar. En önemli etkisi de mahalle halkına istihdam  olanağı sağlaması. Mahalle sakinleri, Çukur yazılır şapka,takı,giysi gibi ürünleri satarak para kazanmaya başladılar. Yani belkide dizi olmadan önce bir geliri olmayan kişiler ,dizi sayesinde yaklaşık 4 yıldır para kazanmaya başladılar. 

Son olarak dizinin gerçek hayata betimsel etkilerinin haricinde, sosyolojik ve psikolojik mesajları da bulunuyor.Ön yargı ile mafya dizisi kardeşim bu ne anlatıyorsun sen demeyin hiç. Sert otoriter bir babanın sürekli bir çocuğunu aşağılayıp eksik görmesi sonucu,çocuğun babasına arkadan saldırması oldukça psikolojik bir mesaj mesela. İnsanları sürekli aşağılamanın ve özellikle çocuklara bunu yapmanın,çocukta nasıl bir travmaya sebep olabileceğinin göstergesi bu.Günümüzde baba-çocuk ilişkilerinde de Çukur da ki senaryonun gerçekliğini görebiliyoruz. Onun haricinde koltuk ve liderlik sevgisi yüzünden , kendi ailesinden kardeş öldüren de oldu. Sırf güç adına bunu yaptılar dizide .Gerçekte olmuyor mu? Kralı oluyor.İnsanlar güç,miras gibi kavramlar için ailesini katledebiliyor. Çukurda ki aile içi ilişkilerinin nasıl gerçek hayatı andırdığını da aslında görüyoruz.

Çukur bu şekilde bir dizi işte. Ölüm,kan,silah her şey var belki.Belki şiddet ana teması . Ama ayrıştırılmış hastalara, zor da kalan çocuklara yardım edecek, gerçekten mahalle de yaşayan insanlara umut ve ekmek verecek ve en önemlisi bence hepimizin kendimizden bir şeyler bulabileceği , dizi içerisinde kendi karakterimizi görebileceğimiz kadar da masum bir dizi Çukur.  Siz siz olun Çukura düşmeyin,sonra siz çıksanız da Çukur sizden çıkmayacaktır…

Genç Siyaset
22 yaşındayım. Marmara Üniversitesi Ekonomi, İstanbul Üniversitesi Siyaset bilimi öğrencisiyim. Ekonomi ve siyaset alanında gündeme ilişkin yazılar yazıyorum. İlginiz için teşekkürler...
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Gecelerinizi Kabusa Çevirecek Dizi: American Horror Story

Gecelerinizi Kabusa Çevirecek Dizi: American Horror Story

Sonraki
YouTube'a Ne Kadar Hakimiz? Az Bilinen Özellikler

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.