Bildiğiniz üzere birkaç gün önce Counter-Strike oyununu yapımcısı olan Valve yakın zamanda oyua gelecek olan büyük bir güncellemeyi tanıttı. Bu güncellemenin diğer güncellemelerden farkı, yıllardan beri beklenen “source 2” isimli oyun motoru güncellemesi. Özellikle mart ayı itibari ile source 2 güncellemesinin geleceğine dair haberler fazlasıyla artmıştı. Daha önce hiç olmadığı kadar güncellemenin gerçek anlamda geleceğine dair haberlerin çıkmasının ardından, güncelleme beta olarak dün gece itibari ile oyuncuların beğenisine sunuldu.
Source ve Valve
İlk olarak bu güncellemenin ne anlama geldiğini anlamak için Source olarak adlandırılan oyun motorunun tanımamız gerekiyor. Source oyun motoru ilk olarak Counter-Strike serisinin Counter-Strike Source isimli oyunuyla birlikte 2004 yılında karşımıza çıkan bir oyun teknolojisi diyebiliriz. Ardından aynı yıl içinde Half-Life 2 oyununda da bu motorun kullanılmasıyla birlikte insanların dikkatini fazlasıyla üzerine çekti. Çıktığı zaman getirdiği yenilikler sayesinde oyuncular ve teknoloji severleri kendisine hayran bırakan source motoru için “oyun dünyasında yeni bir devir” açtı desek yanlış konuşmuş olmayız diye düşünüyorum. Source ile gelen yenilikler, daha önce oyun dünyasında hiç ama hiç karşılaşmadığımız yeniliklerdi. O zamana kadar yapılan tüm oyunlar ve dizaynların hepsi oyunun oyuncuya oynanış açısından bir çizgi sunması üzerine kuruluydu. Örneğin bir düşmanı silahla vurman gerekiyorsa bunun tek bir yolu vardı: script olan geliştiriciler tarafından belirlenen bir bölgeden script olan bir açıyla script bir şekilde vurmak. Ancak Source ile gerçekçilik arttı ve artık oyuncular bu kıt ve sınırlı oyun anlayışından tamamıyla kurtuldu. Source ile birlikte etraftaki her şeyle etkileşime girmek mümkündü. Bu da oyuncuya daha önce verilmemiş bir özgürlük veriyordu. Etraftaki nesnelerin taşınabiliyor olması, karakterlerin ağırlığının olması, eşyaların kaybolmaması gibi yenilikler o zaman için çok ama çok önemliydi. O zamana kadar oyunlarda bulunmayan şekildeki su ve ışık dinamikleri, ragdoll fiziklerinde yapılan devrimci yenilikler Source motorunun getirdiği yeniliklerden sadece birkaçıydı. Valve source oyun motorunun gerçek anlamdaki kapasitesini ilk olarak Half-Life2 ile dünyaya duyurdu. Maalesef ki her ne kadar kağıt üzerine CS Source ile bu oyun motorunu tanımış olsak da, CS Source bu oyun motoru için oldukça başarısız bir deneme tahtasıydı. Başarısız olan source temelli ilk oyunun çok uzun bir ömrü olmadı ve unutuldu gitti diyebiliriz.
Source 2 CS’de neleri değiştirebilir?
İlk olarak, şu ana kadar bilinen tüm bilgilerin ve görüntülerin beta sürecinin ilk aşamalarının bir parçası olduğunu söylememiz gerekiyor. Elbette ki gösterdikleri tablonun üzerine inşa edilecek ve şu anda gördüğümüz birçok şey ilerleyen dönemlerde artık oyunda olmayacak. Aynı şekilde şu anda varlığını bilmediğimiz birçok şey oyuna eklenmiş olacaktır.
Görüntülerden ve oynanıştan anladığımız kadarıyla oyunun çok farklı alanlarında çok ilgi çekici güncellemeler ve yenilikler bulunmakta.
Güncellemeden ilgi çekici detaylar
- Source 2 ile birlikte gelen ışıklandırmalar gözümüze çarpan ilk şey diyebiliriz. En büyük gelişmelerden biri olan ışıklandırmalardaki yeniliklerle birlikte artık haritalardaki karanlık bölgelerin kaybolmuş olması. Buna ek olarak bu yenilik ile haritadaki bölgelerin canlandığını görüyoruz. Oyundaki renkler de oldukça canlı gözüküyor. Haritadaki evlerin, yerlerin dışında ajan ve silah skinlerinin de oldukça canlandığını görmek mümkün.
- Videolardan gördüğümüz bir ilgi çekici bir diğer detay da Counter-Strike oyuncuları arasında bir efsane olarak anılan “de_italy” haritasının source2 motoru ile yeniden tasarlanmış oluşu diyebiliriz. Bir nesil için unutulmaz olan harita Counter-Strike 2’ nin yeni dünyasında kendine yer bulacak gibi gözüküyor.
- Oyundaki smoke bombası tamamıyla yenilendi. Source 2 güncellemesi ile birlikte artık daha hareketli bir smoke olacak. Smoke etrafında bir bomba patlaması durumunda kısa süreli de olsa gaz bulutunun dağılması gibi oldukça yenilikçi detaylar Counter-Strike 2’de bizi bekliyor olacak.
- Oyunun hızında gözle görülür bir değişiklik bulunmuyor. Silah animasyonlarında da büyük değişiklikler olmamakla birlikte bazı silahların şarjör değiştirme ya da atış sırasındaki animasyonların gerçekçiliğe daha da yakınlaştığını görmek mümkün.
- Göze çarpan bir diğer büyük değişiklik ise başta her oyuncunun dikkatini çeken glock ve ak47 gibi bazı silah seslerinin değişmiş olması. Buna ek olarak ses konusunda yapılan değişiklikler sayesinde artık hasar aldığınızda daha farklı bir ses atmosferinde duyuyorsunuz. Headshot attığınızda ya da mermi yediğinizde duyulan ses de aynı şekilde değişmiş durumda. Özellikle yapılan dinamik ses anlayışına kısa sürede alışmak zor olacak gibi gözüküyor. Beta sürecine dahil olan profesyonel oyuncuların yaptığı yayınlarda bazı anlarda kafaları bu durumu anlamak mümkün.
- UI’da da değişiklikler bulunuyor. 20 yıldan fazla bir süredir ekranın aynı bölgelerinde olan sahip olduğunuz para göstergesi gibi göstergelerin yerleri tamamen değişti. Buna ek olarak yaptığınız vuruşların headshot olup olmamasına ya da kill streak yapıp yapmamanıza bağlı olarak ekranda bazı bildirimler görmek mümkün.
- Her ne kadar oynanışa büyük etkisi olmasa da Counter-Strike’da yıllardan beri bilinen bir gerçek olan, yere baktığımızda kendimizi görememe durumu bu güncelleme ile tarihe karışıyor. Artık yere baktığımızda ayaklarımızı ve bacaklarımızı görmek mümkün. Bu güncelleme ile birlikte ajan skinlerinin değerinin artacağını düşünmek hiç de zor değil.
- Son olarak da ölüm ve hasar alma animasyonlarının da tamamıyla değiştiğini söylememiz gerekiyor. Artık hasar aldığımız anlarda, ekranın kenarlarında kırmızı kan lekeleri ve ölüm ekranında ise tamamıyla kan renginde bir kırmızı ekran görüyoruz.
- Tüm bu görüntü temelli detayların yanı bir diğer teknik açıdan önemli değişiklik de server’lardaki tickrate teknolojisinin tamamıyla kalkmış olması. Bu sayede Counter-Strike 2 ‘de çok fazla oyuncunun şikayet ettiği ve oyun kalitesini zaman zaman baltalayan tickrate problemi artık yok diyebiliriz.
Counter Strike 2 ne zaman gelecek?
Oyun şu anda kapalı beta denilebilecek bir süreçte oyuncular tarafından inceleniyor. Birçok profesyonel oyuncunun yanı sıra genel olarak oyunun database’inde herhangi bir kara listeye girmemiş ya da fazla ban yememiş birçok oyuncular tarafından da oynanabiliyor. Beta sürecine dahil olup olmadığınızı anlamanın şu anlık tek yolu, sık sık oyuna girerek Valve’in sizi beta sürecine davet eden bildirimi alıp almadığınızı kontrol etmek.
Counter Strike 2 her ne kadar birçok olumlu yoruma sahip olsa da, bazı oyuncular tarafından da beğenilmedi. Bu konudaki iki görüşe de hak verilebilmesinin yanı sıra, oyunun daha beta sürecinin başlayalı çok olmadığını da hatırlamak gerekiyor. 2022 yılı itibari ile CS GO’da gelinen nokta, sanki şu anki oyunun 2012 yılında çıkan CS GO’dan sonra çıkan 5. devam oyunu gibi gözüküyor. O dönemde oldukça eleştirilmiş, garipsenmiş ve gerçekten de eksiklikleri çok eksik bir oyun vardı karşımızda. Ancak Valve yılla boyunca düzenli ve istikrarlı bir şekilde oyunu geliştirerek, oyunu daha önce hiç görmemiş birinin bile son 2-3 yılda çıkmış bir oyun sanabileceği şekilde iyileştirdi. Böyle bir deneyime sahip firmanın Source 2 motoru ile yaptığı bu çalışmanın altından rahatlıkla kalkabileceğine inanıyorum.