Çocuk içinde biriktirdiği negatif ya da pozitif duyguları sözel olarak dışarı çıkaramıyorsa bu noktada sorunlar başlar. Kendini ifade edemeyen çocuk agresif, hırçın ve mızmızdır. Bu yüzden ağlamayı yada bağırmayı kendinde bir çıkış yolu olarak görür.
Öfkeli davranışlar genellikle yapmak istediğini yapamama, istemediği bir şeyi yapma, çok yorulma, acıkma, kendini ifade edememe ve ebeveynlerin dikkatini çekmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
Anne – Baba Ne Yapmalı?
-Çocuk kendini olduğu gibi kabul eden bir anne-babanın yanında değilse , sürekli eleştiriye ve baskıya maruz kalıyorsa , anne- babası tarafından ciddiye alınmıyorsa ve duyarsızlıkla karşı karşıyaysa agresifleşmeye hazırdır .Ancak kendini rahatça ifade edecek,kendisini var olduğu haliyle kabul eden bir ebeveyn yanında sakin kalabilir. Anne-baba çocuğuna gereken önemi, değeri, sevgi ve güveni çocuğuna hissettiriyorsa çocuk kendini daha huzurlu hisseder. Bu yüzden en başta çocuğunuzu olduğu gibi kabul etmelisiniz.
-Çocuğun öfkeli tutumlarına karşılıklı tepki vermek onun gerginliğini daha da artırmaktadır. Sakin kalmalı ve kriz anı geçince çocuğunuzla konuşarak durumu değerlendirmelisiniz.
-Ağlama nöbet ive öfke patlaması yaşadığı bir durumda sırf ağladığı için istediğini verirseniz karşınıza sürekli ağlama krizleri ile çıkacaktır. Bu yüzden mümkün olduğunca sabırlı ve çelişkili tavırlar sergilemeden istikrarlı davranışlar göstermelisiniz.
-Çocuğunuz daha az öfkelendiği ya da biraz daha sakin kalarak bir problem çözme çabası içine girdiğinde onu taktir etmeli ve ödüllendirmelisiniz.
-Aile içi huzurunuzu iyi sağlamalısınız.
-Çocuğunuza iyi rol-model olmalı, onunla iletişiminize dikkat etmeli ve duygularınızı iyi yönetebilmeyi öğrenmelisiniz.
-Çocuğunuzu medyanın kötü etkilerinden korumalısınız. Bu yüzden çocuğunuzun ne izlediğini takip etmeli çeşitli programlar,filmler araştırıp beraber izlemeyi önermelisiniz
-Grup halinde oynanan oyunlara teşvik etmelisiniz. Böylece sosyal çevresi gelişecek, grup halinde oynanan bir oyunda kazanmak ve kaybetmenin ne olduğunu öğrenecektir.
-Enerjisini rahatlıkla boşaltabileceği spor dallarına ve aktivitelere yönlendirmelisiniz.
-En önemlisi çocuğunuzun duygusal güven ve sevgi ihtiyacını karşılayın,ona saygı gösterin. Her durumda size güvenebileceğini ve sizin onu seveceğinizi bilmeli.