Çocuk Tacizi

Çocuk Tacizi

Çocuk Tacizi

Çocuk Tacizi
Çocuk tacizine yönelik karar

Bunu görenleriniz olmuştur. Bazılarımız kızmış, bazılarımız üzülmüş, bazılarımızın belki de bu yazılanların çoğunu anlamamıştır. Bu karar çocuk tacizine yönelik bir karar(!). Twitter’da “#çocukistismarınaffıolmaz” gördük. Ben de biraz bana düşen kısmını yapmak istedim. Çocuk tacizi nedir? çocuk istismarı ve ihmal nedir? Taciz eden anne babalarda ne gibi sıkıntılar var? Taciz edilen çocuklarda ne gibi bir rahatsızlık görülür? Bu konuda neler yapabiliriz?, bunları kısaca size anlatmak istiyorum.

Yapılan araştırmalarda tacizin gerçekleştiği yaş en çok 7-13 yaş arasında gerçekleşmemektedir ve en bilindik taciz türlerinin arasında biz en çok “cinsel tacizi” duyuyoruz. Farklı taciz türleri vardır. Cinsel taciz arasından sadece bir tanesidir. %60 ‘lık kısım “cinsel istismar ve ihmal”, %23’lük kısım “fiziksel taciz”, %9’luk kısım “cinsel taciz” ve diğer dediğimiz kısım var o da %8’lik bir oran kapsıyor.

Peki, cinsel istismar ve ihmal nedir?

Anne babanın, çocuğu tehlikeye sokan, fiziksel zarar veren veya cinsel taciz içeren yetersiz bakım veya davranışlardan kaynaklanan bir durumdur. Taciz eden annelerin %60’lık kısmı fiziksel tacizi gerçekleştiriyor. Fiziksel taciz dediğimiz olay, çocuğu dövmek, terlik fırlatmak, kemerle sırtını vurmak, tahta kaşıkla dövmek vb örnekleri sıralayabiliriz. Çevremde öyle tanıdıklarım oldu. Çocuklarını zapt etmek için kaba kuvvete başlayan anne ve babalar. Her zaman iyi gözle bakamadığım bir durum olmuştur. Dövmek bile çocuğunuzun psikolojik, fiziksel ve beyin gelişimde değişikliklere sebebiyet verebilir. Taciz eden babalar(öz veya üvey hiç fark etmeksizin) %90’lık kısmı cinsel tacizde bulunuyor. Sadece kadınlar tacize uğramamaktadır fakat erkeklere nazaran 2-3 kat daha sık görülmektedir.

  Taciz eden anne ve babalarda bazı psikolojik sorunlar:

  1. Düşük kendilik değeri
  2. Çeşitli kişilik problemleri görülme sıklığı
  3. Düşünmeden hareket etme
  4. Kaygılı
  5. Savunmacı
  6. Saldırgan
  7. Sosyal olarak izole etme durumu

Tacize uğrayan çocukların kendi çocuklarına taciz eden anne babalara dönüşmektedir fakat bazı faktörler bu durumu engelleyebilir. Örneğin, tacizi tekrar etmeme kararı, taciz edildiğinin farkında olması, anne ve babasından daha iyi bir hayat yaşaması, destekçi bir eşe sahip olma, sosyal destek alma vb.

Daha çok üstünde durmak istediğim kısma geldik: Tacize uğrayan çocuklar o güzelim hayal dünyasından çıkıp iğrenç, kötü dünyaya adım attıklarında ne hissettikleri ve yaşadıkları…

                                 

En iyi gelişme gösteren çocukların annelerinden destek ve ilgi gören çocukları olarak tespit edilmiştir.

Bu kadar, anlattıktan sonra nasıl yardımcı olmalıyız?

Anne ve babanın kişisel sorunlarını çözen ve anne babanın- çocuk etkileşimlerinin daha iyi temeller üzerinde kurulma hedefi olan anne-baba eğitim programı var. Türkiye’de AİLE EĞİTİM PROGRAMLARI mevcut. Hatta incelemeniz için linkini buraya koyuyorum.

AİLE EĞİTİM PROGRAMI

Herkes
Psikoloji lisans öğrencisi
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Sosyoloji
Sonraki
Mutlu İnsan ☺️

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.