Çin İstihbaratı MSS, Türk kamuoyunda pek bilinmez. Türkiye ve Çin’in birbirine siyasi, askeri ve ekonomik rakip olmaktan uzak olması bu bilinmezliğin nedeni olabilir.
Çinli bilgin ,Sun Tzu’nun Savaş Sanatı adlı kitabı, toplam 13 bölümden oluşan bir askeri strateji kitabıdır. Bir askeri harekatın çeşitli evrelerinin anlatıldığı kitabın son bölümü, istihbarat faaliyetlerine ayrılmıştır. “Casusların Kullanımı” adlı son bölümde, bugün “insan istihbaratı” olarak bilinen espiyonaj faaliyetlerinden bahsedilmekte ve bu konuda iyi bir komutan veya hükümdar olmak isteyen kişilere tavsiyeler verilmektedir. Sun Tzu’ya göre, istihbarat, iyi bir komutanın ve akıllı bir hükümdarın askeri başarı elde etmesini sağlayan ve sıradan kişilerin başaramayacağı şeyleri mümkün hale getiren çok önemli bir faaliyettir. Sun Tzu, istihbari bilginin elde edilmesi için yerel casuslardan düşman içinden devşirilen casuslara, çift taraflı kullanılan casuslardan düşmanı yanıltacak işler yapan casuslara (günümüzde sahte bayrak-false flag faaliyeti olarak bilinen) kadar birçok espiyonaj faaliyetinden yararlanılması gerektiğini salık vermektedir. Bütün bunlar, yukarıda da belirttiğimiz gibi, Çin askeri tarihinde ve güvenlik kültüründe var olan istihbarat geleneğini ortaya koymaktadır.
Çin, Türkiye’de yoğunlaşan Doğu Türkistanlı nüfusun Çin karşıtı eylemliliğinden rahatsız. Çin istihbaratının, zaman zaman İstanbul’da bazı Doğu Türkistanlıların öldürülmesinden sorumlu tutulduğu haberler basına yansıyor. Çin istihbaratının Türkiye’de karşılaştığı dezavantajlar… Çin İstihbaratının Türkiye’deki saha faaliyetlerinde insan kaynakları sıkıntısı çektiği malûm. Bu sorunu aşmak için ilk elden başvurdukları yöntem, para ve şantajla İstanbul, Kayseri gibi metropollerde yaşayan Doğu Türkistan orijinli mültecilerden casus olarak devşirmek. Ve kendisine yakın Çin konsolosluğuyla bağlantılı sözde bazı dernekleri ve Çin’le ticaret yapan Uygur işadamlarını ve Çin konsolosluğu destekli kurulan Çin derneklerini kullanıyor. Ayrıca sosyal medyada fake profillerle Uygurlar hakkında bilgi toplayan profiller var. Ayrıca Doğu Türkistan kökenli mültecilere kendilerine casusluk yapmaları için Çin’de kalan ailelerini toplama kamplarına atmakla tehdit etmek.
Türkiye’de Uygurları kendilerini Türk- Milliyetçisi Turancı diye adlandıranlar bile yeterince tanımıyor.
Türk tarihinde en üst medeniyeti yaratan Türkiye Türkçesinde kullanılan ” uygar”, isminin bile Uygurlardan geldiğini bilmiyorlar. Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 Türk Devletinden biri olan Uygur Kağanlığı hakkında yeterince bilgisizler.
Her çekik gözlünün Çinli sanıyorlar Türkiye’de, Çinli casusların etnik biyolojik özellikleri nedeni ile kolay deşifre olmaları istihbarat faaliyetlerini zorlaştırdığından bu açığı telafi etmek için, Batı Türkistan Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan vatandaşları arasından eleman temin etme yoluna gidiyorlar.
Türkiye’dir. Çin şirketlerinin Türkiye’nin önemli limanlarının işleticiliğini satın alması, Çinin Türkiye’yi ekonomik bir kıskaca aldığının belirtisidir..Kendilerini yerli ve milli diye tanımlayan bazı çevrelerin Türkiye’yi ekonomik ablukaya alan Çin ejderhasına ses çıkarmaması çok ilginç.
Çin devlet istihbaratından mali destek destek gören Çin teknoloji firması Huaweinin Türkiye’de Turkcell işbirliği anlaşması imzalaması özellikle de 5G ağ çalışmalarında yoğunluklu olarak Huawei ve ZTE ekipmanları kullanılması askeri ağlarımızın, güvenlik ağlarımızın güvenliğini tehlikeye atacak bir durumdur.
1987 yılında eski Çin Halk Kurtuluş Ordusu mensubu Ren Zhengfei tarafından Shenzen’de kurulan Huawei şirketi Çin devletinden yardım aldıklarını kabul etmişti.
Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1971’den günümüze devam ediyor. 2010 sonrası iki ülke arasında ilişkiler, “Stratejik İşbirliği” düzeyinde. Türkiye ve Çin yakın işbirliğini BM, G20, CICA, ŞİÖ, AIIB, APSCO gibi çok taraflı platformlarda da sürdürüyor.
Çin Halk Cumhuriyeti, Türkiye’nin, Almanya ve Rusya’dan sonra dünyada üçüncü, Uzak Doğu’da ise en büyük ticari ortağı. Türkiye’de 31.12.2013 tarihi itibarıyla büyük çoğunluğu toptan ve perakende ticaret sektöründe faaliyet gösteren 540 adet ÇHC sermayeli şirket kayıtlı ve ÇHC menşeli 23 adet de irtibat bürosu mevcut. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre 2007-2014 Mart arasında Çin sermayeli şirketler için 20 adet teşvik belgesi düzenlenmiş. O tarihte söz konusu belgelerde öngörülen yatırım tutarı yaklaşık 93 milyon TL seviyesinde. Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, ÇHC’de faaliyet gösteren 37 adet yatırımcı Türk firmasının toplam yatırım tutarı ise 396,3 milyon ABD doları değerinde. Ayrıca, alanında ön sıralarda yer alan Çin ve Türk inşaat sektörleri, üçüncü ülkelerde de işbirliği yapıyorlar. 2014’te 199.746 ÇHC vatandaşı ülkemize gelmişti bu rakam, 2018’de 394 bine ulaşmış, 2019 yılında bu rakam 427 bine yükselmiştir.
Türkiye, Çin’in başlattığı ve kısaca “Kuşak ve Yol” olarak adlandırılan “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” ve “21’inci Yüzyıl Deniz İpek Yolu” girişiminin hayata geçirilmesi için yürütülen çabaları desteklediği gibi söz konusu girişim açısından kilit bir konumda yer alıyor. Çin‘den Avrupa’ya uzanan kuzey hattını tamamlayıcı bir nitelik taşıyan ve Çin ile Avrupa arasında ilave bir bağlantı koridoru açan “Trans-Hazar-Orta Koridor” projesi hayata geçirildi. “Kuşak ve Yol” girişimini Türkiye’nin “Orta Koridor” projesiyle uyumlaştırmak amacıyla Çin tarafıyla bir Mutabakat Muhtırası imzalandı. “Orta Koridor” projesinin en önemli bileşenlerinden biri olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, 30 Ekim 2017 tarihinde Bakü’de gerçekleştirilen törenle hizmete girdi. Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye’deki kültürel etkinlikleri… Global medya grubu CRI’nın (China Radio International-Çin Uluslararası Radyosu) Türkiye’deki uzantısı CRI TÜRK, Türkiye medya pazarına gireli hayli oldu.
CRI TÜRK Fm, Türkiye’de İstanbul-Ankara ve İzmir’in dışında toplam 11 metropol merkezde yayın yapan ulusal bir radyo kanalı. Üç il dışında, Antalya – Bodrum – Gaziantep – Eskişehir -Adana – Kocaeli – Tekirdağ – Bursa – Kayseri illerinde yayın yapan CRI Türk FM, tarzında Türkiye’nin en geniş kapsamlı yayın yapan Radyosu. Aynı zamanda Türksat uydusu ile yayınlarını geniş kitlelere ulaştıran CRI TÜRK FM, Türkiye ile Çin arasında bir köprü olmak amacını taşıdığı iddiasında. Türkiye aracılığı ile Çin’e ve Asya’ya sunulmak istenen haberlerin aracılığını da üstlenen radyo, bu konuda bir haber ajansı gibi çalışıyor.
Bu radyo ürettiği özel haberleri, hem Türkiye’de hem de Çin ve Asya bölgesine İngilizce ve Türkçe dillerinde servis ediyor. Çin istihbaratı MSS’nin Türkiye’de faaliyetleri biliniyor. Çin gizli servisi, Türkiye’den devşirdiği birçok ajanını uluslararası Pekin radyosunun Türkçe bölümünde istidam ederek, Türkiye için yapılan Türkçe yayınlarda propaganda ajanı olarak kullandığı iddiaları söz konusu. Çin Halk Cumhuriyeti, 1960’lı yılların sonlarından itibaren Türkiye’deki casusluk faaliyetlerini iki ayrı yönden devam ettiriyor. İlki Türkiye’de, “Maocu” olarak ortaya çıkan yapılanmalara tam bir lojistik destek vermek; ikincisi ise, daha önce Türkiye’ye göç etmiş Doğu Türkistan cemaatini kontrol altında tutmak! Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’ne bağlı MSS (Devlet Güvenlik Bakanlığı), Guoanbu (Guojia Anquan Bu), MPS (Kamu Güvenlik Bakanlığı), Halk Kurtuluş Ordusu bünyesi içindeki 8341 Unit-Central Security Regiment örgütünün İkinci Departmanı ve Uluslar arası İrtibat Departmanı ve Yeni Çin Haber Ajansı (Xinhua), Türkiye ile ilgili tüm istihbarat ve ajitasyon faaliyetlerinden sorumlu. Çin İstihbaratının faaliyet gösterdiği 50’nin üzerindeki ülke arasında Türkiye ön sıralarda. Servisin, Yeni Çin Haber Ajansı’nın yanı sıra, yönetim ve uluslararası ilişkiler alanlarında elemanlarına akademik düzeyde eğitim veren iki enstitüsü bulunuyor. Sessiz ve derinden ilerleyen Çin, çok iyi Türkçe konuşan Çinli gazetecileri bu bölgede gazeteci kimliği adı altında istihbarat faaliyetlerinde kullanıyor..
Türkiye hakkında Çin’in birinci elden en önemli istihbarat kaynağı, Çin’in dev teknoloji şirketlerinin Çin istihbaratı için yaptıkları veri analizleri. Çin gizli servisi China’s Ministry of State Security – MSS ne zaman kuruldu, nasıl kuruldu, kim kurdu? Çin’in kapsamlı Ulusal İstihbarat Kanunu 28 Haziran 2017’de, “ulusal istihbarat çalışmasını güçlendirmek ve korumak, ulusal güvenlik ve çıkarları korumak için” yürürlüğe girmişti. Çin İstihbaratı, 1920’lerde ‘ÇKP İstihbarat Örgütü Özel Şube’ adı altında, ileriki yıllarda ise ‘Merkezi Toplumsal İşler Şubesi’ adıyla kurumsallaşmış. Mao Zedong önderliğinde 1949 yılında gerçekleşen devrime kadar, ÇKP’nin istihbarat birimi önce “Özel Şube” adını almış, daha sonra da bu şube “Merkezi Toplumsal İşler Birimi” (Central Department of Social Affairs) olarak yeniden teşkilatlandırılmıştır. 1949’dan 1983 yılına kadar “Çin İstihbaratı Merkezi Tahkik Şubesi” adı altında faaliyetlerini sürdüren birimin ilk başkanı olan Kang Sheng modern Çin istihbaratının kurucusu kabul ediliyor.
China’s Ministry of State Security – MSS başkanları… MSS’nin bir önceki başkanı Geng Huichang, Kasım 1951’de, Hebei Eyaleti, Laoting ilçesinde doğmuş. Han Çinlisi olan Geng Huichang, Çin’in Kuzey Çin bölgesinde bulunan Hebei eyaletinden. Burası Çin virüsünün çıkış noktası. Han Ulusu(Hanzu)ya da Han Çinlisi Çin’de yaşayan en büyük etnik grup. Çin nüfusunun yüzde 92’sini ve dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 19’unu oluştururlar. Türkçe’de Çinli kelimesi Han Ulusuna eş anlamlıdır. Han Ulusu adını M.Ö. 206 – M.S. 220 yılları arasında hüküm sürmüş Han Hanedanlığı’ndan alıyor. Huichang,Amerika, Japonya^da radikal İslam uzmanı. Endüstriyel casusluk uzmanı olarak tanınıyor. Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine nefes aldırmaması ile tanınan bir istihbaratçı . Görevi sırasında Endüstri, teknoloji ve ticaret üzerinden dünyada derin bir istihbarat ağı oluşturdu.
Türkiye ve OrtaDoğu ülkelerinde Çin İstihbaratının istihbaratı faaliyetlerini yoğunlaştığı konu Türkistan İslam Partisi Doğu Türkistan’ın, Çin Halk Cumhuriyeti’nden bağımsızlığını kazanması amacıyla kurulan TİP hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Bu yapı içine Çin ajanları sızdığına dair emareler var. Özellikle Türkiye’de Çin yanlısı ÇKP’nın bir şubesi gibi hareket eden bir partinin bazı üyelerini bu partiye sızmış, buradan aldıkları İstihbaratı Çine aktarıyorlar.
Çini korkutan Suriye’de savaş deneyimi kazanan 5 bin militan sayısıyla aileleriyle birlikte toplamda 20 bini bulduğu tahmin edilen Türkistan İslam Partisi (TİP) militanlarının Doğu Türkistan’a geri dönüp Doğu Türkistan’ın istiklal savaşını başlatması.
Digital bir diktatörlük olan yapay zekaya kadar her türlü yüksek teknolojiye sahip Çinin işgali altındaki Doğu Türkistan’dan 5 bin kişinin nasıl Suriye geldiği merak konusudur.Çin ,Selefiliğin Doğu Türkistan’da yayılmasına izin vererek, Doğu Türkistan Bağımsızlık hareketini Radikal dinci diyerek nitelendirerek Doğu Türkistan bağımsızlık hareketini karalıyor. Dünyaya’da böyle pazarlıyor.
Çinli youtuber bir bayanın Çin istihbarat servisi MMS’nin Afganistan’daki bir faaliyetiyle ilgili yorumu Kanada’da ikamet eden youtuber Zhang Yao “Afganistan’da çeşitli silah ve bombalarla yakalanan 10 Çinli casusun ÇKP yönetiminin talimatıyla terör eylemleri yapıp ,bunu Doğu Türkistan teşkilatlarının üzerine yıkacaklardı. Doğu Türkistan bağımsızlık hareketini ve Uygurları radikal gruplarla ilişkilendirip. Batıya medeni ülkelere Uygurları karalayarak , Doğu Türkistan bağımsızlık hareketine olan sempatiyi azaltacaklardı.
İşin ilginç yanı TİP’i radikal İslamcılıkla suçlayan Çin radikal İslamcı Taliban’ı Pekin’de kırmızı halılarla karşılamıştır. Aynı Çin Hindistan ile Pakistan arasında gerginliğin tırmanmasına neden olan Cammu Keşmir bölgesindeki saldırıları düzenlediği iddia edilen Ceyş-i Muhammed (JeM) örgütünün lideri Mesud Azhar’ın, BM Güvenlik Konseyinin yaptırım listesine alınmasını engellemesi,Örgütün Çinin düşmanı Hindistana saldırılar düzenlemesinden dolayı.
Kaynakça:
https://www.dikgazete.com/turkistan-islam-partisini-cin-halk-kurtulus-ordusu-ile-gerilla-savasina-kim-hazirladi-makale,1287.html
https://stratejikguvenlik.blog/2020/03/11/mss-cin-istihbarat-servisi-dosyasi-yucel-tanay-cin-istihbaratinin-turkiye-faaliyetleri-ve-cin-istihbaratina-calisan-kazak-hainler/