Calculus’un Kurucusu Olan Gottfried Wilhelm Leibniz’in Hayatı

Kaynak belirtilmedi

1.) Leibniz Kimdir ?

Tam adı Gottfried Wilhelm Leibniz’dir. Leibniz 1 Temmuz 1646’da Leipzig’de dünyaya gelmiştir. Leibniz matematikçi, hukuçu, filozof ve Almanya’nın siyasi duruşunda da yer almıştır. Yaşadığı dönemde Almanya’nın en  önemli entellektüellerinden biriydi. Leibniz çoğu kişinin bildiğinin aksine sadece matematikçi değildi aynı zamanda bir filozoftu. Bunu Leibniz’in felsefi ilkelerini sıralayarak da anlayabiliriz. Leibniz’in felsefi ilkeleri:

  1. Karşıtlık ilkesi: Bir şey doğruysa zıttı da yanlıştır.
  2. Ayırt edilme ilkesi: İki farklı fikrin kesinlikle ortak olmayan yanları vardır.
  3. Neden ilkesi: Herhangi bir şey meydana geldiyse kesinlikle arkasında bir neden vardır.
  4. Harmoni teorisi: Maddelerin doğası gereği aynı madde cinslerinden birine olan diğerlerine de olacaktır.
  5. Süreklilik yasası: Doğa kendini her zaman devam ettirir.
  6. Optimizm: Yaratıcı her şeyin en iyisini tercih eder.
  7. Çokluk ilkesi: Leibniz özgün olan ihtimallerin ancak tüm ihtimallerin içinden şeçilebileceğini bu yüzden ihtimal sayısının çok alınmasını savunur.                       

2.) Leibniz’in Eğitim Süreci

Leibniz 1646’da yani 30 Yıl Savaşının bitiminden iki yıl önce dünyaya gelmiştir.  Leibniz altı yaşına geldiğinde babası vefat etmişti bu yüzden Leibniz annesi tarafından büyütüldü. Annesi tarafından bbüyütülmesi fikirilerini büyük oranda etkilemiştir. Leibniz’in vefat eden babası Leipzig Üniversitesi’nde Ahlak Felsefesi alanında profesördür. Leibniz dönemindeki din yoğunluktaki eğitime rağmen Leibniz’in babasının kütüphanesindeki teoloji ve felsefe dalındaki eserler teoloji ve felsefede kendisini geliştirmesini sağladı. Leibniz babasının kütüphanesindeki latince eserler sayesinde latince dilinde uzmanlaştı. Üniversite olarak babasının eski üniversitesi Leipzig Üniversitesine kaydoldu. Leipzig Üniversitesi’nde felsefe üzerine lisans çalışmalarında bulundu. Lisansını 1662 yılında 1664 yılında ise yüksek lisansını tamamladı. 1666 yılında ise Leibniz ilk eserini tamamladı. Leibniz bundan sonra doktora yapmak istediyse de Leipzig Üniversitesi kendisini yaşı çok genç olduğundan kabul etmedi. Bu yüzden Leibniz Leipzig’den ayrıldı. 

3.) 1666 -1674 Arası Yıllar

Leibniz Leipzig’den ayrılıp Nuremberg’e gitti ve orada bir süreliğine maaşlı bir simyacı olarak çalıştı. Nuremberg’den sonraysa Mainz’e gitti ve orada hükümetteki önemli kişilerle tanıştı. Kısa süre sonraysa Mainz başvekilinin asistanı oldu. Leibniz yazdığı kanunnameleri sonucunda 1669 yılında Mainz mahkemesinin yargıç yardımcısı oldu.  Leibniz 1674 yılında ise yargıç yardımcılığından istifade etti. Leibniz yargıç yardımcılığı boyunca birçok diplomatik görevde yer almış ve hükümete birçok diplomatik konuda yardımcı olmuştur.

4.) 1676 -1716 Arası Kabuğuna Çekilme Süreci 

Leibniz 1676 yılında Hannover’a yaptığı ziyaretten sonra rotasında İngltere olsa da İngiltere’de Newton’un çalışmalarını çalmakla şuçlanacağından gitmeyi erteledi. Leibniz Calsulus üzerindeki bugün bildiğimiz anlamda etkiler yaratan çalışmalarının temelini ise 1674’te başladı ve 1684 yılında ancak yayımladı bu çalışmalarını. Çalışmalarının aynı yıl ünlenmesiyle hayatının geri kalanını gezerek geçirdi Leibniz. 1708 yılında İngiliz Kraliyet Cemiyeti Leibniz’i  Newton’un Calsulus üzerine yaptığı çalışmalardan çalmalar yaptığı konusunda şuçladı.  Hayatı Boyunca hiç evlenmeyen Leibniz 1716 yılında öldüğünde cenazesine sadece sekreteri katılmış ve üyesi olduğu Kraliyet Cemiyeti ile Berlin Bilim Akademisi Leibniz’in ölümüyle hiç ilgilenmemiştir. Bu yüzden de cesedinin kimliği 50 yıl boyunca bulunamamıştır.

Ahmet Ceylan
Ahmet Berke Ceylan tam adıdır. Eylül ayında bir sonbaharda yağışlı bir gece saat 11.00 civarı Diyarbakır'da dünyaya gelmiştir.
Önceki
Amerika Tarihi’nin İki Siyahi Kahramanı: Malcolm X & Muhammed Ali

Amerika Tarihi’nin İki Siyahi Kahramanı: Malcolm X & Muhammed Ali

Sonraki
5 ARKADAŞIN ORTALAMASI

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.