İnsanlar hala tam adapte olamamasına rağmen bulut teknolojisi 2000’li yıllarına başından itibaren hayatımızda yer alıyor. İsmini ise tanıtımı yapılırken kullanırken bulut ikonu sebebiyle aldığı söyleniyor.
Bulut teknolojisi az maliyeti, güvenliği ve hızı sebebiyle çokça tercih edilmekte günümüzde. Bulut teknolojisi kısaca firmaların kendi altyapılarında değil de ortak bir sunucu üzerinden işlemleri ve depolamayı gerçekleştirdiği teknoloji türüdür.
Yani bir veri belirli bir yerde durmak yerine dünyanın farklı noktalarında suyun altında bile olabilir. Güvenliği ve veri kaybını önlemek için aynı veri farklı noktalarda depolanıp güvenliği sağlanıyor.
Bulut teknolojisi elektronik neredeyse tüm cihazlarda kullanılmakla birlikte temel olarak şu alanlarda kullanılmaktadır:
- E-posta
- Depolama- yedekleme ve veri alma
- Uygulama oluşturma ve test etme
- Verilen analizi
- Ses ve video akışı
Bulu teknolojisinin müşterileri bireyselden kurumsala birçok kişide farklılık gösterebilir. Üç hizmetten oluşan bir sistemdir.
SaaS: son kullanıcıya verilen hizmettir. Sen ben gibi kişilerin aldığı hizmete verilen addır.
IaaS: kiralanabilen fiziksel veya sanal sunucuları temsil eder. Sıfırdan inşa etmek yerine kiralamak şirketlerin lehine bir durum oluşturur.
PaaS: en karmaşık bulut teknolojisi katmanı olarak kabul edilir. İnternet üzerinden yazılım oluşturmanız sağlayan bir platformdur.
Bulut Teknolojisi Dağıtım Modelleri
Genel bulut, her boyutta kurumun ihtiyaçların karşılamak için kullanılan dağıtım türüdür ve en çok bu tür kullanılır.
Özel bulut, başka bir kuruluşla bilgi paylaşımı yapılmayan bir dağıtım modelidir. Bilgi izole edilir ve güvenli bir ağ üzerinden iletim sağlanır. Finans kurumları gibi kurumlar kullanır.
Hibrit bulut dağıtım modeli hem özel hem genel bulut teknolojisi dağıtım modelinin birleşimidir. Güvenlik için özel bulut kullanılırken, trafik artışını kaldırmak için genle bulut kullanılır.