Bulut Teknolojisi

Bulut Bilişim ifadesindeki bulut ismini ilk kimin kullandığı hakkında tam bir bilgi bulunmamakla birlikte kimi çevrelerde bilgi sistemlerinin gösteriminde kullanılan şemalarda internetin bulut sembolüyle gösterilmesi nedeniyle bu adın kullanıldığı belirtiliyor. 

Bulut bilişim, çok sayıda hizmetin temelini oluşturur. Örneğin: Gmail gibi hizmetleri veya akıllı telefonlardaki fotoğrafların bulut yedeklemesi gibi birçok şeyi içerir. Şirketler, kendi bilgi işlem altyapılarına veya veri merkezlerine sahip olmak yerine, bir bulut hizmet sağlayıcısından uygulamalardan depolamaya kadar her şeye erişim kiralayabilir. Bulut bilişim dosyaları bir sabit sürücüde veya yerel depolama cihazında tutmak yerine, bulut depolama ve onları uzak bir veri tabanına kaydetmeyi mümkün kılar. 

Bulut bilişim hizmetleri kullanıcılara bir dizi işlev sağlar. Bu işlevler nelerdir? 

E-posta 

Depolama, yedekleme ve veri alma

Uygulama oluşturma ve test etme

Verilerin analizi

Ses ve video akışı 

Bulut bilişim hala oldukça yeni bir hizmettir ancak büyük şirketlerden küçük işletmelere, kar amacı gütmeyen kuruluşlardan devlet kurumlarına kadar kullanılmaktadır. En basit örneği e-posta kullanmamız aslında. Bunun yanı sıra onedrive, google drive, dropbox gibi depolama hizmetlerini de sıklıkla kullanmaktayız. Bulut bilişim, bilgisayar veya cep telefonu gibi bir teknoloji değildir. Üç hizmetten oluşan bir sistemdir; SaaS, IaaS, PaaS oluşturur. 

SaaS; İngilizce Software as a Service ifadesinin kısaltmasıdır. SaaS olarak adlandırılmaktadır. Hizmet olarak yazılımların sunulmasıdır. Muhtemelen çoğu insanın günlük olarak alıştığı bulut bilişim sürümüdür. Araştırmalara göre SaaS, ortak vadede baskın bulut bilişim modelidir ve öyle kalmaya devam edecektir. 

IaaS: İngilizce Infrastructure-as-Service ,ifadesinin kısaltılmasıdır. Kiralanabilen fiziksel veya sanal sunucular, depolama gibi temel yapı taşlarını ifade eder. Oracle tarafından yapılan bir araştırmaya göre IaaS kullanıcıların üçte ikisinin çevrimiçi altyapıyı kullanarak zamanlarını kısalttığını ve devam eden bakım maliyetlerini önemli ölçüde düşürdüğü ifade edilmektedir. 

PaaS: İngilizce Platform-as-a Service ifadesinin kısaltması PaaS olarak adlandırılmaktadır. PaaS’ ın, SaaS ile bazı benzerlikleri vardır. Ancak temel fark, yazılımı çevrimiçi olarak sunmak yerine, aslında internet üzerinden sağlayan yazılım oluşturmak için bir platform olmasıdır. 

Dağıtım Modelleri

Bulut Bilişim sistemlerinin 3 farklı türü bulunmaktadır. Genel, özel ve hibrit’tir. 

Genel Bulutlar, bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sunulduğu bulut bilişim modelini ifade eder. Bulut bilişim hizmetlerinin en popüler modeli olan genel bulut, kullanıcılarına geniş seçenekler sunar. Özelliklerine bakıldığında; yüksek esneklik ve ölçeklenebilirlik, tüketilen bilgi işlem kaynaklarına göre ücretlendirmedir. 

Peki ne zaman kullanılmalı? 

  • Yazılım geliştirme ve test ortamları
  • Öngörülebilir bilgi işlem ihtiyaçları olduğunda. 

Özel Bulutlar: yalnızca bir işletme veya kuruluş tarafından kullanılan bulut bilişim kaynaklarından oluşur. Özel bulutta, bulut bilişim kaynaklarını başka bir kuruluşla paylaşmazsınız. 

Özel bulut ne zaman kullanılmalı?

  • Finans kurumları ve devlet kurumlarında
  • Hassas veriler söz konusu olduğunda kullanılmaktadır. 

Hibrit Bulutlar: Hem genel hem de özel hizmetlerin bir kombinasyonudur. Kaynaklar tipik olarak entegre bir altyapı ortamı olarak düzenlenir. Hibrit Bulutun yaygın bir örneklerinden bir tanesi, kurumlar, bilgi işlem iş yükleri için özel bulut ortamlarını kullanabilir ve ağ trafiğindeki ara sıra ani artışları karşılamak için altyapı genel bulut kaynaklarıyla tamamlayabilir. 

Peki Hibrit yani Karma bulut ne zaman kullanılmalıdır?

  • Farklı bilgi teknolojileri güvenliği, düzenleme ve performans gereksinimleri ile karşı karşıya olan birden çok düzeyde hizmet veren kuruluşlarda
  • Genel veya özel bulut teknolojilerinin sağlayabileceği değerden ödün vermeden bulut yatırımlarını optimize etmede kullanılır. 

Genel olarak Bulut Bilişimin Avantajları/Dezavantajlarına bakacak olursak;

Avantajları: 

  • Maliyet tasarrufu, bulut bilişimin en büyük avantajıdır. 
  • Verilerinize her zaman, her yerden erişim sağlayabilirsiniz. 
  • Kurulumlara zaman ve para harcamaktan en son uygulamalara istediğiniz zaman erişmenize yardımcı olur. 
  • Veriler bir bulutta depolandıktan sonra, bunun yedeklenmesi ve kurtarılması daha kolaydır. 

Dezavantajları: 

  • Bulut bilişimle gelen tüm hız, verimlilik ve yeniliklerle birlikte doğal olarak riskler de vardır. 
  • Tüm bulut hizmetleri aynı değildir. Bazı bulut sağlayıcıları sınırlı sürümler sunma ve yalnızca en popüler özellikleri etkinleştirme eğilimindedir. bu nedenle istediğiniz her özelliği veya özelleştirmeyi alamayabilirsiniz. 
  • Bulut bilişim hizmetleriyle çalışırken bir diğer dezavantaj, güven riskidir. Bulut teknolojisini kullandığında şirketinizin tüm hassas bilgilerini bir üçüncü taraf bulut bilişim hizmet sağlayıcısıyla paylaşır. 
  • İyi internet bağlantısı, bulut bilişimde bir zorunluluktur. 
Neslihan-Zengin
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
bir kitap yazacak olsaydım önsözü bu olurdu

bir kitap yazacak olsaydım önsözü bu olurdu

Sonraki
Hayal ve Gerçek

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.