İngiliz Channel 4 kanalındaki Food Unwrapped adlı TV programına konuk olan İngiltere’deki London South Bank Üniversitesi’nden Profesör Tony Moss, bilinenin aksine kahvenin kandaki alkol seviyesini azaltmadığını açıkladı.
Moss, teorisini ispatlamak için 5 öğrenciyi bir bara davet etti. Moss her birinden birer bardak votka ve boy uzunluğu ve kilolarına göre onları sarhoş edecek miktarda alkol içeren tonik içecekler içmelerini istedi. Ardından basit bir el ve göz koordinasyonu testine tabi tutulan kişilerden metal bir çemberi bir telin etrafında dokundurmadan çevirmeleri istendi. Deneklerin hiçbiri testi geçemedi. Daha sonra deneklere birer bardak sert kahve içirildi. Katılımcılar daha ayık hissetseler de testi yine geçemedi. Kişilerin kanlarındaki alkol seviyelerini bir alkol ölçerle bulan Moss, seviyelerin kahve içtikten sonra da değişmediğini ortaya koydu. Kısa bir deyişle, kahvenin tüketilmesinden sonra kafein sayesinde kişi kendini daha ayık hissetse de el ve göz koordinasyonu ve diğer motor becerileri vücuttaki alkolden etkilenmeye devam ediyor. Alkolün etkisi geçmesi için sadece beklemek gerekiyor.
Ayılmak Bir Birim Alkol Başına Ortalama 1 Saat Sürüyor
Moss konuyla ilgili şöyle dedi: “Daha geniş kapsamlı bir araştırma da gösteriyor ki kahve alkolün etkisini gidermede çözüm değil. Kahve içmenin yorgunluk hissini biraz tersine çevirecek uyarıcı özelliği bulunuyor. Ancak bu kanınızdaki alkol seviyesi düşerken yaşanıyor. Bu bağlamda sizi ayıltacak tek şey biraz zaman.” İngilitere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) verilerine göre ayılmak, bir birim alkol başına ortalama 1 saat sürüyor. Örneğin 250 mililitrelik bir bardakta şarap içtiğinizde, bunun vücudunuzdaki etkisini yitirmesi ortalama 3 saat alıyor. Ortalama 470 mililitre birayı etkisiz hale getirmek içinse vücudunuz 2 saat harcıyor.
Öte yandan uzmanlar, fazla miktarda alkol alındığında vücuttaki olumsuz etkisinin hızlı bir şekilde giderilmesi için bol miktarda su tüketilmesini öneriyor.
Önerilen İçerik: Sağlıklı ve Uzun Yaşamak mı Sağlıksız ve Dolu Yaşamak mı?