Borderline kişilik bozukluğu ve Bipolar bozukluğun farkları

Borderline kişilik bozukluğu ve Bipolar bozukluk birbirine belirti çerçevesinde oldukça benzeyen kavramlardır. Doğru teşhisin konması hastanın iyileşme süreci için çok önemlidir aksi taktirde hasta, tedaviden çoğunlukla olumlu sonuç alamaz ve umutsuzluğa kapılır. Farklarını ele almamız gerekirse:

~Bipolar bozuklukla borderline kişilik bozukluğunun birlikte görülme oranının yüksek olması (%41), hastaya tanı koymayı daha da zorlaştırıyor. Bipolar bozuklukta hipomanik/manik ve depresif dönemler aktifken Borderline’da ise iniş çıkışlı (dengesiz ve daha ani) duygular ön plana çıkmaktadır. Kısacası, Bipolar bozukluk bir psikotik bozukluk iken Borderline bir kişilik bozukluğudur. Araştırmalar da Bipolar bozukluğun genetik faktörlere bağlı olup Borderline’ın travmalara dayanmakta olduğu yönündedir. 

~Bu iki rahatsızlığın ayırt edilmesi ilk olarak tedavi sürecine verilen reaksiyonlarla mümkün olabilmektedir. Bipolar bozuklukta ilaç tedavisi psikoterapiden önce gelmektedir. Çünkü kişinin hastalığının temelleri derin bir travmatik olaya dayanmamakla beraber Borderline’ya göre daha yüzeysel ve iyileşmeye yöneliktir diyebiliriz. Fakat Borderline tedavisinde psikoterapi, ilaç tedavisinden önce gelir. Bunun sebebi ise kişinin geçmişte yaşadığı olayların (travmalar) bu rahatsızlığa sebep olma olasılığıdır. 

~Bipolar bozukluk ve borderline kişilik bozukluğu arasındaki temel iki benzerlik, mizaç dalgalanmaları ve dürtüselliktir. Bipolar bozukluk tanısı alan kişinin sosyal hayatı ataklara bağlı olup ataklar da psikososyal işlevlerin durumuna göre değişkenlik gösteririr. Depresyon ve mani atakları ile seyreden bipolar bozukluğun mani dönemlerinde dürtüsellik yoğun olarak görülür.

~Borderline kişilik bozukluğunun en az iki alanda dürtüselliğe sahip olduğu DSM-V tanı kriterlerinde yer almaktadır. Bu dürtüselliklere örnek olarak aşırı para harcama, tehlikeli araba sürüşleri, kendisine hiç uygun olmayan kişilerle cinsellik deneyimleri, tıkanırcasına yeme örnek gösterilebilir. Dürtüleri kontrol edememe, otokontrol sağlayamama, problemlerle başa çıkamama, kendini cezalandırma, özkıyım, kendine zarar verme akabinde intihar girişimleri, intikam alma gibi ortaya çıkan belirtiler Borderline kişilik bozukluğuna sahip bireylerde de görülmekte. İşte bu temel benzerlikleri tanı konmasını asıl zorlaştıran etkendir diyebiliriz.

~Bipolar bozukluk tanı belirtilerinde mevsimsellik önemli bir kriterdir. Mevsimselliğin ortaya çıkardığı dönemsel duygudurum geçişleri uzun süreli fakat Borderline kişilik bozukluğunda duygudurum geçişleri ani yaşanıyor. Borderline’da aşırı büyütmeyle aşırı kötüleme arasında gidip gelmeyle aşırı tutarsız ilişkiler gözleniyor. Yani Borderline kişilik bozukluğuna sahip bir birey ya siyah ya da beyazdır. Örnek vermek gerekirse çok sevip değer verdiği bir kişiyi bir anda herhangi bir sebep olmaksızın yerin dibine sokma gibi durumlar yaşanabilmektedir. Kendine zarar verme davranışı, intihar girişimleri borderline kişilik bozukluğunda daha fazla rastlanıyor. Kendini jilet, falçata gibi kesici aletlerle yaralama Borderline sahibi kişinin yaşadığı tipik durumlardandır. 

carpe diem
Subscribe
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Arkadaş Seçimi Ve Aşık Olmak
Sonraki
13.Çocukça bir dünya

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.