Boğazın Eşsiz Manzarası Eşliğinde Koşmaya Ne Dersiniz?

Vodafone istanbul maratonu boğaz köprüsü kuş bakışı görüntü

41.Vodafone İstanbul Maratonu 

Sizlere bu yazıda her yıl  gerçekleştirilen İstanbul maratonu organizasyonunda edindiğim deneyimlerimden söz etmek istiyorum. Öncesinde maratonun tarihçesinden bahsedelim. 

istanbul maratonu boğaz köprüsü üzerinde koşucular

İstanbul Maratonunun Tarihçesi?

Asya’dan Avrupa’ya koşma fikri ilk olarak 1973 yılında Tercüman Gazetesi tarafından ortaya atılıyor. Altı yıl sonra o yıl İstanbul’u ziyaret eden bir grup Alman turistin girişimiyle 1 Nisan 1979’da Asya-Avrupa koşusu adı altında gerçekleşiyor. Hatta 1 Nisanda yapılıyor olması maratonu görenler tarafından şaka zannediliyor. Sonraki yıllarda çeşitli isim değişikliklerine uğruyor ve Avrasya Maratonu adıyla anılır oluyor 2013 yılında ise şehrin tanıtımı ve adının ön plana çıkartmak amacıyla İstanbul Maratonu olarak değiştiriliyor.

Kıtalararası koşulan tek yarış olma özelliği taşıyan maraton; maraton (42 km),15 kilometre koşuşu ve halk koşusu olmak üzere üç ana kategoride koşuldu.

Vodafone İstanbul maratonu infografik afiş

Ne İçin Koşuyorsun?

Sadece koşarak iyilik de yapabilirsiniz. Adım Adım iyilik koşucuları her yıl İstanbul Maratonunda bağış rekoru kırıyor. Sizde sadece koşarak iyilik yapmak isteyenlerdenseniz:

  • Adım Adım platformuna üye oluyorsunuz.
  • Desteklemek istediğiniz projeyi seçiyorsunuz birçok proje içinden(eğitim, çocuklar, gençler, sağlık mücadelesi verenler, engelliler, yaşlılar, çevre örgütleri) hangisi için koşacağınıza karar verdikten sonra da bireysel kampanyanızı başlatabilirsiniz bu sayede heyecan duyduğunuz amaç için çalışan dernek ve vakıflarla tanışma fırsatı da yakalayabilirsiniz.
  • Sosyal medya hesaplarınızdan koşunuzu ve amacınızı paylaşarak farkındalık oluşturabilir ve siz koşarken sizi destekleyen kurum ya da kişilerin seçtiğiniz örgüte yardım yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Sizlerde benim gibi bir sonraki koşuda ortak bir amaç için farklı insanlarla bir arada olmak isterseniz yukarıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

Maratona Nasıl Kayıt Oldum?

Bu sene ben halk koşusu katılımcılarındandım. Koşu 3 Kasım 2019 Pazar günü gerçekleşti. Parkur mesafesi 8 kilometreydi. Altunizade köprüsünün altından başlayarak Beşiktaş vodafone park önünde sona erdi.

Etkinlikte günün anısına tişört ve madalya almak için kayıt yaptırıp numara almak gerekiyor. Bunun içinde maratondan önce ilan edilen tarihlerde belediyenin tüm spor tesislerinde nüfus kimlik kartınızla ücretsiz kayıt yaptırabilirsiniz. Mesela ben Taha Akgün Spor Kompleksinde kaydımı yaptırıp göğüs numaramı ve tişörtüme tutturmak için kullanacağım çengelli iğneleri teslim aldım.

istanbul maratonu göğüs numarası ve t-shirt

Tişört içinse Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezinden(maraton ve spor fuarı)daha önce ilan edilen tarihlerde tişörtünüzü alabilirsiniz.

Koşu bittiğinde koşu bitiş noktalarından göğüs numaralarınızı kaşelemeyi unutmayın. Bende Dolmabahçe sarayının önünde bulunan masalardan görevliler yardımıyla bu işlemi yaptırdım. Göğüs numaraları kaşelenen katılımcılar koşu sonrasında belirtilen dağıtım noktalarından kaşelenmiş  göğüs numaralarını iade ederek madalyalarını alabilecekler. Bende en kısa zamanda kayıt yaptırmış olduğum spor kompleksine uğrayıp madalyamı alacağım. Ayrıca koşuyu tamamlayan katılımcılar www.maraton.istanbul adresinden de TC kimlik numaralarınızı girerek online sertifikalarınızı  alabilirsiniz.

Bonus

Eğer sizlerde bir sonraki koşuya katılmak isterseniz işinize yarayabileceğini düşündüğüm birkaç fikri paylaşmak istiyorum. Benim aklıma gelmemişti umarım sizin için kurtarıcı olur.

  • Öncelikle ulaşım o gün biraz sıkıntılı olabiliyor malum yollar kapalı bu sebeple yola çıkmadan önce planlamak gerekli ve bir olumsuzluk olmaması için birkaç saat önce yola çıkmakta fayda var. Mesela ben metrobüs kullanmayı planlamıştım kapalı olacağı aklıma gelmemişti daha sonra o gün görevli koşu alanına giden araçların kalktığı noktalara gidip kolaylıkla alana ulaşmıştım. Sizlerde görevli araçları kullanabilirsiniz.
  • Koşu esnasında enerjinizin azaldığı zamanlar olacaktır bunun için yanınızda enerji verici besinler veya içecek bulundurmanız iyi olacaktır ve tabii ki su mataralarınız.(Bu arada termosunda çayı ve el açması böreğiyle gelenler bile vardı 🙂 )
  • Bir de unutmadan boğazın eşsiz manzarasında bir öz çekim yapmayı unutmayın.
Melek Kızılkaya
Yazmayı ve okumayı seven içinizden biri
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Türk Hayvancılığı İthal Afgan Çobanların Elinde, Gerçek Çözüm Kimde?
koyun sürüsü ve çoban

Türk Hayvancılığı İthal Afgan Çobanların Elinde, Gerçek Çözüm Kimde?

Sonraki
Türkiye’nin Mutlaka Gidilmesi Gereken 8 Lezzet Festivali
tabak içerisinde çok çeşit yemek

Türkiye’nin Mutlaka Gidilmesi Gereken 8 Lezzet Festivali

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.