Blog Yazarlığı Hakkında Öneriler
Son yıllarda bildiğiniz üzere bloglar ve blog yazarlığı popüler olmuş durumda; bu bağlamda kooplog da bir blog platformu olarak karşımıza çıkıyor. Blog yazarlığının ne olduğuna dair bir fikriniz yok ise doğru yerdesiniz. Blogların ilk çıktığı 1994 yıllarında çoğu kişi online bloglar yazarak blog yazarlığına başladı. İlk başlarda yazılan blog yazıları online günlük olarak kullanıldı diyebiliriz. İlk blog yazarları günlük hayatlarında yaşadıklarını paylaşsa da zaman içinde bloglar blog yazarları tarafından bilgi aktarmak için kullanılan bir araç haline geldi. Peki, blog nedir? Blog yazarlığı nedir? Tam olarak blog yazarlığı konusunda da bir fikriniz yok ise kooplog’un sizler için hazırlamış olduğu bu yazı faydalı olacaktır.
Blog & Blog Yazarlığı Nedir?
Blog weblog’un kısaltılmış halidir. Yani blog yazarlarının online günlük dilinde yazdıkları yazılar ya da bilgilendirmek amacı ile yazılan website yazılarıdır. Blog yazarlarının bireysel seçtikleri konuları günlük konuşma dilinde yazdıkları özgün yazılara blog denir. İyi bir blog yazarı olmak istiyorsanız blog içerik yapısına da dikkat etmekte fayda var.
Blog ve Web Sitesi arasındaki Fark Nedir?
Çoğu kişi blog ve web sitesi arasındaki farkı merak etmekte. Peki, blog nedir? Web sitesi nedir? Bugün bile blog ve web sitesi arasındaki farkı ayırt etmek zor. Çoğu firma internet sitelerinin içerisinde bloglarını entegre etmektedir. Blog yazılarının sıklıkla güncellenmesi gerekiyor. Yani burada blog yazarlarına büyük rol düşüyor blog yazarlığı görev gereği sürekli güncel blog içerikleri paylaşmayı gerektiriyor.
İyi blog yazılarına örnek vermek gerekirse; endüstriyel haberler hakkında blog postlarının paylaşılması ya da mantı gibi hamur işi yemeklerinin tariflerini içeren blog postlarının paylaşılması bunlardan bir kaçı. Blog yazarları yazdıkları blog içerikleri ile okuyucu ile bir bağlılık da kuruyorlar. Blog yazarları yazdıkları blog içerikleri ile birçok blog okuru ile bağlılık kurarak konuyu farklı bakış açıları ile de ele almış oluyorlar.
Okuyucular blog yazarlarının yazdıkları blog içerikleri ile ilgili yorum yapma şansına sahip oluyor bu da blog yazarlarına konu ile ilgili okuyuculardan geri bildirim almasına vesile oluyor diyebiliriz. O yüzden blog yazarlığı diye es geçmemekte fayda var. Yazdığınız her blog içeriği okuyucuya bir mesaj veriyor ve yorum imkânı sunarak konu ile ilgili geri dönüş de almanızı sağlıyor. Web siteleri bloglara nazaran nadiren içerik güncellemesi yapıyorlar. Bu bakımdan blog yazarlığı web site yazarlığına nazaran daha aktif diyebiliriz.
Önerilen İçerik: 7 Adımda Etkileyici Bir Blog Yazısı Nasıl Yazılır?
Web siteleri ise okuyucuları sabit içerikte paylaşımlar sunuyor ve sıklıkla içerik güncellemesi maalesef ki yapılmıyor. Blog yazarlığı düzenli güncel içerik yazma gerektirdiğinden web siteleri içerisinde yer alan blog yazılarına yeni blog postları ekleyerek düzenli bir şekilde içerik güncelliyorlar. Ziyaretçi gözünden blog yazarlığını ve web site yazarlığı kıyaslanacak olur isek eğer web site yazarlığı nadiren yeni bir içerik eklemesi yaparak site ziyaretçilerine bir yeni bir içerik sunmaz ve bu da bir bakıma okuyucuyu sıkar.
Blog postları ise blog yazarlarının her ay ya da her gün yazmış olduğu yeni ve farklı içerikler ile blog okurları ile buluşturur. Blog yazılarının yayınlanma tarihi de blog yazarları tarafından belirlenir. Yani görüldüğü üzere blog yazarları içerik yayınlama planlaması konusunda özgürdürler. Blog yazılarının ne zaman yayınlanacağını blog yazarları kendileri belirler.
Blogging (Blog Yazarlığı) Nedir? Blog Yazarı Kimdir?
90’ların ortaları 2000 ‘ li yılların başlarında ortaya çıkan blog yazarlığı farklı aşamalardan geçerek bugünlere geldi. Ayrıca blog yazarlığının nasıl olması gerektiğine dair kitapçıklar da görülmeye başlandı. Mevcut kurum ve kuruluşlar blog yazarlığı ve gazetecilik arasındaki farklar hakkında notlar kalem almaya başladılar. Blog yazarlığı blog kontrol etmek için birçok vasıf gerektiriyor aslında. Blog yazarları blog içerik yaratma sürecinde link paylaşma internet üzerinde kolay içerik paylaşmak için gibi web sitesi araçlarına başvuruyorlar. Son yıllarda blog yazarları birçok nedenden ötürü çok fazla popüler olmuş durumdalar.
Çoğu kişi tarafından blog yazarlığı alternatif bir kariyer seçenek olarak görülüyor. Peki, esasen blog yazarı kimdir? Blog yazarı bireysel olarak hayatlarında sevdikleri şeyleri blog okuyucuları ile paylaşan kişidir. Blog yazarları sevdikleri hobiler ne ise bu bir sanat, ev dekorasyonu, finans ile ilgili gelişmeler ya da ahşap el işçilik gibi olabilir. Blog yazarı favori hobileri ile ilgili gelişmeleri okuyucu ile buluşturandır. Blog yazarları mobil cep telefonuna ya da sabit bir yerde çalışmaya ihtiyaç duymuyorlar. Blog yazarları için gerekli olan tek şey İnternet. İnternetin olması blog yazarları için yeterli. Blog yazarlığı güncel içerik yaratan ve blog okurları ile buluşturandır. Blog yazarı sevdiği farklı farklı konularda fikirlerini okuyucu için paylaşan kişidir.
Bloglar Neden ve Nasıl Popüler Oldu?
Blog yazarlığı hakkında bilinmesi gereken önemli bir nokta ise blog yazarlığının her gecen gün gelişmeye devam etmesidir. Bu yüzden bloglar neden popüler oldu sorusuna cevap vermek için popüler oluşunun altında yatan sebeplere bakmak gerekir. Bloglar bilginin yeni kaynağı oldu diyebiliriz. Loğ yazarlığı ile işletmeler de blog yazılarını müşterilerin memnuniyet seviyesini geliştirmek için iyi bir araç olarak görmeye başladılar. Blog yazarlığı sayesinde işletmeler müşteri kayıtlarını güncel olarak tutabiliyorlar.
Blog yazılarının da çok okuyucuya ulaşması ise markaya güven olanı arttırır. Kişisel blog yazarları spesifik konular ile ilgili yazarak daha fazla potansiyel okuyucuya ulaşabileceklerini gördüler. Blog yazıları üzerinden okurlar yorum yapabilir ve markanın network yaratmasına yardımcı oluyor. Her insan kitlelere bir hikâye anlatmak ister. Blog yazarları da internet sayesinde birçok geniş grup ile yazılarını paylaşarak kendi dünyaları ile ilgili hikâyelerini aktarıyorlar. Blog yazarlığının popüler oluşu görüldüğü üzere belli konular hakkında blog yazarlarının fikirlerini paylaşması okurların bunu samimi bulması. Sende bir blog yazarı olmak istemez misin? Evet dediğini duyar gibiyim.
Blog Nasıl Yazılır? İçerik Yapısı Nasıl Olmalıdır?
Peki, blog yazarlığı yapmayı düşünüyor iseniz blog içeriği nasıl olmalıdır bir bakalım. Blogların görünüm düzeni ilk çıktığı 1994’lü yıllardan bu yana zamanla değişti. Çoğu blog yazısı standart özellik ve standart bir içerik yapısına sahip. Peki, tipik bir blogda olmazsa olmaz özellikler neler?
- Gezinti Çubuğu
- Son blog postları
- Sosyal profil ile kenar çubuğu, favori içerik ya da abonelik email kutusu
- Gizlilik politikası, iletişim sayfası gibi ilgili linkler ile alakalı alt başlıklar
Web Sitenin içerisine blog ekleyerek işe başlayabilirsin.
İlk Adım: Bloğunu Yarat
WordPress.com ve Blogger gibi birçok ücretsiz blog yaratma seçeneği var. Hiçbir ücret ödemeden blog yazarlığına adım atmak istiyorsan Google’ın Blogger imkânını kullanabilirsin. Tabii daha güzeli var; bir blog platformu olan kooplog‘da içeriklerini paylaşabilirsin. Blog okuyucularının ve yazarlarının ilgi odağında olan bir sitede blog içeriklerinizi paylaşmak, hedef kitlenize daha çabuk ulaşmanızı sağlayacaktır.
İkinci Adım: +Blog Yaz
Blog yaratmak kolay olabilir ama bloğu aktif tutmak bir o kadar zor. İşletmenin gelişimine katkı sağlamak için yeni içerikler ekleyerek bloğunu aktif tutman gerekecek. Bunun için iyi bir blog yazarı olmak istiyor isen yazmak için ve blog makalelerini yayınlamak için bir program yapmalısın. İçerik takvimi yaratarak hangi içeriği hangi gün yayınlanacağını belirleyebilirsin.
İçeriklerini kooplog.com‘da yayınlamaya karar verdiysen ”+Blog Yaz” bölümünden yayınlayabilir ya da bu bağlantıya tıklayarak ilgili sayfaya gidebilirsin. Blog yazılarını kooplog‘da paylaşarak binlerce okuyucuya anında ulaşabilirsin.
Üçüncü Adım: Piyasa
Başarı pazarlamadan ve hedef piyasanı belirlemekten ve piyasayı cok iyi bilmekten geçiyor. Hedef piyasaya ulaşmak için ise iyi yollardan birkaçı twitter, instagram gibi portalleri ile pazarlama tanıtımını yapabilirsin. Instagram üzerinde blog yazın hakkında paylaşacağın bir story ya da bir post hedef kitleyi yakalamana yardımcı olacaktır.
kooplog.com‘da yayınlayacağınız içerikler, kooplog’un uzman editörleri tarafından incelenir; profesyonel görseller ile desteklenir ve 360 derece tüm SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmaları yazınız özelinde gerçekleştirilir. Bu sayede içeriğiniz Google tarafından daha kısa sürede taranır ve arama sonuçlarında görünmeye başlar. Yazdığınız içeriğin popülaritesine göre de arama sonuçlarında ilk sıralara yükselebilir; ki bu da yazınızın daha çok okunması demektir.
Görüldüğü üzere blog yazarlığı kolay görünen ama aslında zor bir iştir.
Herkese bol şans!
Hemen kooplog’da blog yazmaya başlayın, binlerce okuyucuya ulaşın; kendi okur kitlenizi oluşturun!
kooplog’da blog yazmak için: kooplog’a Nasıl İçerik Eklenir?