Gündelik yaşantımızda güne gözümüzü açtığımızda uyuyana dek beyin bazı kararlar üretir ve bu kararları uygulamaya geçirmeye çalışır ya da geçiririz. Yaptığımız işlerin yanı sıra yapılmaya başlanıp ve bitmeyen, yarım kalan işler bellekte daha çok meşguliyet yaratmaktadır. Peki bu günlük yaşantımızda zeigarnik etkisi nasıl bir yere sahiptir?
Örneğin günlük rutin işini yapan bir öğretmen; sabah bir derse girdikten sonra ailesinden birinin problemi üzerine okuldan ayrılması gerektiğinde okuldan ayrılırken idarfecilerden birinin kendine bir iş buyurması, bir öğrencisinin velisi ile görüşme yapması gerekmesi ve diğer gireceği ikinci dersin konularını tamamlamadan okuldan ayrılması öğretmende bir zihin meşguliyeti oluşturur. Bu yapılacak işler dururken öğretmenin okuldan ayrılması sonucu beynimiz sabahın erken saatlerinden itibaren, aynı bilgisayarda yazdır tuşuna basarak yolladığımız pek çok dosyanın yazma sırasını beklerken oluştuğu “iş kuyruğu” benzeri, önceliği olan işlerin arkasında kuyruklar oluşturmaya başlar.
İşte tam da bu noktada zeigarnik etkisi devreye girer. Yarım kalan, tamamlanmış işler bu bekleme esnasında sürekli kalmaya devam eder ve git gide güçlenmeye başlar. Bu işler tamamlanana kadar bekleme kuyruğunda kalır hatta bazen tamamlandığında bile ara ara akla gelmeye devam etmektedir.
Zeigarnik Etkisi, Rus psikolog Bluma Zeigarnik tarafından ortaya konulmuş bir etkidir. Zeigarnik’e göre yarım kalan işler tamamlanmış işlere göre hatırlanması daha kolaydır.