Bireysel Eğitim Planı(BEP) Nedir? Kim İçin Yapılır?

bireysel eğitim planı

Bireysel Eğitim Planı kısa adıyla BEP, özel eğitim modeli olarak ortaya çıkmıştır. Özel olarak eğitim alması zorunlu olan öğrenciler için ortaya çıkmıştır. Bu bireyselleşmiş program olarak adlandırdığımız program her öğrenciye göre özel hazırlanmaktadır. Bu süreç içinde öğretmen, aile ve çocuğun kendisi dâhil olmaktadır. Bu şekilde herkesi tatmin eden ve öğrencinin en uygun eğitim planını alması sağlanır. Bu planın hazırlanması, çocuk için öngörülen becerilerin gelişimini takip etmek için oldukça önemlidir.

Neden Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı(BEP) Uygulanır?

Her çocuk özeldir ve özel bir plan dahilinde çok daha özelleşebilir. Bu özel planlı eğitimlerle çocuklar daha etkin ve yetkin bireyler olması amaçlanır. Öncelikle çocukların güçlü ve zayıf yönleri belirlenir. Sonrasında ise öğrenci için en uygun eğitim planı hazırlanır ve çalışmalar yapılarak güçlü yönler geliştirilir, zayıf yönleri ise kırılır. Bu sayede çocukların gelecekte en iyi eğitim programlarına yerleşmesi sağlanır ve yeteneklerine en uygun mesleği seçmesindeki temeller atılır.

bireysel eğitim planı

BEP Programları Nasıl Hazırlanır?

Bireysel eğitim Planı uzman şahıslar tarafından hazırlanmalı ve ailenin muhakkak süreçte bulunması gereken bir çalışmayı ifade eder. Bu açıdan öğrencinin kayıtta olduğu okulun müdürünün de bulunduğu bir birim kurulu toplanır. Bu kurum BEP uygulanacak öğrenciler için gereken program ve çalışma hazırlar. Okuldaki yetkililer ve okul dışında bulunan hizmet sağlayacak birimler BEP sürecine katılabilirler.

Hazırlanan program hem uzun hem de kısa dönem amaçları sade ve net bir şekilde ortaya konulur. Ayrıca belli dönemler içinde öngörülen uzun ve kısa amaçlarla ilgili değerlendirme toplantısı yapılır. Belirlenen hedefler olumlu veya olumsuz gelişmeler söz konusu olduğunda BEP programı üzerinde güncelleme işlemi yapılır.

Bu süreçte uzun ve kısa dönemdeki hedeflere hangi araçlarla ve ne zaman ulaşılacağına dair bilgiler Bireysel Eğitim Programı hazırlık sürecinde detaylı oluşturulur. Aynı şekilde belirtilen hedeflere ulaşıp ulaşamadığı çizelge ve standartları BEP programında da açıkça yer verilmektedir. Eğer öğrencinin takviye eğitimler alması gerekiyorsa, bu eğitimlerin zamanı ve yeri gibi bilgiler de yine BEP hazırlık sürecinde karar verilir ve programa alınır. Bütün bu süreç içerisinde öğretmen, veli ve öğrenci iletişimli olarak gerçekleştirilir. Bu şekilde program başarıya ulaşabilir.

Okullarda BEP Hazırlama Aşamaları

  • Okulun müdürü ve görevlendirilen müdür yardımcısı liderliğinde BEP Geliştirme Birimi oluşturulur.
  • BEP Birimi dönem başında kurulan kurul toplantısında belirlenir.
  • BEP programını BEP Geliştirme Birimi hazırlar.
  • Öğrencinin eğitim performansı belirlenir.
  • Destek eğitim ve hizmet ortamları oluşturulur.
  • Kısa Dönem Amaçlar ve Uzak Dönem Amaçlar belirlenir.
  • Bu amaçlar ile birlikte değerlendirme yapılır.

Bireysel Eğitim Planı(BEP) Ne Değildir?

  • Sınıf içinde problem olan öğrencilerden kurtulmanın formülü değildir.
  • Sadece öğretmenleri ilgilendiren bir eğitim programı değildir.
  • Öğrencinin sadece akademik başarısıyla ilgilenen bir gelişim veya kayıt tablosu değildir.
  • Aileye ve öğretmene ekonomik olarak yük getiren bir programı değildir.
  • Öğrenciyi özel öğrenci olarak etiketleyen karar dosyası değildir.
  • Öğrenciye yapamayacağından daha fazla çalışma ve ödev zorunluluğu verecek bir ev programı değildir.

Bireysel Eğitim Planı(BEP)’nı Zorunlu Kılan Nedenler Nelerdir?

  • Engelinin türü veya derecesi ne olursa olsun bütün insanlar öğrenebilir.
  • Çocuklarda;  problem çözme, dil, zihinsel süreçler, öğrenme ve davranışsal özellikleri birbirinden farklılık gösterebilir.
  • Öğrencilerin yetenekleri ve ilgileri birbirinden farklıdır. Mesela, bir insan spor etkinliklerinde çok daha başarılı; fakat sanatsal etkinliklerde başarısızlık gösterebilir. BEP, farklılıkları göz önüne alarak öğrencinin gelişimini destekler.
  • Öğrencinin eğitim ihtiyaçlarını sadece MEB müfredatıyla sınırlandırmadan, toplumda içinde kendisinden talep edilen bağımsız yaşam becerisini öğrenmesine fırsat verir.
gramafoniğnesi
''Çünkü sadece gramafon iğnesi müziğe gerçek anlamda dokunabilir.'' 23 yıldır okumanın, tefekkür etmenin ve yazmanın peşinde... Toz tutmuş filmleri ve gramafonla tanışmış şarkıları sever.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Otomatik Portakal: Modern Çağın Kurbanları
Sonraki
İntihar Mı, Cinayet Mi: ABD’li Ünlü Milyarder Jeffrey Epstein’in Gizemli Ölümü
jeffrey epstein

İntihar Mı, Cinayet Mi: ABD’li Ünlü Milyarder Jeffrey Epstein’in Gizemli Ölümü

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.