Herkes Tekboynuz’lu atları, diğer adıyla Unicorn’ları duymuştur. Ama detaylı bir şekilde biliyor musunuz? Hadi gelin mitolojik canlı olan unicornları tanıyalım.
”Unicorn” Adı Nasıl Türemiştir?
Unicorn adı latincede ‘bir-tek’ anlamına gelen uni- ve boynuz anlamına gelen cornus sözcüklerinden türemiştir. Türkçe karşılığı ‘Tekboynuz’dur.
Unicornlar nasıl yakalanır, kimlere yaklaşır?
Bir efsaneye göre unicornlar bakire kızlara yaklaşır ve bu şekilde yakalanabilir.
Unicornlar hakkında bilgiler:
Günümüzde bazı insanlar tekboynuz’ların hiç yaşamadığını düşünse de bu görüşün kabulü çok yenidir. Değerine Orta Çağ’da ulaşan ve o çağlarda bu tür kalıntıların hastalıkları iyileştiren temel ilaçlar olduğuna, zehirlere karşı etkili [panzehir] olduğuna inanılıyordur. Aslında Tekboynuz’ların tarihi çok daha eskidir, MÖ 5. Yüzyılın sonlarında Yunan bir terapist olan Ctesias Tekboynuz’ların Hindistan‘da bulunduklarına dair bir yazı yazmıştır. Ayrıca İncil’de de Tekboynuz’lara değinilmektedir.
Tekboynuz’larla ilgili anlatılanların o zamanda yaşamış gerçek bir hayvana ait olması olasıdır. Ctesias tek bir boynuzu olan Hindistan Gergedanı hakkında bir şeyler duymuş olabilir. İncilde bahsedilen de vahşi bir öküz olabilir ve Tekboynuz ismini İbranice’den Yunancaya geçerken değişmiş olması söz konusudur. Tekboynuz’la ilgili diğer bir olası orijin de başının önünde düz bir boynuzu bulunan ve yandan bakıldığında tek boynuzlu görünen bir antilop cinsidir.
Bazı kayıtlarda sözü geçen tekboynuzlar orijinlerine göre değişik görünüştedirler. Büyük çoğunluğunun vahşi ve korkunç olduğu görüşü yaygınsa da Çin‘deki tekboynuz çok iyi olarak tanımlanmıştır. Orta Çağlarda tekboynuz Avrupa’da “süper bir hayvan” olarak ortaya çıkmış ve sanatçıların değer verdiği bir malzeme olmuştur. Genellikle ata benzer ve başının önünde ileri doğru uzanan, spiral bir boynuzu vardır. Tekboynuz’un boynuzu ilaç niteliği olarak kabul edilirdi ve bazen ağırlığınca altın karşılığında değer biçilirdi. 1704’te Valentini 4 değişik tip tekboynuz tespit etmiştir. Fakat yalnızca bazılarını gerçek olarak kabul etmiştir.
Avrupa tekboynuz inanışı, bulunan fosillerin fillere ve diğer hayvanlara ait olduğu ortaya çıktıktan sonra bırakılmıştır. Fakat bugün bile tekboynuzlar unutulmuş değildir. Bu figür halen Almanya’da bu tür eşyaları satan dükkânlarda ve eczanelerde bir sembol olarak kullanılmaktadır.
Tekboynuz’lular hakkında bildiğim ve farklı kaynaklardan okuduğum tüm bilgileri özetleyerek sizlerle paylaştım. Umarım mitoloji ile ilgilenen kişilere yardımcı olmuşumdur. ♡