Bir İletişim ve Liderlik Kulübü: Toastmasters Türkiye

Mart 2017’de tanıştığım ve Mayıs 2017’de yönetim kurulunda Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev aldığım bir iletişim ve liderlik kulübü olan İstanbul Türkçe Toastmasters Yolculuğumu sizlerle paylaşmadan önce Toastmasters Türkiye’den , içerisinde bulunan görevlerden ve amaçlarından bahsedeceğim.

Toastmasters Nedir?

Toastmasters; isim olarak anlamı ”Ziyafette şerefe içilmesini teklif eden kimse, ziyafet başkanı.” (kadın ise: toastmistress) şeklindedir.

Bir İletişim ve Liderlik Kulübü: Toastmasters Türkiye

Ralph SMEDLEY adlı Amerika’lı bir eğitimci tarafından, insanların “Topluluk önünde konuşma becerileri” ni geliştirmek üzere bir sistematik geliştirip bunu Young Male Christians Association üyesi gençlere öğretmeye başlamasıyla temelleri atılmış, Toastmasters 1924 yılında resmi olarak California’da kurulmuş, günümüzde 135 ülkede 15.000′ e yakın kulübü ve 300.000 üzerinde üyesi olan eğitim kulüpleri organizasyonudur.

Toastmasters Türkiye 

ilk Toastmasters Türkiye kulübü 1996 yılında Ankara’da, bir sonraki kulüp ise 2007’de İstanbul’da kurulmuştur. Türkiye’ de şu anda 12 kulüp bulunmakla birlikte bunlardan 4’ü İstanbul’da, 2’si Ankara’da ve 1’i Bursa’da olan kulüpler İngilizce, diğerleri Türkçe sunum yapmaktalar. İstanbul Türkçe Toastmasters Türkiye’deki ilk Türkçe Kulüp olup 2010 yılının Kasım Ayında kurulmuştur.

Bir İletişim ve Liderlik Kulübü: Toastmasters Türkiye

İletişim ve Liderlik

İletişim” ve ”Liderlik” olmak üzere iki ayrı program takip edilmektedir. Tamamen gönüllü katılımcılardan oluşan Toastmasters Türkiye, eğitmeni olmayan, katılan insanların birbirinden öğrendiği bir sistem ile hareket eder. Burada sunum yaparak ve yapılan sunumları değerlendirerek, sadece topluluk önünde bir şey anlatma korkusunu yenmeyi değil teklemeden konuşmayı, beden dilini kullanmayı, sesinin tonunu ve iniş çıkışlarını kontrol etmeyi öğrenirsin.

Toastmasters Türkiyenin amacı; insanlar önünde nasıl durman, vücudunu nasıl kullanman ve nasıl göz teması kurman gibi pek çok teknikle beraber giriş, gelişme, sonuç şeklinde anlatım yapmayı, dinleyici üzerinde nasıl hakimiyet kurulabileceğini, insanların ilgisini sunum boyunca nasıl canlı tutabileceğini ve topluluğu nasıl ikna etmen gerekir gibi hitabet sanatlarını öğrenmen amaçlanır.

Kısaca Toastmaster organizasyonunun amacı; bireylere sunum becerilerini yavaş yavaş katarak, toplum önünde kendini ifade etme becerileri kazandırmaktır. Amaçlanan, tek kisinin anlattığı ve diğer katılımcıların dinlediği toplantılardan ziyade, tüm katılımcıların aktif olarak katıldığı bir toplantı oluşmasını sağlamaktır.

Aynı zamanda sadece ders ya da iş ile ilgili konulardan ziyade farklı konuşma, sohbet konuları bulan katılımcılar , değişik konularda da kendilerini bilgilendirme ve geliştirme olanakları bulmaktadır. Konular katılımcıların kendi isteğine göre belirlenebilir. Benim tercihim masalların büyülü ve gerçek dünyasından yola çıkarak iletişim, stres yönetimi ve daha bir çok konu da sunumun inceliklerini deneyimleyebilmekti. (Beşinci Hazırlıklı Konuşmam)
Değişiklik göstermekle birlikte toplantıların genel yapısı : Toplantılar 30-40 kisilik gruplardan oluşur. Aşağıda yer alan roller mevcut olup, rolleri bir ya da birkaç kisi alabilir.

Moderator / Toplantı Ustası

Toplantıyı yönetir ve açılışta toplantıyı genel hatlarıyla dinleyicilere tanıtır. Her toplantının önceden belirlenmiş ve konuşmacılar tarafından hazırlıkları tamamlanmış bir konusu vardır. Tiyatro, yapay zeka, mektup, veda, gelecek, teknoloji, sağlık, eksik, spor gibi… Toplantıdaki anlık sorular moderatorun belirlediği konuya uygun hazırlanır. Moderator konuyu belirleyip toplantı öncesinden katılımcılara haber verir.

Bir İletişim ve Liderlik Kulübü: Toastmasters Türkiye

Sözcük Ustası

Günün sözünü belirlemede görevli olan kişidir. Bu genellikle ünlü birinin söylemiş olduğu bir sözdür. Toplantı boyunca o sözcüğün kullanımı önemlidir. Günümüzde kullanılmayan bir çok sözcüğün kullanımın sağlanması ve konuşmacılara anlık olarak konuşmalarını organize ederek sözcüğü söylemesi ile liderlik yetkinliklerini geliştirmektir.

Zaman Tutucu

Görevi: Konuşmacıların zamanında konuşmaları tamamlamalarını sağlamaktır. Ayrıca, konuşmacıların sürelerini tutarak, kendilerine sürenin dolmasına yakın geri bildirimde bulunmak ve toplantının sonunda raporlama yapmaktır.

Dil Bilgisi Görevlisi

Görevi: Konuşmacıların kullandığı yanlış kelimeleri bulmaktır. Ana konuşmacılar (Her toplantıda genellikle 3 tane ana konuşmacı olur. 4 ile 7 dakika aralıklarda önceden hazırlanmış konularda konuşurlar. Konuşmacıların her konuşmada farklı hedefleri vardır.

İlk konuşmanın amacı, konuşmacının ilk defa sahneye çıkmasıdır. Bunun için konuşmacının en sevdiği hikayeyi anlatması ya da isterse kendini tanıtması istenir.

İkinci konusmada ise acik ve net kelimeler kullanılması, 5. konuşmada beden dilini kullanması, deyimler kullanması gibi hedefler konulur. Yorumlayıcılar da bu hedefleri yorumlarında göz önünde bulundurur.

Tüm bu konuşmalar yine sistematik bir proje kitabı üzerinden yürütülür. Hazırlıklı konuşma yapmak isteyen kişiler seçildikten sonra kendilerine verilen proje kitabının kılavuzluğunda konuşmalarına hazırlanırlar. (Yedinci Hazırlıklı Konuşmam). Toplantı günü geldiğinde sunumlarını yaparlar.

Değerlendirici / Yorumlayıcılar

Konuşmacıların yaptığı sunumu değerlendirirler. Her konuşmacı için bir yorumcu bulunmaktadır.

Bir İletişim ve Liderlik Kulübü: Toastmasters Türkiye
Dinleyici

Ana konuşmacıların sunumlarından farklı sorular kaydeder ve sonrasında bu soruları dinleyicilere sorar.

Oy toplayıcı; Her toplantıda oylanan en iyi konuşmacı , en iyi yorumlayıcı değerlendirmelerini toplar ve toplantının sonunda günün kazananlarını belirler.

Doğaçlama Ustası / Anlık Sorular Sorucu

Toplantının konusuna uygun 6 – 7 soru hazırlar, bunu rastgele grup içinde sorar ve dinleyicilerin kalkıp 1 ile 2,5 dakika arasında cevaplamasını ister.

 Genel Yorumlayıcı 

Toplantının en sonunda toplantının genelini değerlendirir. Genel olarak ne gibi eksikliklerin olduğunu, toplantıya zamanında başlanıp başlanılmadığını, ne gibi olumlu durumların gözlemlendiğini açıklar. Bunun haricinde, her katılımcının masasında bulunan ufak kağıtlara; sunumu yapanın bir olumlu bir de geliştirilebilir özelliğine ilişkin yorum yazılır.

Genel olarak Toastmasters’tan bahsetmiş olmakla beraber İstanbul Türkçe Toastmasters yolculuğumu sonraki yazılarımda paylaşmak üzere… Her zaman biraz daha fazlası için.

Daha fazla İstanbul Türkçe Toastmasters videosu için tıklayın.


Bu İçeriği Okuduğunuz için Önerdiğimiz İçerikler:

İlginizi Çekebilecek Faydalı Bağlantılar:


 

Dr Aysemece
www.aysemece.com
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Kahvenin de Ötesi: Kava Coffee Roasting
Sonraki
Dil Öğrenmenin En Eğlenceli Yolu: busuu

Dil Öğrenmenin En Eğlenceli Yolu: busuu

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.