Yaşam içerisinde; gerçekleştirilen ve alışkanlık haline dönüşmüş olan eylemlerden, bilinçaltı (bilinç dışı) zihin sorumludur.
Araba sürmek, uyandığında yüzünü yıkamak…
Bilinçaltının muazzam gücünü keşfetmeye hazır mısın?
Bilinçaltı (bilinç dışı) zihin nedir?
Bilinçaltı (bilinç dışı) zihin, bilinç dışında (istem dışı) gerçekleşen duygu ve durumları yöneten, bilinç unsurlarının değişilebilirliğinde etkin rol oynayan, inançların ve hafızanın kodlanıp, depo edildiği zihindir.
Bilinçaltının sözcük(ler) üzerinde nasıl etkisi vardır?
Bilinçaltı (bilinç dışı) zihin, sözcükler üzerinde kalıpsal etkiye sahiptir. Olumsuz cümle kalıpları, bilinçaltına işleyen kalıbı, olumsuz yönde etkileyebilir.
- Gelirken ekmek almayı unutma.
- Gelirken ekmek almayı hatırla.(X)
- Geç kalma.
- Erken gel. (X)
- Yalan söyleme.
- Doğruyu söyle. (X)
- X:Tercih edilen
Yaşam içerisinde kullanılan olumlu cümle kalıpları, bilinçaltının olumlu kodlamalar yapmasını sağlar.
Patojen olay(lar) bilinçaltına nasıl işler?
Öznede, ruhsal anlamda istek belirir ve karşısına daha güçlü istek çıkar. İçgüdü ve karşı koyum olarak adlandırılır. İçgüdü ve karşı koyum çatışmaya girer. İçgüdüsel istek, karşı koyum tarafından mağlup edilir. Duygusal durum(patojen olay) bu şekilde mücadele sonucu bilinçaltına itilir.
Özne, bilinçaltına itilmiş patojen olay(lar) sonucunda nasıl tepki(ler) verir?
İçsel çatışmalar sonucunda, duygusal durum(lar) bilinçaltına itilir. Zaman içerisinde; duygusal boşaltım yaşatamamış olan öznenin içselliği,farklı ve/veya aşırı duygusal boşaltım yolları seçer.
Ufak bir mola;
İnsan; hata yapmaya, fırsatları kaçırmaya, acı çekmeye, utanmaya, korkmaya müsait varlıktır.
Duygularımızı yaşamak ve konuşmak bize çok büyük fayda(lar) sağlar. Bazı yaşanmayan ve/veya konuşulmayan duygular, zaman içerisinde sağlığımızı olumsuz etkiler.
Bilinçaltına itilmiş patojen olay, dışavurum için nasıl yol izler?
Bilinçaltına itilmiş duygusal duruma karşı, öznenin savunma mekanizması karşı koymak ister.
Karşı koyma isteğinin güç seviyesine göre; bilinçaltına itilmiş duygusal durum nesnesi,farklı imgesel nesne biçiminde ortaya çıkar. Karşı koyma isteği güçlendikçe; imgesel nesne, asıl nesneden o kadar yabancı olur.
Bir kalem, ağaç olabilir. Bilinçaltına kalem olarak kazınmış nesne, ağaç olarak imgeselleşmiş olabilir. Hekim tedavilerinde bu nesne yorumlanır ve asıl temsili çözülmeye çalışır.
Bu kısım senin için;
Eğer korku olmasaydı insanda, ne önemi kalırdı cesaretin? Olmasaydı utanç, neye yarardı gurur?Tanımasaydın acıyı, bilir miydin tatlıyı?
Utanç, acı, korku…
Hissetmekten ve yaşamaktan korkma. İnsan olduğunu hatırla. Yaşayamadığın duygular ilerde seni olumsuz etkileyebilir. Kendini sev, duygularını hisset.
Sana “Nasılsın?” diye sordukları zaman, gerçekten nasıl olduğunu söyle. Dilinle değil, kalbinle konuş.