Bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez insanüstü özelliği olan telepati, yakın zamanda insanların kullandığı bir “özel güç” olabilir.
Amerika’da Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, insanların telepati yapmasını sağlayan yolda çok önemli adım olan bir yöntem geliştirdi. BrainNet adı verilen sistem beyinler arası bir iletişim ağı kurmayı sağlıyor. Bilimsel yayın Scientific Reports’ta yayınlanan araştırmada, deneyin üç gönüllüsü birbirilerini göremeyecekleri, duyamayacakları ve birbirleriyle konuşamayacakları farklı odalara yerleştirildi.
Araştırmada Tetris benzeri bir oyun kullanıldı. “Verici” sıfatı verilen iki kişi oyunu görebiliyor ancak kontrol edemiyordu. “Alıcı” ismi verilen üçüncü kişi ise oyunun sadece bir kısmını görebiliyordu ve oyunu başarıyla tamamlaması için geri kalan bilgiyi BrainNet arayüzü vasıtasıyla iki vericiden almak zorundaydı. Mesajı alıcıya iletmek için, ucunda alıcının kafasının arkasında minik bir rakete benzeyen bir verici bulunan bir kablo kullanıldı. Bu bobin beynin gözlerden gelen sinyalleri yorumlayan bölgesini uyardı. Çalışmanın ortak yazarlarından Andrea Stocco, deneyi şöyle açıkladı: “Aslında gözlerden aldığı sinyalleri yayan beynin arkasındaki sinir hücrelerini ‘kandırdık’. Bunun üzerine katılımcılar gözlerinin önünde bir anda beliren parlak kıvılcımlar ve nesneler gördükleri hissine sahip oldular.”
Beyinlerin İletişim Kurduğu İlk Sistem
Araştırmacılar, BrainNet sistemiyle ilk defa bir kişinin sadece zihnini kullanarak hem bilgi gönderebildiğini hem de alabildiğini ve bunun aynı zamanda ikiden fazla kişinin ağa katılabildiği ilk sistem olduğunu söyledi. Washington Üniversitesi Paul G. Allen Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Fakültesi’nden öğretim üyesi Rajesh Rao, sistemin amacını şu sözleriyle ifade etti: “İnsanlar hiçbirimizin tek başına çözemeyeceği problemleri işbirliği yaparak çözmek için iletişim kuran sosyal varlıklardır. Bir grup insanın sadece beyinlerini kullanarak işbirliği yapıp yapamayacağını görmek istiyorduk. Buradan yola çıkarak iki insanın üçüncü bir insana bir görevi tamamlaması için yardım ettiği BrainNet fikrini geliştirdik.”
Önerilen İçerik: Distopya Nedir: Kıyamet Senaryosu mu, Günümüz Gölge Oyunu mu?