Scoville: Biberlerin Acılık Seviyesini Belirleyen Acılık Ölçeği

en acı biber scoville ölçeğine göre

 

Her insanın belirli bir acı eşiği vardır. Bazıları için düşük, bazıları için ise yüksek olabilir. Peki, dünyada acılık seviyesi nasıl belirleniyor? Her millet aynı oranda mı acı tüketiyor? Ya da kendisinin çok acı yediğini düşünen biri başkasının yanında pek de acı yememiş sayılıyor mu? Size garip gelebilir ama buna Scoville acılık ölçeği deniyor ve dünyadaki bütün acılar bu skalada mevcut.

Peki, sizce siz Scoville ölçeğine göre hangi seviyede acı tüketenlerdensiniz?

en acı biber scoville ölçeğine göre

Scoville Nedir?

1912 senesinde Amerikalı bir eczacı olan Wilbur Scoville, acı miktarını test etmek istediği için bir yöntem geliştirdi. Yöntemde ise içinde acı olan biber ve yemek gibi besinlerdeki kapsaisin miktarını ölçmek amaçlanmıştır. İşte bu Scoville skalası ortaya çıktığı günden beri en başta Amerikalı çiftçiler olmak üzere dünyanın her yerindeki biber yetiştiren çiftçiler arasında neredeyse kıyasıya bir mücadele başladı.

Her yıl dünyanın en acı biberini yetiştirmeye çalışan çiftçiler için listeler sürekli değişmektedir. Hatta çiftçiler kendi biberleri üreterek adlarını tarihe yazdırmışlardır. Ülkemiz için sivri biber, tatlı biber, çarliston biber gibi türler şöyle dursun, dünyanın her yerindeki acıseverler için ciddi bir piyasa mevcuttur.

Scoville Acılık Ölçeği

Ben de sizlere Scoville skalasının dahi aklını karıştıracak acılıklara sahip bazı biberleri tanıtmak istiyorum.

Jalapeno Biberi 

2500-10000 SHU değeriyle, dünyanın en popüler chili biberidir. Orta boylardaki bu biber, aslında yeşil renkte olmasına rağmen, beklemesi gibi bir durumda kırmızıya döner ve acılığı da artış gösterir.

Tabasco Biberi 

30000-50000 SHU, Meksika’da oldukça popüler olan ve üretilen biber, herkesin bildiği tabasco sosunun da ana maddesidir.

Aleppo Biberi

10000 SHU, Suriye ve Türkiye’de yetişen bu biberi çoğunlukla pul biber olarak biliriz. Her pul biber elbette Aleppo değildir ancak acı olarak satılan öyledir.

Cayenne Biberi

30000-50000 SHU, Türkiye’de ve Orta Doğu’da özellikle toz halinde bulabileceğiniz bu biberin esas memleketi ise Gine’dir.

Thai Biberi

50000-100000 SHU, Tayland’da üretilen ve 79 farklı çeşitli bir acı biberdir. Ufak boyutlarına rağmen acısı oldukça etkili Jalapeno’dan 10 kat daha acıdır.

Madame Jeanette(Surinam Red&Yellow) Biberi

100.000-150.000 SHU, Güney Amerika’ya özgü bir acı biber çeşididir. Acılığıyla birlikte meyvemsi aromasıyla da çok fazla beğenilir ve mutfakların vazgeçilmez bir biberidir.

Scotch Bonnet Biberi

150.000-350.000 SHU, Jamaika’nın kendine özgü biberidir. Çok farklı renkleriyle dikkatleri üzerine çekmiştir. Hem acı hem de tatlı aromasından dolayı Jamaika mutfağının vazgeçilmez aromalarından biridir.

Habanero Biberi 

150.000-325.000 SHU, Güney Amerika’nın özel bir biberidir ve tarihi de oldukça eskiye dayanmaktadır. Yucatan bölgesinde uzun zamandır kullanılan biber, Maya döneminde bazı ayinlerde kullanıldığı düşünülmektedir. Kırmızı, sarı ve turuncu renkleri oldukça popülerdir. Kendi içerisinde de farklı adlarla anılan pek çok türü bulunmaktadır.

Trinidad Scorpion CARDI Biberi 

800.000-1.000.000 SHU, uzun zamanlar boyunca dünyanın en acı biberi olarak anılmıştır. Karayip adalarına ait bu biber, sonrasında üretilen pek çok biber türünün de öncüsü oldu.

Ghost(Bhut Jolokia) Biberi

800.000-1.041.427 SHU, Red Naga çilisi olarak ta bilinen bu biber 2007 yılında dünyanın en acı biberi olarak Guinness rekorlar kitabına girdi. Ancak o zamandan bu yana tahtını kaptırmış durumdadır.

Carolina Reaper Biberi 

1.569.383-2.200.000 SHU, bu biber Ed Currie tarafından üretildi ve 2013 yılından bugüne hala dünyanın en acı biberi olarak namını korumaktadır. Ed Currie, anne ve babasının kanserden ölümü ardından uzun araştırmalar yapmış ve acının kansere çare olduğu kanısına varmış ve biber üretimine girişmiştir.

Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Chili_pepper

gramafoniğnesi
''Çünkü sadece gramafon iğnesi müziğe gerçek anlamda dokunabilir.'' 23 yıldır okumanın, tefekkür etmenin ve yazmanın peşinde... Toz tutmuş filmleri ve gramafonla tanışmış şarkıları sever.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Gideceksen Git!…
Gideceksen Git!...

Gideceksen Git!…

Sonraki
Gününüzü Daha Verimli Geçirmenizi Sağlayacak 5 İpucu
Gününüzü Daha Verimli Geçirmenizi Sağlayacak 5 İpucu

Gününüzü Daha Verimli Geçirmenizi Sağlayacak 5 İpucu

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.