Beyin dünya üzerinde sırrı hala çözülememiş bir varlık. Onun hakkında bazı şeyleri biliyoruz ama her şeyi bilmiyoruz. Br videoda izlemiştim, orada ” 220 milyon kilometre uzaklıktaki Mars hakkındaki bilgimiz, kafamızın içindeki beynimiz hakkındaki bilgiden çok daha fazla” diyordu. Gerçekten de öyle. Fakat bu gibi ulaşılmazlıklar insanın merakını hiç eksiltmemiş ve bilim insanları beyin hakkındaki çalışmalarını sürdürmüş. Buna bağlı olarak da sonuçlar elde etmişler. Bunlardan en net elde ettikleri sonuçları birleştirmişler ve ‘Beyni doğru kullanmak’ başlığı altında birçok fikri insanlara sunmuşlar. İşte beynimizi daha doğru kullanmanın yolları..
AÇIK HAVADA DÜŞÜNME EYLEMİ
- Beynimiz açık havadayken daha iyi düşünür. Bazı durumlarda insan beyninin açık havada daha aktif olduğu düşünülüyor. Yani beynimizi oksijen ile beslemek önemlidir. Oksijensiz kaldığında ilk ölen organımız beyindir.
- Açık havada olduğu gibi beynin ayaktayken de daha aktif olduğu düşünülüyor. Hayatınızda zor bir karar alırken çıkıp dışarıda yürümek, volta atmak size iyi gelmiştir, bana da iyi geliyor. Bu durumun beyinle alakalı olduğunu da burada öğrenmiş olduk. Eğer zor anlardan birindeyseniz iki maddeyi birleştirin ve açık havada bir yürüyüşe çıkın.
- Bilinmeyen şeyler sizi geliştirir, tekrarlar ise ezberlettrir. Bu konudaen önemli şeyin ise yabancı dil olduğunu söyleyebilirim. Hergün 10 yeni kelime öğrenebilirsiniz, aynada kendinize yeni kelimeler kullanarak birşeyler anlatabilirsiniz. Bu durum sizin zihinsel aktivitenizi pozitif etkileyecektir.
- Tam da bir önceki madde gibi zihinsel aktivitelerinize de önem verin. Sudoku, puzzle ve ikisinden daha da önemlisi satranç. Bu oyunları oynamak size birçok açıdan yarar sağlayacaktır.
RUTİNLERİ DEĞİŞTİRMEK, ÖZELLEŞMEK
- Her zaman bir rutinimizin olmasını savunurum. Rutinler insana özeldir, onları anlatır. Fakat rutinlerde değişiklik yapmak da beyni güçlendiriyormuş ( bende yeni öğreniyorum). Tabi bahsedilen değişiklikler spor yapmayı bırakmak değil. Kullanmadığınız elleri, uzuvları kullanın. Dişlerinizi kullanmadığınız elle fırçalamak gibi…
- Mutlaka bir özdeyişiniz olsun. Sizi tanımlayan bir sözünüz. Bu söz beyninize uyarı iletsin ve sizi kendinize getirsin. Enerji versin
- Sevdiğiniz bir müziği bir süre gözleriniz kapalı dinleyin. Beyin otoriteleri tarafından klâsik müziğin zekâya poztif etkiler bıraktığı söylenilmektedir.
- Biraz fotoğraflara, resimlere ilgili olun. Estetik algınızı değiştirin, geliştirin ve kendinize özelbir estetik algınız da olsun.
- Gün içinde ne düşünüyorsak biz oyuz. Yani düşüncelerinizi özenle seçin. Saadettin Saran, bir konuşmasında ‘her zaman yanımda kızım varmış gibi davranırım’ demişti. Kızı onun davranışlarını belirleyen, davranışlarını kontrol altına almasını sağlayan bir faktördü. Hepimizin de böyle şeylere ihtiyacı var. Siz yanınızda kim varken en doğru kişi olduğunuzu hissediyorsunuz? Her zaman o varmış gibi davranın.
- Bir konu hakkında düşünürken, nasıl düşündüğünüzü de gözlemleyin. Düşünmek üzerine düşünmek, beyin ve düşünce kapasitesini artırır.
KALİTELİ BEYİN VE DİĞER KONULAR
- Uyku kalitemizin beyine faydalarını bilmeyen kaldı mı?
https://faydalar.blogspot.com/2015/03/uykunun-faydalari-nelerdir.html
- Ders çalışırken ilk öğrenilenler, son öğrenilenler, sık tekrarlananlar ve ilginç bulunanlar en çok akılda kalanlardır. Dersleri kısa aralar vererek çalışmak akıllıca bir harekettir.
- Beynimiz eğer kullanmıyorsa birçok bilgiyi atar. Bazen gerekli bilgileri de. Bu yüzden eğer bir şeyi öğrenmek istiyorsak onu kağıda dökmek de önemlidir. Bunu genelde duyguları açığa çıkarmak için psikoloji doktorlar kullansa da bence her alanda işe yarayabilecek ve beyne katkı sağlayan bir yöntemdir.
Ve son olarak; en çok kullandığımız organımız beyin. Aklınızı başınıza toplayın ve kullanın!