Belediye Başkanı Kimdir, Ne İş Yapar, Yetki ve Sorumlulukları Nelerdir?

Belediye Başkanı Kimdir, Ne İş Yapar, Yetki ve Sorumlulukları Nelerdir?

Türkiye ikinci yerel seçimler için geri sayıma başladı. İstanbul’un yeni belediye başkanı için adaylar ve partileri son hız çalışırken de insanımız da bir o kadar heyecanla sandıkların başına geçmeyi bekliyor.  

Peki, yerel seçim nedir? Biliyorsunuz ki yerel seçim bölgesel idarelerin seçildiği bir seçim türüdür. Belediye başkanı, muhtar ve belediye meclis üyeleri bu seçim türünde seçilirler. Bu seçim diğerlerinden farklı olarak sadece İstanbul belediye başkanı seçilecek.

Türkiye’de oldukça itibarlı bir meslek olarak görülüyor belediye başkanlığı. Peki, belediye başkanı kimdir? Ne iş yapar, ne gibi görevleri vardır? Belediye başkanı olmanın ne gibi şartları vardır?

İşte, bu yazımızda belediye başkanı ile ilgili her şeyi öğreneceğiz.

Belediye Başkanı Kimdir?

Belediye başkanı, aday olduğu bölgede seçimle iş başına geçen kişidir. Görev yapacağı il ve ilçede, bölgenin tüm iç yapısını yönetir. Devlete bağlı olarak faaliyetler yürüten belediyelerin en yetkili kişisi konumunda öne çıkar. Belediyenin tüm sorunlarını gidermek ve düzenini organize etmekle yükümlüdür. Belediye başkanı olarak görev yapan kişiler bölgenin yasal kişiliğinin temsilcisi ve sembolüdür. Ayrıca devletle ve mevcut hükümetle birlikte koordineli olarak çalışır. Yetki alanları yapacakları işler ve kararlar yasalarla sınırlandırılır. Belediye başkanları seçimle başa gelen kişiler olsalar da İçişleri Bakanına ve İçişleri Bakanlığına bağlı olmak durumundadırlar ve ondan talimatlar doğrultusunda hareket eder.

Her belediyenin sınırları içerisinde yaşayan seçmenler tarafından 5 yıl kalma süresiyle seçilen belediye başkanı için belirlenen belediye başkanının görevleri 22 Temmuz 2004 tarihinde Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 5216 Sayılı Kanunun 18. maddesinde yer almaktadır.

Belediye Başkanı Kimdir, Ne İş Yapar, Yetki ve Sorumlulukları Nelerdir?

Belediye Başkanının Görevleri Nelerdir?

Seçilmiş olduğu belediyenin en üst sorumlusu olarak belediye teşkilatını düzenlemek ve idare etmek, sorumlu olduğu bölgenin hak ve menfaatlerini koruyarak devletin stratejik planlarına uygun bir şekilde yönetmek esas görevidir. Belediyenin her türlü kurumsal faaliyetlerini yöneterek idare stratejisini oluşturmak, belediyenin yıllık ve 5 yıllık bütçesini planlamak, belediye içerisinde faaliyet gösterecek personeli seçerek ölçütlerini belirlemek, izlemek, değerlendirmek ve düzenli olarak raporlayarak sorumlu olduğu belediye meclisine sunması gerekmektedir.

Belediye başkanları ilgili oldukları belediyelerin meclisinden sorumludur. Belediye meclisini düzenli olarak toplamak, başkanlık etmek ve meclisin kararlarını uygulamak zorundadır.  Kanunun ona vermiş olduğu yetkiyle meclisin görev ve hizmetlerini, doğru bir şekilde etkin ve verimli olarak yerini getirdiğinden emin olmak ve gerekli önemleri almak durumundadır.

Önerilen İçerik: Herkese Aylık 1000 Dolar Dağıtmak İsteyen Asyalı Adam: Andrew Yang

Görev yeri olan belediyenin ve belediyeye bağlı kuruluşların, işletmelerin vatandaşlar için etkin ve verimli olarak yönetilmesini sağlamak, bütçe tasarılarını incelemek ve bütçe kesin hesap cetvellerini bizzat hazırlamakla yükümlüdür.

Bunların dışında; belediyede çalışacak bütün personellerin atamalarından, ilgili kuruluşların belirlenmesinden ve denetlenmesinden de sorumludur. Ayrıca gerektiği takdir de belediye nikahını bizzat kıldırma yetkisine de sahiptir.

Kanuna aykırı tutum ve eylemde bulunulduğu takdir de 5216 Sayılı Kanunun 19.maddesine Belediye Kanunundaki hükümler saklı kalmak kaydıyla büyükşehir belediye meclisinin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılan büyükşehir, ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarının görevlerine Danıştay kararıyla son verilir.

Belediye Başkanı Olmanın Şartları Nelerdir?

Oldukça kolaydır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az 6 ay aday olunan belediyede ikamet ediyor olmak, sicilinin temiz olması, erkekler için askerliğin yapılmış olması aday olmak için kâfidir. Adaylardan bir eğitim şartı istenmez ve cinsiyet farklılığı da gözetilmez. Türkiye’de yeni kararla birlikte belediye başkan adayı olmak için 18 yaşında olmak yeterlidir.

Size daha iyi bilgi verebilmek adına İstanbul Büyükşehir Belediyesi sayfasından ve Resmi Gazete’den inceleyerek gerekli hüküm ve kanunlara sadık kalarak yazımızı yazdık. Önümüzdeki seçim herkes için ve İstanbul için hayırlısı olsun!

Önerilen İçerik: İstanbul Seçimlerinin İptalinin Asıl Sebebi: FPTP Seçim Sistemi

 

gramafoniğnesi
''Çünkü sadece gramafon iğnesi müziğe gerçek anlamda dokunabilir.'' 23 yıldır okumanın, tefekkür etmenin ve yazmanın peşinde... Toz tutmuş filmleri ve gramafonla tanışmış şarkıları sever.
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
Sandra Bullock’un Üniversite Yılları “Dizi” Olacak
Sandra Bullock'un Üniversite Yılları "Dizi" Olacak

Sandra Bullock’un Üniversite Yılları “Dizi” Olacak

Sonraki
Kadınların Erkeklerden Daha Fazla Kazanç Sağladığı Meslekler
Kadınların Erkeklerden Daha Fazla Kazanç Sağladığı Meslekler

Kadınların Erkeklerden Daha Fazla Kazanç Sağladığı Meslekler

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.