16 sene sigara içtikten, ve bu 16 sene içinde en az 10 kez uzun süreli bırakma çabalarıma rağmen başaramadıktan sonra, 3 sene önce sigarayı tamamen bıraktım.
Sigarayı bırakmayı deneyip her seferinde geri başlarken kendi kendime genelde hep aynı bahaneleri üretip dururdum.
“Battı balık yan gider.”
“Bir kere başlamışız, daha nasıl bırakayım?”
“Başka keyfimiz mi var zaten?”
“İçen de ölüyor içmeyen de.”
Tabii gençken vücudumuza ne kadar kötü davransak da hep sapasağlam kalacakmış gibi hissettiğimiz için genelde böyle kötü alışkanlıkları pek önemsemiyoruz. Ama belli bir yaşı geçtikten sonra her zararlı alışkanlığın olumsuz sonucunu daha kısa sürede ve daha vurucu şekilde görmeye başlıyor insan. Yaş ilerledikçe pişmanlıklar artıyor, sağlığına daha çok özen göstermesi gerektiğini anlıyor.
Yine de buna rağmen bu kötü alışkanlığından vazgeçemeyenler, ya da zaten vücuduna yeterince zarar verdiği için vazgeçse de fayda etmeyeceğini düşünenler için edindiğim bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.
UK Million Women Study isimli bir çalışmanın sonuçlarına göre, ergenlik çağlarında (15 yaş civarı diyelim) sigara içmeye başlayıp 30 yaşınıza kadar günde 1 paket sigara içip 30 yaşınızda sigarayı bırakırsanız, ömür boyu sigara içmenin oluşturacağı hasarların %97’sinden kendinizi kurtarıyormuşsunuz. Yani 15 sene günde 1 paket sigara içen bir insan bile sigarayı bırakırsa, vücuduna verdiği hasar, ömürlük tiryakilerin verdiği hasarın yalnızca %3’ü seviyesinde imiş.
O yüzden “battı balık yan gider” demeyi bırakıp yaşlılıkta ağır pişmanlıklar yaşamamak için sigaradan kurtulmak şart. Birden bırakamıyorsanız bile azaltmayı deneyin. Daha az tüketmenin bir faydası olmayacağını düşünmeyin. Ve emin olun geri dönülemez bir yolda değilsiniz. Hiçbir şey için geç değil.